Iohannis respinge remanierea propusă de Dăncilă. ”Această guvernare toxică nu poate continua”
„PSD să plece de la guvernare!" Este mesajul ferm dat de președintele Klaus Iohannis, după ce coaliția s-a destrămat, la începutul săptămânii.
Miercuri seara, șeful statului a respins inclusiv remanierea propusă de social democraţi și îi cere Vioricăi Dăncilă să solicite votul de încredere al parlamentului, conform Constituției. Însă matematică din Parlament nu-i mai ajută pe social-democrați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Iohannis: "Când 6,5 milioane de români îţi zic că duci tara pe un drum greşit, nu-ţi mai rămâne decât să pleci acasă. Un guvern PSD nu e potrivit pentru România şi nu poate rămâne în funcţiune. România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira acest guvern.”
Cu o majoritate parlamentară pierdută, scaunul Vioricai Dăncilă în fruntea guvernului se clătină. Opoziţia ameninţă cu o moţiune de cenzură, cu şanse reale să treacă, iar preşedintele Klaus Iohannis cere Executivului să caute validarea în Parlament. Ba mai mult, respinge remanierea propusă de Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă a propus miniştri interimari după ce reprezentanţii foştilor parteneri de coaliţie, ALDE, au demisionat.
Klaus Iohannis: "Degringolada de la guvern din ultimele zile confirma dispreţul PSD şi ALDE cu care continuă să-i trateze pe români. Este rezultatul firesc a doi ani şi jumătate de guvernare haotică, incompetentă şi coruptă."
De cealaltă parte, PSD nu vrea să renunţe la guvernare.
Viorica Dăncilă, pe 26 august: "Oamenii ne au votat ca să ducem guvernarea la capăt, nu ca să abandonăm sau să ne dăm demisia sau să spunem gata, ne-am săturat, ne ducem acasă.”
Ca să rămână în funcţie, Viorica Dăncilă are nevoie de 233 de voturi, iar PSD este departe de acest număr. Mai are doar 205 deputaţi şi senatori şi numărul lor scade de la o zi la alta, în condiţiile în care tot mai mulţi social democraţi pleacă în partidul lui Victor Ponta. PNL a anunţat că va începe să strângă semnături pentru moţiunea de cenzură chiar de săptămâna viitoare. De data aceasta, demersul de a o schimba pe Viorica Dăncilă din fruntea guvernului este susţinut, cel puţin declarativ, de toate partidele din Opoziţie, dar şi de foştii parteneri de la ALDE.
Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:
”Degringolada de la nivelul guvernării confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continua să-i trateze pe români.
Propriile interese sunt din nou mai presus de cele ale cetățeanului. Nu ar trebui să fie nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă. Este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă.
Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei se fac că nu îl înțeleg.
Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediat a Guvernului.
Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne altceva decât sa plecă acasă.
Sunt convins că un Guvern PSD nu e potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune.
Nu voi gira prin deciziile mele susținerea acestui Guvern.
PSD și ALDE deopotrivă sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări. Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini și de a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridicole.
După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva României, după ce ai masacrat legile justiției nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat.
Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui Guvern. Nu doar pentru că acest Guvern și-a schimbat componenta politică, ci pentru că propunere sunt inacceptabile.
Așadar resping în integralitate remanierea propusă de premier.
Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul din 26 mai. Când s-a blocat prin votul românilor programul PSD-ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anti-corupție și de a baroniza total România.
PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt împotriva valorilor democratice.
Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii-cheie pentru România, precum educația, zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România educată, care include reforme pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu e în stare să le facă.
Resping propunerea de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri percum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții.
România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare, care de data aceasta se luptă pentru români.
Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuarea încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția coretă.
De-a lungul mandatului meu am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul său european, am blocat multe dintre asalturile asupra Justiției, am mobilizat 6,4 de români pentru a salva lupta anti-corupție, m-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din diaspora de a vota în condiții normale și decente, însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituional putem face mult mai mult împreună.
Până atunci, astăzi, actuatul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlamente, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze. Dacă noua configurație va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental pe care îl merită și îl doresc majoritatea românilor. Nu voi permite PSD să își bată joc de români și de România.
Dacă însă noua configurație nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și instituționale pentru ca România să nu intră într-o criză profundă.
Dacă vor să dea dovadă responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament care să susțină chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul Guvern și care să oprească dezastrul actual.
Partidele de opoziție, toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză. Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care și eu, și alți oameni de bună credință o sprijinim.
Indiferent de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții puternice si eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă. Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal, pentru a pune în aplicare votul românilor.
Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro europeană, cu care să relansăm România și să susțină lupta anti-corupție. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu, dar nimic din toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea și participarea cetățenilor României, de aceea dragi români contez pe votul vostru, fiindcă împreună putem să construim România normală.”
Remanierea propusă de Viorica Dăncilă
Comitetul Executiv al PSD a validat, săptămâna trecută, vineri, ca propuneri de noi miniştri pe Dana Gîrbovan la Justiţie, Şerban Valeca la Educaţie şi Mihai Fifor la Afaceri Interne.
De asemenea, au fost validate ca propuneri de vicepremier, Ana Birchall la parteneriate strategice şi Iulian Iancu, pe probleme economice.