Iohannis: România a fost boicotată de declarații iresponsabile ale unor demnitari români
Președintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit, marți, la întâlnirea cu șefii de misiuni și consulii generali, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Șeful statului le-a spus diplomaților români că vina pentru acest eșec nu este a lor, ci aparține unor demitari români care ”au boicotat” România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În mod regretabil, nu putem marca azi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației, faptul că România a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, chiar dacă dumneavoastră ați făcut eforturi susținute și ați obținut un număr considerabil de susțineri.
România a fost boicotată de declarații politice iresponsabile ale unor înalți demnitari români, formulate fără mandat și contrare unor poziții tradiționale ale României.
Aceste grave derapaje au dus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate față de dosare de politică externă sensibile și complexe.” - a spus președintele României.
Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2020-2021
Potrivit Agerpres, Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.
După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România.
Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.