Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu premierul britanic Boris Johnson. Ce au discutat

Ultima actualizare: 27-08-2019 20:37
Klaus Iohannis la Cotroceni
Administraţia Prezidenţială

Președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon cu prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, despre relațiile dintre cele două state. Au fost, totodată, analizate aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Discuția a avut loc la solicitarea părții britanice.

Klaus Iohannis i-a transmis lui Boris Johnson că Acordul de Retragere la care au ajuns oficialii europeni și fostul premierul britanic Theresa May este cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din UE, limitând consecințele negative generate de Brexit.

Președintele României i-a mai spus premierului Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie.

La rândul său, Boris Johnson l-a asigurat pe Klaus Iohannis că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 27 august a.c., la solicitarea părții britanice, o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Boris Johnson. În cadrul convorbirii, au fost discutate, în principal, relațiile dintre România și Marea Britanie, precum aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, după Brexit, vor fi importante actualizarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice, cât și privind securitatea, apărarea și relațiile externe.

Referitor la Brexit, Președintele României a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

Președintele României i-a transmis premierului Boris Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Președintele României că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Cu privire la drepturile cetățenilor britanici din România după Brexit, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acestea vor fi protejate, asigurându-se reciprocitatea cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO