Reacțiile liderilor europeni, după ce acordul pentru Brexit a fost respins de Parlament
Liderii mai multor state europene, printre care Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, cât și oficialii de la Bruxelles au reacționat, marți seară, după ce Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit.
Ei au avertizat, totodată, asupra consecințelor pe care decizia ar putea să o aibă asupra Regatului Unit, cât și întregii Europe.
Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude, a precizat că „riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Iau notă cu regret de votul Parlamentului britanic”, a mai transmis el, precizând că UE nu are altă opțiune decât să accelereze pregătirile în vederea unei ieşiri din blocul comunitar fără acord.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter: „Dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, atunci până la urmă cine are curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?"
Și preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat reacția tot pe Twitter, subliniind că votul din Parlament este „o veste proastă.”
Negociatorul-șef al Brexitului, Michel Barnier, a făcut apel la unitate, precizând că „UE nu va rupe rândurile acum.”
„În ceea ce ne priveşte, noi vom fi uniţi şi hotărâţi să ajungem la un acord”, a declarat Barnier marţi, după ce Parlamentul britanic a respins acordul Brexitului încheiat de Guvernul britanic cu UE în noiembrie.
„Acum este momentul ca Regatul Unit să ne spună care sunt următoarele etape”, a declarat Barnier, frustrat de situaţia de la Londra.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că s-a făcut tot ceea ce s-a putut privind acordul Brexitului, sugerând că noi negocieri cu Londra ale unui acord în vederea ieşirii din Uniunea Europeană sunt excluse. „Am făcut tot ceea ce se putea face în legătură cu acest accord.” În opinia sa, principalii perdanţi ai ieșiri din UE fără acord vor fi britanicii.
Acordul Brexitului respins de parlamentarii britanici a fost „cel mai bun posibil”, iar o redeschidere a negocierilor ”ar conduce la un scenariu periculos”, avertizează Guvernul spaniol.
Potrivit guvernului condus de Petro Sanchez, acordul era „opţiunea cea mai bună în apărarea atât a intereselor ambelor părţi, cât şi a drepturilor cetăţenilor şi actorilor economici”,
Madridul anunţă că se pregăteşte să gestioneze consecinţele Brexitului, în cazul în care nu este negociat şi aprobat altă ieşire.
„Guvernul spaniol şi-a făcut temele şi a acţionat pornind de la premisa că acest lucru se putea întâmpla, pentru a putea fi pregătit de orice scenariu”, a declarat la postul naţional de radio ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, conform News.ro.
Vicecancelarul german Olaf Scholz a scris pe Twitter: „O zi amară pentru Europa.”
„Suntem bine pregătiţi, dar un Brexit dur ar fi oprţiunea cel mai puţin atrăgătoare pentru Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a avertizat el, într-un mesaj pe Twitter.
Premierul belgian Charles Michel a dat asigurări că ţara sa va face acelaşi lucru.
Viena şi-a exprimat „regretul” şi a dat asigurări că nu va avea loc o renegociere. Astfel, cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul faţă de rezultatul votului în Camera Comunelor cu privire la acordul Brexitului, dând asigurări că acordul nu va fi renegociat.
„Acordul pentru Brexit, respins în Camera Comunelor. Uniunea Europeană descompune guvernele care pactizează cu ea. Cel mai rău acord de liber-schimb acceptat vreodată de Franţa tocmai a fost bătut în parlamentul englez: fără regrete”, a scris pe Twitter liderul formațiunii francize LFI, Jean-Luc Mechelon.
O amânare a datei pentru Brexit, programat la 29 martie, nu ar avea „sens”, atât timp cât această opţiune nu are majoritatea în parlamentul britanic, a apreciat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, citat de AFP.
O eventuală amânare „are sens numai dacă există şi o modalitate de a se ajunge la un acord între UE şi Marea Britanie, iar, pentru moment, aceasta nu este o opinie majoritară în parlamentul britanic.” Heiko Maas a pus la îndoială necesitatea de a renegocia acordul cu Uniunea Europeană, subliniind că un „compromis” a fost deja cu greu negociat.
El a avertizat de asemenea faţă de o eventuală cădere a guvernului Theresei May, vizat de o moţiune de cenzură ce va fi supusă votului miercuri seara. „Pentru negocieri, avem nevoie de un guvern stabil”, a spus ministrul social-democrat (SPD).
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a avertizat miercuri că timpul se scurge pentru a ajunge la un acord înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană şi le-a cerut britanicilor să se hotărască, informează Reuters.
„Acum este de datoria britanicilor să ne spună ce vor. Noi mai avem ceva timp, dar până la urmă ne întindem prea mult. Încă sperăm să ajungem la un acord înainte ca ei să plece la sfârşitul lunii martie", a spus Rutte.
Olanda, unul dintre cei mai importanţi exportatori din lume, având legături strânse cu economia britanică, este extrem de vulnerabilă la fluctuaţiile comerţului internaţional.
„O ieşire fără acord este, desigur, mai rea decât cu un acord. Ce face Olanda este că încearcă să se asigure că pagubele sunt reduse la minimum", a explicat Rutte.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: brexit, theresa may, iesire marea britanie din ue,
Dată publicare:
16-01-2019 07:59