Grefierii protestează față de eliminarea pensiilor de serviciu. „Nu putem nici măcar să vindem pulovere”
Grefierii din toată ţara au oprit lucrul, între 10 şi 12, pentru a protesta faţă de desfiinţarea pensiilor de serviciu. Ei au participat numai la judecarea cauzelor urgente, cu arestaţi şi anunţă că mâine vor proceda la fel, dar pe parcursul întregii zi
Grefierii cer pensii mari, pe motiv că nu au dreptul, conform legii, la alte surse de venit, pe perioada în care lucrează în sistemul de justititie.
Peste 450 de grefieri din judeţul Mureş au participat la protest, s-au înarmat cu pancarte şi au ieşit în stradă, iar activitatea instanţelor a fost blocată toată dimineaţa. Grefierii au acum pensii de maximum 4.400 de lei, dar spun că modificările legislative le-ar înjumătăţi acest venit.
Anca Cordos, lider sindicatul grefierilor Mureş: „De pensie de serviciu beneficiem la împlinirea de 63 de ani şi dacă îndeplinim o altă condiţie, respectiv 25 de ani în sistem, în specialitate. Sunt două condiţii.”
Camelia Savu, grefier Tribunalul Mureş: „Noi nu avem prin lege voie să avem nici un fel de activitate. Chiar ziceau colegele că nici măcar nu putem, de exemplu, croşeta şi vinde pulovere. Pensia de serviciu vine ca o compensare.”
Grefierii se plâng şi că lucrează în condiţii improprii: au calculatoare vechi, trebuie să care dosare grele şi muncesc în arhive pline de praf şi mucegai. Oamenii care au avut treabă astăzi la instante nu le susţin însă revendicările. La Tribunalul Bistriţa, de exemplu, au răbufnit când au găsit uşile închise.
Bărbat: „E grevă, nu pot să îmi dau seama de ce nu există un program cu publicul, pentru că am luat o amendă pe nedrept, fiind oprit stând pe loc, într o parcare.”
Bărbat: „Pensia specială pe care o vor dânşii, mie îmi trebuie 10 ani ca să obţin pensie pentru o lună. Cum pot să ceară aşa ceva, ce se întâmplă cu ţara asta, cu judecată lor.”
Grefierii au anunţat că greva va continua şi mâine, când plenul Parlamentului se reuneşte pentru a decide asupra proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu. Spun că la această formă de protest au aderat peste 6.000 de angajaţi din sistemul de justiţie.