Comisia Juridica a Camere a dat unda verde pentru arestarea preventiva a lui Alin Trasculescu

×
Codul embed a fost copiat

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu, cu10 voturi "pentru" si unul impotriva.

17:20 Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu, cu10 voturi "pentru" si unul impotriva. 

Anuntul privind decizia de aprobare a ridicarii imunitatii in cazul Trasculescu a fost facut de deputatul Daniel Budurescu. 

La iesirea de la comisie, Alin Trasculescu a spus din nou ca este nevinovat.  Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, Ministerului Justitiei sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trasculescu, sub acuzatiile de trafic de influenta si fals. 

"Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor si art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea arestarii deputatului Trasculescu Alin Silviu, inculpat in dosarul nr. 336/P/2012, in sarcina caruia au fost retinute urmatoarele infractiuni: trafic de influența, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in legatura cu infractiunea de trafic de influenta si instigare la infractiunea de spalare a banilor, cunoscand ca acestia provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta", se arata intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.

Citește și
Alin Trasculescu - 1
Anchetatori: Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe si a mai cerut 1,1 milioane de lei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

15:43 Trasculescu a venit la Comisia juridica a Camerei, declarand presei ca este nevinovat

Deputatul Alin Trasculescu a venit, vineri dupa-amiaza, la Comisia juridica a Camerei, care urmeaza sa discute cererea de arestare preventiva a acestuia, declarand jurnalistilor ca este nevinovat.

Trasculescu a venit insotit de avocat.

La sosirea la Comisie, Trasculescu a fost asalatat de jurnalisti, carora le-a declarat doar ca este nevinovat.

El a intrat in sala de sedinte fara a face alte declaratii.

Deputatul PSD Florin Iordache le-a spus jurnalistilor ca sedinta se va desfasura cu usile inchise.

sedinta Comisiei era programtata pentru ora 13.00, dar a fost amanata pana la 15.30, motivul oficial fiind necesitatea ca membrii Comisiei sa studieze dosarul mai mult timp.

Cativa deputati au sosit deja la Parlament pentru a participa la sedinta.

seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, Ministerului Justitiei sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trasculescu, sub acuzatiile de trafic de influenta si fals.

"Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor si art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea arestarii deputatului Trasculescu Alin Silviu, inculpat in dosarul nr. 336/P/2012, in sarcina caruia au fost retinute urmatoarele infractiuni: trafic de influența, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in legatura cu infractiunea de trafic de influenta si instigare la infractiunea de spalare a banilor, cunoscand ca acestia provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta", se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Alin Silviu Trasculescu, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al Organizatiei Judetene Vrancea a unui partid politic, pentru trafic de influenta, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in legatura cu infractiunea de trafic de influenta si instigare la infracțiunea de spalare a banilor, cunoscand ca aceștia provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta si Marian Valeriu Calota, asociat și administrator al SC MARYNA EXCLUSIV SRL, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu infractiunea de trafic de influenta, in forma continuata (cinci acte materiale), santaj comis in legatura cu infractiunea de trafic de influenta si spalare a banilor, cunoscand ca acestia provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata (patru acte materiale).

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, inculpatul Alin Trasculescu, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al Organizatiei Judetene Vrancea a unui partid politic, ar fi pretins de la reprezentantul unei societati comerciale (denunțator in cauza), initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 de euro. Banii au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Marian Valeriu Calota care l-ar fi constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui Trasculescu sumele solicitate.

Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator.

Din banii pretinsi, Trasculescu ar fi primit, prin intermediul lui Calota, in mai multe transe, suma totala de 464.000 lei.

"Pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calota in perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, incheiate intre firma denuntatorului și SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calota, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale celor doua societati comerciale. in acest mod, din contul firmei denuntatorului in contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL a fost transferata suma totala de 404.000 lei. Ulterior, in acelasi scop, Trasculescu a pretins denuntatorului inca 1.100.000 lei, pe care a impus sa ii fie dati in doua transe, de 50.000 lei si, respectiv, 1.050.000 lei", explica DNA.

In acest context, in 6 noiembrie 2012, in scopul obtinerii acestor foloase materiale, Trasculescu l-ar fi determinat pe Calota sa incheie in fals un contract, avand ca obiect o operatiune comerciala fictiva intre firma denuntatorului si SC MARYNA EXCLUSIV SRL. Ca urmare, firma denuntatorului a transferat in contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintrodusi in circuitul civil.

In 10 noiembrie 2012, Calota a primit de la denuntator suma de 50.000 lei, pentru a fi remisa lui Trasculescu, la cererea acestuia, sustin anchetatorii DNA. Cu aceasta ocazie, procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 11 noiembrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore.

Avand in vedere calitatea sa de deputat in Parlamentul Romaniei, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constitutie Romaniei, DNA l-a incunostiintat pe ministrul Justitiei cu privire la efectuarea perchezitiei si retinerii inculpatului Alin Trasculescu.

Luni, 12 noiembrie 2012, inalta Curte de casatie si Justitie a dispus fata de inculpatul Marian Valeriu Calota arestarea preventiva pe un termen de 29 de zile.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a stabilit, luni, ca nici ea, nici plenul nu se pronunta in cazul deputatului PDL Alin Trasculescu, intrucat retinerea acestuia pentru 24 de ore a expirat, iar o cerere de ridicare a imunitatii nu a fost formulata.

"In acest moment, suntem in afara celor 24 de ore pentru care a fost retinut Trasculescu, prin urmare comisia nu mai are niciun obiect asupra caruia sa se pronunte, nici Camera nu are asupra a ce se pronunta, intrucat nu exista la aceasta ora nicio cerere de ridicare a imunitatii lui Trasculescu. inaintam catre plen o informare cu privire la aceste aspecte", a declarat presedintele Comisie juridice, Daniel Buda.

 

Comisia juridica a Camerei Deputatilor se pronunta azi in cazul deputatului Alin Trasculescu, acuzat de trafic de influenta si fals. Parlamentarii juristii vor decide daca vor cere plenului sa-i ridice sau nu imunitatea colegului acuzat de coruptie.

Comisia juridica s-a intrunit ca urmare a solicitarii facute de Ministerul Justitiei in care se cere Parlamentului ridicarea imunitatii deputatului Alin Trasculescu pentru ca acesa poata fi arestat in dosarul in care este cercetat.

Astfel, deputatii juristi vor redacta un raport consultativ in baza rechizitoriului primit de la DNA. Documentul va fi apoi inaintat plenului cu recomandarea legata de ridicarea imunitatii. Votul parlamentarilor in acest caz este programat sa aiba loc martea viitoare.

Trasculescu ar fi primit de la un om de afaceri - denuntatorul din acest dosar - 364.000 de lei pentru a-i facilita mai multe contracte cu autoritatile locale din Vrancea. Banii i-ar fi luat prin intermediul unei firmei, apartinand lui Marian Calota, un apropiat al parlamentarului.

Sambata trecuta, Calota a fost prins in flagrant cand a luat prima transa in valoare de 50.000 de lei de la omul de afaceri Mircea Vintilescu. Banii urmau sa ajunga tot la parlamentar, spun procurorii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Seful DNA cere MJ sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Trasculescu
Seful DNA cere MJ sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Trasculescu

Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, Ministerului Justitiei sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trasculescu, sub acuzatiile de trafic de influenta si fals.

Anchetatori: Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe si a mai cerut 1,1 milioane de lei
Anchetatori: Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe si a mai cerut 1,1 milioane de lei

Conform Mediafax, deputatul PDL Alin Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe de la Mircea Alexandru Vintilescu, prin Marian Calota, si a mai cerut inca 1,1 milioane de lei, in doua transe. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.