Borbely: Targu Mures poate fi capitala unei regiuni cu Harghita, Covasna, eventual Bistrita, Brasov
Vicepresedintele politic al UDMR Laszlo Borbely afirma ca municipiul Targu Mures ar putea fi capitala unei regiuni formate din judetele Mures, Harghita si Covasna, eventual si cu Bistrita-Nasaud sau Brasov.
Potrivit unui punct de vedere privind regionalizarea, transmis, luni, de biroul de presa al deputatului UDMR de Mures, Laszlo Borbely, vicepresedinte politic al Uniunii, exista o serie de argumente pentru ca municipiul Targu Mures sa fie desemnat capitala unei regiuni formate din judetele Mures, Harghita si Covasna, eventual si cu Bistrita-Nasaud sau Brasov.
"Municipiul Targu Mures reprezinta locatia cea mai buna pentru o regiune alcatuita din judetele Mures, Harghita si Covasna (eventual si cu Bistrita-Nasaud sau Brasov), deoarece, desi reprezinta un centru economic si cultural al acestei regiuni, nu este indepartat de nivelul de dezvoltare al celorlalte centre urbane si este legat cu o retea adecvata feroviara si de drumuri de acestea, precum si de intreaga zona mentionata. Pe langa acestea, Targu Mures indeplineste si o varietate de functii necesare unui centru regional, dispune de un aeroport international, va fi in apropierea nodului de legatura intre cel putin doua autostrazi, este centru universitar si centru medical renumit, dar si un centru logistic", afirma el.
Deputatul sustine ca un proces de reorganizare regionala care sa creeze un cadru adecvat pentru dezvoltarea armonioasa a intregii societati ar trebui sa se materializeze prin crearea unor regiuni care sa fie compuse din "trei, patru, maximum cinci judete aflate la un stadiu similar de dezvoltare, cu un potential de dezvoltare similar si care sa beneficieze de egalitate in cadrul regiunii".
Potrivit sursei citate, aceste regiuni ar trebui ca, la nivel administrativ, sa aiba in primul rand competente in domeniul politicii de dezvoltare, sa fie conduse de organe decizionale alese de catre colegii electorale alcatuite din primari si consilieri judeteni si sa aiba centre regionale cu adevarat functionale.
"La modul concret, aplicarea principiului subsidiaritatii si al descentralizarii in procesul de regionalizare implica aducerea unor competente de la nivel national la nivel regional, nicidecum comasarea unor competente care se regasesc momentan la nivel de judet, la nivelul unui centru regional, ceea ce ar duce la o recentralizare si mai puternica a administratiei. Mai mult decat atat, sensul alocarii competentelor trebuie sa fie unul de apropiere catre nivelul cetatenilor, al comunitatilor locale", mai afirma Borbely.
Sursa: Mediafax
Etichete: mures, Harghita, judete, UDMR, regionalizare, Laszlo Borbely,
Dată publicare:
01-04-2013 13:46