Iohannis, despre criza politică: Soluții există, iar eu voi veghea, nu, voi garanta să fie constituționale

Ultima actualizare: 27-08-2019 13:32

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, în timpul ceremoniei de primire a şefilor de misiuni şi consulii generali la Palatul Cotroceni că va face o declarație miercuri pe tema crizei guvernamentale care a izbucnit după ieșirea ALDE din Guvern.

Știrea este în curs de actualizare!

Cu toate acestea, șeful statului a ținut să le sublinieze diplomaților români mesajul care trebuie transmis partenerilor externi - și anume faptul că în România vor fi găsite soluții care să respecte Constituția.

«Dați-mi o bună politică internă ca să pot face o bună politică externă», zicea Nicolae Titulescu. Așadar, dragii mei, nu putem să facem abstracție de politica internă a României. Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieșire din criză, voi face o declarație publică mâine.

Dar dumneavoastră vă veți întoarce la post și o să fiți întrebați ce se întâmplă în România, cum se va soluționa criza, cum vor decurge alegerile.

Iar dumneavoastră să răspundeți așa: România are o democrație solidă. România are o democrație consolidată, prin referendumul care s-a ținut pe 26 mai a.c. și care a adus un răspuns foarte clar al românilor pentru democrație, pentru o cale pro-europeană, pentru o abordare solidă transatlantică, pentru un stat de drept, pentru o justiție dreaptă, pentru consolidarea și continuarea luptei împotriva corupției.

Dumneavoastră să răspundeți așa: România va rămâne o democrație și un partener credibil și stabil în orice condiții!

O să vă întrebe partenerii, prietenii noștri ce se va întâmpla, cum se va întâmpla. Iar dumneavoastră să răspundeți așa: orice se va întâmpla în România, se va întâmpla în limitele Constituției.

România este o democrație consolidată, în care Constituția este respectată și indiferent de soluția găsită, România va rămâne un partener serios, predictibil, credibil, angajat în demersurile comune care sunt în curs. - le-a spus șeful statului diplomaților prezenți la Cotroceni.

De asemenea, Iohannis a promis că se va asigura personal ca soluțiile care vor fi găsite pentru criza guvernamentală din România să fie constituționale.

”Vă spun vouă că soluții există iar eu voi veghea, nu, voi garanta ca aceste soluții să fie constituționale”. - a mai declarat Klaus Iohannis, care a anunțat că va susține un briefing de presă, miercuri, special pe această temă.

Delegaţia Permanentă a ALDE a votat luni ieşirea partidului de la guvernare. Liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu. Totodată, a informat totodată că va demisiona de la conducerea Senatului.

Preşedintele ALDE a declarat că "atât la nivel local, cât şi la nivel central coaliţia a funcţionat slab, defectuos".

Preşedintele i-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe şefii de misiuni şi consulii generali cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Reuniunea se desfăşoară de luni până joi la Bucureşti şi este organizată de Ministerul Afacerilor Externe. Invitaţii speciali ai reuniunii sunt vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva, şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Nicolae Popescu.

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis declara că în politica externă a României nu este loc pentru "experimente discutabile în nume personal, amatorism, gafe diplomatice".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO