Liberalii fac guvern cu PSD, cu sprijinul UDMR. Bătălia se va da însă pe ministere
Liderii PNL au decis luni seară, după 4 ore de discuții, să continue negocierile cu PSD pentru formarea noului Guvern. În sala de şedinţe, părerile au fost împărţite. 48 de lideri s-au pronunțat pentru guvernarea cu PSD, iar 22 au votat împotrivă.
Atât UDMR cât și PSD, prin forurile lor de conducere, au decis ieri să înceapă negocierile pentru formarea unei... "mari coaliţii". Liberalii au anunțat că primele negocieri cu social democrații vor avea loc marți, cu o fişă clară de parcurs.
Discuțiile au început, marți la prânz,la Palatul Parlamentului:
Sorina Ionașc, corespondent PROTV: „Întâlnirea a început acum câteva minute la Palatul Parlamentului, au intrat liderii liberali, social-democrați, minoritățile naționale și președintele UDMR. Este practic prima discuție oficială dintre Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, care stau împreună la aceeași masă și negociază un guvern comun. Primul pas, am auzit chiar din gura președintelui PNL Florin Cîțu, și a liderului PSD Marcel Ciolacu, este să armonizeze programul de guvernare. Este prima etapă dintr-un lung șir de negocieri, pentru că avem un program de guvernare stabilit de social-democrați și un program de guvernare al liberalilor. Iar toate aceste propuneri trebuie puse cap ca cap, astfel încât să iasă un program de guvernare comun.
A doua etapă este împărțirea funcțiilor, etapă la care nu s-a ajuns deocamdată, dar aici va fi adevărata luptă, pentru că PSD își dorește paritate în funcții, asta înseamnă că își doresc mai multe ministere decât cei de la PNL, având în vedere că au mai mulți aleși în Parlament. O luptă este și pentru ministerul de finanțe, pentru că l-am auzit și pe Marcel Ciolacu, cel care are funcția de premier ar trebui să cedeze mai departe și funcția de ministru al finanțelor. Este o funcție pe care și-o doresc social-democrații în această perioadă, la fel cum își doresc și funcția de secretar general al Guvernului. Este practic al doilea om din guvern, are rang de ministru, și social democrații spun de asemenea că partidul care are funcția de premier ar trebui să cedeze și această funcție. Rămâne de văzut și dacă cei de la UDMR vor rămâne cu cele trei portofolii pe care le au în acest moment, plus funcția de vicepremier, pentru că în aceste calcule, UDMR ar fi defavorizat.”
Programată la ceas de seară, şedinţa liberalilor s-a întins până spre miezul nopţii. Au avut de ales între o guvernare cu psd sau cu usr, iar rezultatul a fost copleșitor spre un parteneriat cu social democraţii.
Sorina Ionașc, corespondent PROTV: „Liberalii au lăsat sediul de partid şi au preferat să ţină şedinţa într o vilă de protocol din Capitală, unde liderii PNL au intrat şi ieşit în maşini din această curte. “
Numai că aici, la vila Lac, nu au avut parte de linişte. Câţiva protestatari s-au strâns în faţa porților şi au scandat împotriva PSD şi PNL. Au aruncat cu suluri de hârtie igienică, despre care au spus că reprezintă votul românilor.
Printre cei 22 care au votat împotriva unui alianţe cu PSD se numără şi fostul preşedinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Acesta a fost și singurul care a ieșit la declarații la finalul ședinței.
Ludovic Orban: „Din punctul meu este sinucidere politică. Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD. 60% dintre cei care mai votează PSD nu sunt de acord cu formarea unui guvern cu PSD.”
PNL și PSD au guvernat împreună din 2012 până în 2014, când formau Uniunea Social Liberală. Ieri, liderii social democraţi au decis în unanimitate să negocieze un guvern PSD-PNL-UDMR.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: „Negocierile nu poate să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare".
Cum are mai mulţi aleşi decât PNL, PSD a pretins, în prima etapă, chiar funcţia de premier. În ultimele zile însă, liderii partidului s-au arătat dispuşi să renunţe la această cerere, cu condiţia să primească în schimb ministere cu putere de decizie, ori care gestionează bugetul. Bătălia se dă în special pe Ministerul Finanţelor Publice. Calculele PSD nu sunt însă pe placul liberalilor.
Florin Cîțu, preşedinte PNL: „PNL va face propria propunere de premier. În acest moment PNL are o decizie pe care n-a întors-o încă: preşedintele partidului e propunerea de prim-ministru. Desemnarea o face președintele României, una e propunerea partidului, după aceea vom vedea”
Reporter: E important să aveţi ministerul finanţelor?
Florin Cîțu: „E crucial!"
În scenariul unui guvern PNL-PSD-UDMR, premier ar urma să fie Nicolae Ciucă, iar în parlament, numărul de voturi ar depăși 300, mult peste necesarul de 234 pentru investirea guvernului şi suficient pentru o revizuire a Constituţiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, Florin Cîțu, guvern pnl psd,
Dată publicare:
09-11-2021 08:23