"Din respect pentru cetatenii din Vrancea" deputatul Alin Trasculescu si-a dat demisia din Parlament

×
Codul embed a fost copiat

Miscare surpriza din partea deputatului Alin Trasculescu. El si-a anuntat demisia din functia de parlamentar cu doar cateva minute inainte ca deputatii sa supuna la vot ridicarea imunitatii sale parlamentare.

Trasculescu a declarat, la dezbaterea raportului Comisiei juridice privind incuviintarea arestarii sale preventive, ca, din respect pentru cetatenii din Vrancea, demisioneaza din Camera Deputatilor.

"Din respect pentru institutia Parlamentului, din respect pentru cetatenii din Vrancea, va anunt in plenul Camerei Deputatilor ca imi dau demisia din calitatea de deputat, urmand sa ma prezint in fata justitiei pentru a-mi dovedi nevinovatia. Va multumesc pentru colaborare si este o onoare pentru mine ca am facut parte din acest Parlament", a spus Trasculescu.

El a facut acest anunt dupa ce in plen a fost prezentata cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive si raportul Comisiei juridice.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a spus lui Trasculescu ca il felicita pentru aceasta decizie si a suspendat, pentru cateva momente, sedinta, pentru a pregati hotararea privind vacantarea postului de deputat. Zgonea a spus ca hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial.

Citește și
Alin Trasculescu - 3
Comisia Juridica a Camere a dat unda verde pentru arestarea preventiva a lui Alin Trasculescu
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

 Dupa cateva minute, Zgonea a incercat sa reia sedinta pentru voturile finale asupra proiectelor dezbatute si pentru numirea deputatului PNL Georgica Dumitrica in functia de secretar general adjunct al Camerei, dar, din lipsa de cvorum, a suspendat-o. Comisia juridica a decis, vineri, sa incuviinteze arestarea preventiva a lui Trasculescu, la solicitarea ministrului Justitiei.

De altfel, co-presedintele USL, Victor Ponta, a anuntat marti, inaintea sedintei Camerei Deputatilor, ca membrii grupului parlamentar USL vor vota conform pozitiei adoptate de comisia juridica, adica pentru ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului Alin Trasculescu.

De asemenea, deputatii PDL au anuntat ca vor sustine solicitarea ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Alin Trasculescu. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a facut aceasta precizare, marti, dupa sedinta grupului parlamentar PDL, aratand ca Parlamentul nu poate incuviinta sau bloca o masura de arestare preventiva.

"Decizia este cea pe care am banuit-o, grupul nostru parlamentar nu poate considera Parlamentul o instanta de judecata care sa stabileasca vinovatia sau nevinovatia unui cetatean roman, indiferent daca e sau nu parlamentar, pe de alta parte nu poate incuviinta sau bloca o masura de arestare preventiva, motiv pentru care grupul nostru va sustine solicitarea ministrului Justitiei si a procurorului general de ridicarea a imunitatii colegului nostru Alin Trasculescu", a spus Toader.

El a aratat ca instanta de judecata trebuie sa fie cea care va hotari categoric, iar procurorii trebuie sa aiba suficiente probe pentru a dovedi ca Alin Trasculescu nu poate fi judecat in libertate. Toader a mai spus ca unii dintre colegi au ridicat problema procedurii retinerii pe 24 de ore "a primului si singurul parlamentar pana in prezent" considerand ca aceasta procedura trebuia sa ramana intr-o forma sau alta tot in atributul Camerei.

"Deci, ministrul Justitiei a comunicat presedintelui Camerei, iar acesta trebuia sa convoace de urgenta Parlamentul atunci cand am ajuns in posesia scrisorii trimisa de doamna ministru, situatia era caduca, deci trecusera cele 24 de ore. E o inadvertenta care trebuia stabilita prin regulament sau prin orice alta forma juridica", a mai spus Toader.

Deputatul PDL Alin Trasculescu, cercetat pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la spalare de bani, a fost retinut din 11 noiembrie pana in 12 noiembrie, in jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Politiei Capitalei dupa ce a expirat ordonanta de retinere emisa pe numele lui de procurorii anticoruptie.

In 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputatilor, prin Ministerul Justitiei, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat, in 16 noiembrie, cererea anchetatorilor, care urmeaza sa fie dezbatuta in Plen in 20 noiembrie.

 Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei Judetene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denuntator Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calota, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorata la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calota, suma totala de 364.000 de lei, in patru transe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei si 200.000 de lei .

Ulterior, Trasculescu ar fi pretins inca 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus sa ii primeasca in doua transe, de 50.000 de lei si, respectiv, 1.050.000 de lei.

"Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin Silviu ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu SC Aquaform SRL, administrata de martorul denuntator Vintilescu Mircea Alexandru", scriu anchetatorii in documentul citat de Mediafax. 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Instanta suprema judeca luni recursul complicelui deputatului Trasculescu, arestat pentru coruptie
Instanta suprema judeca luni recursul complicelui deputatului Trasculescu, arestat pentru coruptie

Completul de cinci judecatori al instantei supreme judeca luni recursul facut de Marian Calota, complicele deputatului Alin Trasculescu, impotriva deciziei de arestare preventiva pentru fapte de coruptie.

Comisia Juridica a Camere a dat unda verde pentru arestarea preventiva a lui Alin Trasculescu
Comisia Juridica a Camere a dat unda verde pentru arestarea preventiva a lui Alin Trasculescu

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu, cu10 voturi "pentru" si unul impotriva.

Camera Deputatilor decide in 20 noiembrie daca incuviinteaza arestarea preventiva a lui Trasculescu
Camera Deputatilor decide in 20 noiembrie daca incuviinteaza arestarea preventiva a lui Trasculescu

Camera Deputatilor se va reuni in 20 noiembrie, la ora 12.00, pentru a decide asupra solicitarii de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu. 

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.