Flacăra olimpică a fost stinsă cu proteste la Tokyo. Francezii au sărbătorit preluarea ştafetei
Flacăra olimpică a fost stinsă la Tokyo după ce Jocurile Olimpice au fost declarate oficial închise. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie grandioasă, dar care n-a fost primită de toată lumea cu bucurie.
Sute de protestatari s-au adunat langă stadionul olimpic pentru a-şi arăta din nou supărarea pe faptul că Japonia a găzduit în acest an Olimpiada în ciuda vremurilor grele cauzate de pandemie.
Pe de altă parte francezii aşteaptă cu nerăbdare următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice din 2024 care se va ţine la Paris.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a avut loc, duminică, pe Stadionul Olimpic din capitală Japoniei, după 17 zile de competiţii. Jocurile de vară au adus la start peste 11.000 de sportivi. Iar la organizarea şi desfăşurarea evenimentului a participat un număr impresionant de aproape 71.000 de oameni.
Thomas Bach, Președintele IOC: "Sunt sigur că nimeni, nimeni dintre cei care au luat parte la aceste Jocuri nu va uită vreodată această Olimpiadă. Evenimentul este un manifestare extraordinară şi unică, un simbol al speranţei pentru oamenii din întreagă lume. O exprimare a solidarităţii, care a făcut posibile aceste Jocuri. O exprimare minunată a păcii pentru că fără solidaritate nu există pace".
Însă în ciuda acestor mesaje venite din partea oganizatorilor mulţi japonezi au continuat să-şi arate indignarea până în ultima zi a evenimentului.
“Comitetul Internățional Olimpic a anunţat că vor merge mai departe cu Olimpiada indiferent de cât grav va stă situaţia provocată de coronavirus. Asta înseamnă că japonezii trebuie să se sacrifice pentru asta. Sunt împotriva unei Olimpiade care nu respectă drepturile fundamentale ale omului", a spus un japonez.
Japonia a depăşit pragul de un milion de infectări cu Sarscov 2, după ce în acest weekend bilanţul zilnic a avut un record de aproape 16.000 de îmbolnăvîri. Iar varianta Delta face tot mai multe victime, în special la Tokyo.
“Guvernul i-a evacuat pe cei sărăci şi pe cei fără locuinţe, care trăiau în adăposturi publice. Şi chiar şi în timpul Olimpiadei au fost ridicăţi de aici cei care locuiau pe străzi în apropierea Stadionului Olimpic. Acesta este motivul pentru care sunt împotriva Olimpiadei”, a mai spus cineva.
Francezii s-au arătat însă extrem de încântaţi la preluarea ştafetei. Ei s-au adunat cu miile lângă turnul Eiffel pentru a se bucură de spectacolul ce anunță următoarea ediţie din 2024. Aflat la eveniment, președintele Emmanuel Macron a rostit sloganul Jocurilor Olimpice.
"Mai repede! Mai sus! Mai puternici! Împreună!", a spus Macron.
Franţa va fi oganizatoarea următoarei ediţii a Olimpiadei după exact 100 de ani. Parisul a mai găzduit Jocurile Olimpice în 1924