Băsescu, despre magistrați: Să spună și de facilităţile pe care le au, altele decât salariul

Ultima actualizare: 25-01-2020 10:35
Traian Băsescu
Agerpres

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că există unele categorii de persoane – magistraţii, politicienii – care au restricţii toată viaţa şi este normal să fie recompensaţi financiar pentru privaţiuni.

În același timp, Băsescu este de părere că magistraţii nu sunt  categoria cea mai potrivită să facă proteste pentru eliminarea pensiilor speciale.

Unde au dreptate şi magistraţii, şi politicienii - scuzaţi-mă că spun asta, şi alte categorii - este nivelul de privaţiuni. Un magistrat nu are dreptul să aibă alte activităţi decât cele din educaţie, nu poate să aibă o afacere, cum nu poate să aibă nici un om politic. Asta le-ar da dreptul la oarecare recompense. Asta se întâmplă la Parlamentul European. După un mandat de parlamentar european ai o pensie de 1.500 – 1.600 de euro, după două mandate ai 3.000 de euro pensie, după trei mandate ai 4.500 de euro. Numai că salariul brut al unui europarlamentar este de 9.000 de euro şi ia în mână peste 6.000 de euro. Aprope 3.000 de euro merg la formarea acestui fond din care se plătesc pensiile”, a spus, vineri seară, la B1 TV, Traian Băsescu, potrivit News.ro.

Acesta a explicat că el, ca europarlamentar, a trebuit să treacă în declaraţia de avere absolut toate beneficiile pe care le are ca fost şef de stat, respectiv maşină de la SPP cu şofer, pază şi alte beneficii.

La noi nu am văzut magistrat care să spună că mie îmi plăteşte statul medicamentele, îmi dă statul casă. Magistraţii ar trebui să pună în declaraţiile de avere şi facilităţile pe care le au, altele decât salariul. Nu mi se pare că erau categoria cea mai potrivită să facă proteste. (...) Cred că au exagerat magistraţii, având în vedere pensiile şi salariile pe care le au în momentul de faţă”, a mai spus fostul preşedinte.

Băsescu consideră că momentul discuţiei despre pensiile speciale a fost prost ales.

”Cred că şi PSD şi PNL au ales un moment foarte prost să discute o problemă atât de sensibilă. Dezbaterea pe pensii speciale este înainte de alegeri. Câtă încredere poţi să ai că nu funcţionează abordarea electorală a problemei şi nu cea responsabilă?”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Magistraţii s-au arătat nemulţumiţi de proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, iar mai multe instanţe au anunţat diferite forme de protest: unii au întrerupt lucrul, iar alţii au amânat toate procesele, cu excepţia celor urgente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO