Creșterile de taxe pe care le pregătește Guvernul. Băuturile cu zahăr, alcoolul și tutunul s-ar putea scumpi
Reuniți într-o nouă ședință de coaliție luni seară, prima după vizita premierului la Bruxelles, liderii social-democrați și liberali vor să stabilească lista măsurilor pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.
După discuții tensionate în interiorul partidului, liberalii au votat, luni, că sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului pentru pachetul de măsuri fiscale, dar cu câteva condiții.
Printre acestea se numără păstrarea cotei unice de impozitare, eliminarea taxei de 1%, pe proprietățile de peste 500.000 de euro, dar și păstrarea cotei de TVA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În același timp, liderii Opoziției au anunțat că vor depune moțiune de cenzură.
Atmosferă tensionată la ședința liberalilor
La ședința liberalilor de duminică seară atmosfera a fost extrem de tensionată. Participanții le-au reproșat șefului partidului Nicolae Ciucă și ministrului finanțelor Marcel Boloș că nu comunică în partid înainte ca măsurile fiscale să fie decise împreună cu PSD.
Doi lideri din teritoriu ar fi propus chiar ieșirea liberalilor de la guvernare. Totuși, reuniți în ședință de partid, liberalii au votat cu largă majoritate pentru asumarea răspunderii în parlament pentru pachetul de măsuri fiscale, deși forma finală nu a fost prezentată public. Votul liberalilor vine însă cu o serie de condiții.
Nicolae Ciucă, liderul PNL: „PNL susține menținerea actualei cote de TVA și complementar susținem să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozitul pe profitul realizat în țara noastră”.
Potrivit unor surse liberale, varianta unei taxe de 1% pe proprietățile de peste 500.000 de euro este respinsă, la fel și orice variantă de creștere a cotei unice. Nici majorarea cotei de impozitare a dividendelor de la 8% la 10%, așa cum s-a discutat la Bruxelles, cu specialiștii Comisiei Europene nu e o variantă acceptată.
Creșterea TVA sugerată tot de oficialii europeni nu are susținerea PNL. De altfel, și premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va crește cota actuală de TVA de 19%.
În schimb, sume importante de bani ar putea fi strânse, potrivit calculelor de la Finanțe, din impozitarea companiilor, cu o taxă de 1% pe cifra de afaceri, dacă depășește 50 de milioane de euro. Inițial, pragul luat în calcul era 100 de milioane de euro.
Evaziunea fiscală a ajuns să fie cea mai mare problemă din buget
În paralel, liberalii și-ar dori și facilități fiscale și chiar ajutoare de stat pentru investițiile de 50 de milioane de euro.
Ministrul Finanțelor speră să acopere o parte din deficitul bugetar uriaș prin taxarea mai dură a banilor făcuți din activități ilegale.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Este de domeniul normalului ca să nu mai avem acele reduceri de 50% prin plata în 48 de ore, adică de la 1.000 de lei plătești 500 de lei și rămâi cu banii din activități ilicite. Este nedrept față de contribuabilii corecți”.
Ministrul Finanțelor vrea taxarea banilor proveniți din activități ilicite cu 70%, față de impozitul de acum, de 16%. S-ar strânge astfel 1,5 miliarde de lei. Evaziunea fiscală a ajuns să fie cea mai mare problemă din buget - fenomenul are o amploare estimată de Guvern la 160 de miliarde de lei, adică 10% din Produsul Intern Brut.
În Coaliție sunt discutate și alte variante de taxe care să genereze rapid bani suplimentari, propuse de ministrul Finanțelor, precum introducerea unei accize pe băuturile cu zahăr, împreună cu creșterea celor existente la alcool și tutun.
După ce măsurile vor fi stabilite în coaliție, ele vor fi prezentate public.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Nu aduce Ciolacu, primul ministru, într-o mapă sigilată, închisă, vine, o trânteşte în Parlament, nimeni nu ştie ce cuprinde, trece şi fug cu ea repede la Guvern. Deci va fi o lege cât se poate de transparentă".
Liderii USR, AUR și Forța Dreptei au anunțat deja că vor depune moțiune de cenzură pentru a opri creșterea taxelor.
Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei: „Guvernul Ciolacu trebuie trimis în vacanță perpetuă pentru că nu e capabil să rezolve nici o problemă cu care se confruntă România”.
Potrivit unor surse politice, Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament la mijlocul acestei luni, pentru ca o parte dintre măsuri să intre în vigoare din octombrie.