Lipsă de cvorum pentru declarația privind Republica Moldova. Aleșii PSD-ALDE au lipsit iar
Comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului au suspendat, din lipsă de cvorum, pentru a doua oară, şedinţa în care trebuia să se dezbată şi să se propună plenului reunit un proiect de declaraţie privind situaţia din Republica Moldova.
"Reportăm această şedinţă pentru luni, la ora 12,00. (...) Săptămâna viitoare declaraţia va ajunge în Birourile permanente reunite şi apoi în plen", a spus preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Cristian Dumitrescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentanţii PNL şi USR şi-au exprimat nemulţumirea că pentru a doua oară consecutiv parlamentarii PSD şi ALDE nu au asigurat cvorumul de şedinţă.
"Nu poţi să faci aşa ceva (n.r.- proiectul de declaraţie), indiferent că mai sunt câteva cuvinţele de stabilit, fără cvorum. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat ieri şi azi este de neacceptat. (...) Parlamentarii PNL au fost azi 3 din 5", a spus Ben-Oni Ardelean, vicepreşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor.
Deputatul PNL Matei Dobrovie a subliniat "dezinteresul" parlamentarilor puterii faţă de acest proiect de declaraţie.
"Azi trebuia să dăm un semnal foarte important pentru Republica Moldova, semnal că ne pasă. Această reacţie a Parlamentului este tardivă oricum, pentru că guvernul Maia Sandu este recunoscut de toţi partenerii internaţionali. Şi iată că Parlamentul României nu este în stare să reacţioneze decât foarte târziu şi foarte prost", a spus Dobrovie.
Senatorul USR Radu Mihail consideră că parlamentarii PSD şi ALDE, prin absenţa de la lucrările Comisiilor de politică externă, "au boicotat interesul naţional".
"PSD şi ALDE au boicotat această iniţiativă a USR de a da o declaraţie clară şi fermă (n.r. - propusă de USR) despre situaţia din Republica Moldova. (...) Faptul că au boicotat USR nu ne miră, pentru că s-a mai întâmplat. Dar faptul că USR şi ALDE boicotează Republica Moldova este de o maximă gravitate. Ieri l-am avut aici pe domnul Tăriceanu, care întâmplător, printr-o minune, a ajuns la Comisia de politică externă, care ne-a făcut o întreagă teorie despre cum România nu este capabilă să fie un actor important in R. Moldova şi că altcineva face jocurile peste capul nostru. Este absurd ca cineva care conduce partidul care dă ministrul de Externe să facă astfel de afirmaţii. Şi rezultatul acestei intervenţii a fost că astăzi domnul Tăriceanu nu a fost aici. PSD a boicotat în bloc. Boicot al interesului naţional, asta este", a spus Radu Mihail.
Presa nu a avut acces la constatarea lipsei de cvorum, iar ziariştii nemulţumiţi că nu participă la o şedinţă publică a Comisiilor de politică externă în care nu se discută informaţii clasificate au fost jigniţi de deputatul PNL Ben Oni-Ardelean şi avertizaţi că li se va ridica acreditarea.
"Nu sunt deloc de acord cu această poziţie (n.r. - a deputatului PNL Ardelean). Nu cred că trebuia să se întâmple aşa ceva. Presa are rolul de a reflecta realitatea exact aşa cum este", a spus Dobrovie. Şi senatorul Radu Mihail a subliniat că USR va susţine în continuare "nevoia de transparenţă".
Situaţia din Republica Moldova va fi dezbătută într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, au decis, în urmă cu o săptămână, Birourile permanente reunite ale celor două Camere.
"USR a făcut o cerere pentru Biroul permanent reunit pentru ca atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul, în şedinţă comună, să dezbată situaţia din Republica Moldova, situaţie tensionată de altfel, şi să vină cu o declaraţie. S-a votat acest lucru, urmează ca cele două Comisii de politică externă să se reunească şi să vină cu un draft de declaraţie care ulterior va fi supusă plenului reunit", anunţa, pe 11 iunie, deputatul USR Cristina Prună.
Marţi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat, la prima şedinţă a comisiilor, că întârzierea adoptării unei declaraţii a Parlamentului referitoare la situaţia din Republica Moldova va face ca această temă "să nu mai fie de actualitate". Tăriceanu a absentat miercuri de la şedinţa Comisiilor de politică externă.
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD, Republica Moldova, Parlament, alde, cvorum,
Dată publicare:
19-06-2019 11:43