Președintele Iohannis i-a decorat pe sportivii medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Președintele Klaus Iohannis i-a decorat, la Palatul Cotroceni, pe sportivii români care au obținut medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Șeful statului a afirmat că ”sportul trebuie să redevină o prioritate, pentru că reprezintă un pilon important pentru o societate sănătoasă”.
Iohannis a semnat miercuri, 18 august 2021, decretele de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Astfel, ”în semn de apreciere pentru realizările deosebite obținute în întreaga sa carieră dedicată sportului de performanță, pentru talentul, dăruirea și profesionalismul dovedite promovând excelența școlii românești de scrimă, reconfirmată prin rezultatul obținut la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020”, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Popescu Ana Maria Florentina.
De asemenea, în semn de apreciere ”pentru rezultatele deosebite obținute la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, pentru talentul, dăruirea și profesionalismul dovedite promovând excelența școlii românești de canotaj pe plan internațional”, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I doamnei Bodnar Nicoleta Ancuța și doamnei Radiş Simona Geanina.
Totodată, ”în semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, pentru talentul, dăruirea și profesionalismul dovedite promovând excelența școlii românești de canotaj pe plan internațional”, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a domnului Berariu Ștefan Constantin, domnului Cozmiuc Marius Vasile, domnului Pascari Cosmin, domnului Semciuc Mugurel Vasile, domnului Tudosă Ciprian și domnului Ţigănescu Mihăiță Vasile.
Discursul președintelui Klaus Iohannis:
”Sunt bucuros că am ocazia să vă întâlnesc și, totodată, să vă recunosc, în numele statului român, performanțele extraordinare obținute la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ați reușit să urcați pe podium la cea mai importantă competiție din lume și ați reprezentat România cu cinste.
Vă felicit pentru rezultatele sportive deosebite și folosesc acest prilej să transmit aprecierea mea întregului lot național care a participat la Jocurile Olimpice.
Vreau să le mulțumesc, totodată, oamenilor care au contribuit la succesul fiecăruia dintre dumneavoastră, adesea mai puțin vizibili, și aici mă refer la antrenorii și staff-urile dumneavoastră, dar și la familiile și prietenii care vă oferă dragoste, înțelegere și sprijin necondiționat. De multe ori, în spatele fiecărei medalii se află o armată de oameni care vă susțin și vă încurajează.
Dragi sportivi,
Pe umerii dumneavoastră apasă așteptări și speranțe uriașe din partea românilor, mai ales în finalele competițiilor. Momentele de bucurie de pe podium se clădesc însă prin ani de muncă asiduă, cu multe sacrificii și lacrimi, printr-o îmbinare echilibrată a talentului cu efortul, perseverența și concentrarea. Pentru toate aceste lucruri meritați aprecierea și recunoștința tuturor.
Jocurile Olimpice din acest an s-au desfășurat în condiții cu totul speciale. Pandemia de COVID-19 a făcut, în primul rând, ca ediția să fie reprogramată, iar sportivii și publicul deopotrivă să se adapteze rapid noului context. Mai mult, umbra incertitudinii care încă planează la nivel global v-a obligat să găsiți resurse fizice și psihice pentru a rămâne motivați și conectați la spiritul olimpic, să vă antrenați în condiții speciale și deseori dificile. Dincolo de toate aceste opreliști impuse de situația epidemiologică, ați reușit să depășiți barierele competiției. Iar rezultatele se văd în aceste medalii pe care le purtați și astăzi la gât.
În condițiile amintite, victoria dumneavoastră este cu atât mai remarcabilă. Prin hotărârea cu care v-ați urmărit și îndeplinit obiectivele, ați depășit granițele anduranței și ați setat noi repere ale performanței sportive.
Dragi sportivi,
Este admirabil tot ceea ce ați făcut pentru sportul românesc, uneori în ciuda a nenumărate și nedrepte piedici. Știm cu toții că există încă multe carențe în acest domeniu. Acestea nu sunt însă insurmontabile și am convingerea că cei responsabili au cele mai bune intenții și sunt motivați să consolideze temelia pe care se sprijină acest edificiu solid al sportului de performanță.
Performanța se construiește în fiecare zi și presupune investiții constante în infrastructura sportivă, susținerea și promovarea talentelor și implicarea totală din partea tuturor actorilor guvernamentali. Performanța înseamnă, înainte de toate, o muncă în echipă, iar sportivii români știu cel mai bine ce reprezintă acest lucru.
Sportul trebuie să redevină o prioritate, pentru că reprezintă un pilon important pentru o societate sănătoasă, în care spiritul de fairplay, egalitatea, solidaritatea și toleranța sunt valori cultivate, promovate și apărate.
Dumneavoastră sunteți modelele pentru campionii de mâine. Prin poveștile personale și anii dedicați sportului, reprezentați o sursă de inspirație pentru fiecare copil care visează să devină campion.
În același timp, sunteți veritabili ambasadori ai României atât în lumea sportului, cât și în plan educațional, social și cultural. Indiferent de parcursul profesional viitor, vă încurajez să rămâneți aproape de sportivi și de sportul românesc.
Vă felicit încă o dată pentru performanțele obținute și vă urez mult succes în competițiile care vor urma!
Multă sănătate tuturor! Vă mulțumesc!”
++
Potrivit Agerpres, România a încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo cu patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
Tricolorii au mai obţinut la Tokyo un loc patru (David Popovici la 200 m liber), trei locuri cinci (echipa feminină de tenis de masă, perechea de dublu mixt la tenis de masă - Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs - şi echipajul de canoe dublu masculin pe 1.000 m, Cătălin Chirilă/Victor Mihalachi), alte trei clasări pe locul şase (Bianca Ghelber - greutate, opt plus cârmaci feminin, dublu vâsle feminin categorie uşoară), patru locuri şapte (baschet feminin 3x3, opt plus cârmaci masculin, Vlad Dascălu la mountain bike, David Popovici la 100 m liber).
Pe opt s-au clasat Robert Glinţă (100 m spate) şi luptătoare Kriszta Incze, iar pe nouă au încheiat Laura Ilie (tir sportiv), judoka Andreea Chiţu, Vlăduţ Simionescu, perechea de dublu Raluca Olaru/Monica Niculescu (tenis), precum şi trei bărci de la canotaj, patru rame fără cârmaci feminin, dublu rame feminin şi dublu vâsle masculin.