Pensiile speciale ar putea fi subiectul unei noi ordonanțe de urgență
Pensiile speciale ar putea fi subiectul unei noi ordonanțe de urgență. Dacă Parlamentul tergiversează întreagă poveste, executivul va grăbi adoptarea acestei măsuri, conform liberalilor.
Fără a-i include pe magistrați și militari, renunțarea la aceste venituri ar aduce la buget un miliard de lei. Decizia ar trebui să se ia marți, în Parlament, când aleșii se vor întoarce din vacanță, cu o săptămână mai devreme.
Parlamentarii liberali s-au întâlnit luni cu miniștrii și au tranșat împreună prioritățile perioadei următoare. Îi interersează în primul rând ca marți, în prima zi a sesiunii extraordinare, să abroge pensiile speciale care se acordă parlamentarilor, primarilor, diplomaților sau funcționarilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt aproximativ 9.000 de beneficiari, dar afectați vor fi doar cei care urmează să se retragă din funcție de la momentul intrarii în vigoare a legii.
Florin Român, lider grup PNL din Camera Deputaților: „Nu e necesară retrimiterea la Comisie. PSD trebuie să își asume introducere acelor amendamente care la momentul respectiv au scandalizat conducerea PSD. Dacă se tergiversează prea mult procedura în Parlament, prim-ministrul a anunțat că se vor tăia pensiile speciale ale parlamentarilor”
Alfred Simonis, lider grup PSD din Camera Deputaților: „Un partid care a vehiculat în campania electorală nevoia de a elimina aceste pensii are mâine ocazia să elimine pensiile speciale"
Eliminarea pensiilor speciale pentru alte categorii decât militari și magistrați ar aduce la buget aproape 1 miliard de lei, a explicat ministrul de Finanțe. A fost și un moment inedit în față sălii de ședințe a liberalilor.
Înainte de declarații, șeful de la finanțe, Florin Cîțu, a remarcat o bancnotă de un leu căzută lângă pupitru.
Iar colegul sau, lider de grup, a luat leul și a plecat cu el atrăgând glume despre deficitul în care se află guvernul.
În sesiune extraordinară, aleșii ar trebui să adopte prin angajarea răspunderii și legea alegerii primarilor în două tururi.
Executivul a trimis în parlament proiectul și își va angaja răspunderea pe acest text, iar social-democrații sunt pregătiți să atace măsura prin moțiune de cenzură.
Pe lângă acest proiect, executivul a pregătit și o altă ordonanță de urgență prin care să se schimbe modul de alegere a președinților consiilor județene. Acesta ar urmă să fie aleși din rândul consilierilor județeni, prin votul lor.
Alfred Simonis, lider grup PSD din Camera Deputaților: „Într-o lună două va trebui să depunem listele de candidați, iar noi nu știm cum vor fi alegerile”
Modificarea legislației electorale va fi contestată de PSD și la Curtea Constituțională.