Igor Dodon avertizează că „victoria nu e finală”, deși Guvernul lui Plahotniuc a cedat puterea
Criză politică din Republica Moldova, pare să se apropie de final.
Partidul Democrat, fondat de oligarhul Vlad Plahotniuc, a anunţat că se retrage de la guvernare, iar fostul premier Pavel Filip a anunţat vineri seară că miniştrii săi şi-au depus demisia, lăsând cale liberă la guvernare pentru cabinetul pro-european şi pro-rus.
Premierul Maia Sandu a anunţat că justiţia trebuie să-şi facă datoria în cazul lui Plahotniuc şi a cerut demisia Curţii Constituţionale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Partidul Democrat, fondat de controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, a anunțat că guvernul Pavel Filip demisionează, pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara.
VLADIMIR CEBOTARI, vicepreşedinte PDM: „PDM a decis retragerea de la guvernare. Prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM.”
Fostul premier Pavel Filip a declarat că decizia a fost luată pentru a evita o escaladare a tensiunii de la Chişinău.
PAVEL FILIP: „Am luat această decizie în primul rând pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcționarii publici, pe profesori, polițiști, medici, militari. Sunt oameni care își fac meseria și se supun țării și legii, nu unor politicieni.”
De partea cealaltă a baricadei, preşedintele Igor Dodon le-a cerut susţinătorilor să nu se bucure încă.
IGOR DODON: „Este o victorie, dar nu este o victorie finală și aceasta nu trebuie să ne liniștească. În primul rând, nu poate să demisioneze Guvernul Filip, pentru că el nu mai este în funcție de 8 iunie.”
la finalul zilei, premierul Maia Sandu a anunţat măsuri juridice faţă de susţinătorii lui Vlad Plahotniuc şi a solicitat demisia membrilor Curţii Constituţionale şi a Procurorului General de la Chişinău.
MAIA SANDU: „În foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare, conform legii, pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale subordonându-i-se direct.”
Spre seară, forţele de ordine care înconjurau sediul Guvernului au fost retrase, iar susţinătorii lui Plahotniuc şi-au strâns corturile. Sâmbăta trecută, la Chişinău, Partidul Socialiştilor s-a aliat cu Blocul ACUM şi-au desemnat un nou guvern, condus de Maia Sandu, în paralel cu executivul lui Pavel Filip.
Curtea Constituţională, aflată sub controlul partidului condus de Vlad Plahotniuc, a declarat Guvernul Sandu ca fiind neconstituţional şi l-a suspendat pe preşedintele Dodon.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Maia Sandu, Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, guvern republica moldova,
Dată publicare:
15-06-2019 08:56