Magistrații din toată țara protestează pentru a-și păstra pensiile speciale

Ultima actualizare: 22-01-2020 19:35

Revoltați de intenția Parlamentului de a le tăia pensiile de serviciu, magistrațîi din toată țara protestează.

Miercuri, procesele s-au amânat pe bandă rulantă. S-au judecat doar cauzele civile urgente, cu minori, și cele penale, în care s-au discutat măsurile preventive.

Magistrații protestează din cauza intenției parlamentului de a adopta legea care duce elimina pensiilor de serviciu. Ar urmă să dispară și posibilitatea că judecătorii și procurorii să nu se mai poată pensiona după 25 de ani de activitate.

Laura Radu, președintele Tribunalului București: „Degeaba comentează lumea, că pensiile lor se bazează pe contribuția lor lunară. Și să nu uite lumea că au o serie de incompatibilități și interdicitii în timpul carierei”

Judecătorii susțin că o asemenea modificare le afectează independența și invocă două decizii ale Curțîi Constituționale care interzic anularea unor drepturi deja câștigate. Așa că de astăzi vor judeca doar cauzele urgențe, civile sau penale.

Suspendarea judecării proceselor are efecte directe asupra a mii, poate zeci de mii de justițiabili. Doar la Tribunalul București, cea mai mare instanță din țară, sunt programate în fiecare zi în jur de 2.000 de termene de judecată, așa că refuzul magistraților de a mai judeca dosarele amână pentru un timp necunoscut finalizarea proceselor.

Procesele s-au amânat și la Curtea de Apel Timișoara, dar și la alte instanțe din țară.

Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timișoara: „Se induce ideea că, dacă se trece de pensia de serviciu, se pot plăti alocațiile dublate pentru copii, efortul bugetar estimându-se la șase miliarde pentru acest an. Mă întreb, cei 400 de milioane pentru pensiile magistraților vor putea satisface această cerință?”.

Legea care a tulburat apele în justiție ar urmă să fie dezbătută de plenul Camerei Deputaților, pe 28 ianuarie, când a fost convocată o sesiune extraordinară. Modificarea a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și nu îi va afecta pe polițiști și pe militari.

Citeste și...
Parteneri