Legea vaccinării obligatorii. Lui Ciucă i s-a cerut să facă o excepție pentru slujbele religioase

ÎPS Teodosie cere preoților din Constanța să meargă pe câmp și să facă slujbe special pentru ploaie
Inquam/ Lavinia Cioaca

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că reprezentanții cultelor religioase din România i-au cerut ca proiectul de lege privind obligativitatea certificatului de vaccinare să cuprindă o excepție pentru credincioșii de la slujbe.

Șeful Guvernului a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase, care ”i-au mulțumit prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă și reprezentanților Guvernului pentru deschiderea la dialog și colaborare și au propus înființarea unui mecanism permanent de cooperare, care să funcționeze la nivel tehnic, prin Secretariatul de Stat pentru Culte” - se arată într-un comunicat al Palatului Victoria.

Ciucă nu a precizat și dacă această propunere va fi discutată la nivel politic, cel puțin în PNL, dacă nu în cadrul coaliției PSD-PNL-UDMR.

În schimb, el a declarat că speră ca până la sfârșitul anului să avem această ”lege a certificatului Covid”.

”În acest moment a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor, ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este în momentul de față, așa cum am spus de fiecare dată și îl avem aici pe domnul ministru Rafila, este un proiect care este în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament și până la sfârșitul anului să putem să avem această lege a certificatului Covid. Încă o dată, ea se va înscrie în parametrii reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiază de teste, deci este o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată cu cei care sunt îndrituiți și au cunoștiințele necesare pentru acest lucru.” - a spus Ciucă după întâlnirea de joi cu reprezentanții cultelor religioase din România.

Citește și
nevaccinat
Legea care permite concedierea angajaților ce refuză vaccinarea anti-Covid, adoptată de Letonia
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Rafila, despre vaccinarea obligatorie, propusă de șefa Comisiei Europene: ”Era o părere personală”

 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu crede că declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost făcută în calitate de lider european, ci ... în nume personal.

În opinia sa, românii trebuie să fie ”puțin echilibrați”.

Era o părere personală a doamnei președinte, pe de o parte. Pe de altă parte, aceste decizii privesc statele membre și lucrul acesta a fost precizat explicit de doamna președintele Comisiei Europene. Cred în continuare în faptul că informarea este cea mai bună soluție și dezvoltarea spritului de responsabilitate individuală și pentru comunitatea în care trăim, încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare.

Îmi pare rău, dar am discutat prea mult timp, prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară. Este foarte greu să vii în acest moment, să discuți despre o obligativitatea vaccinării. Cred că trebuie să fim puțin echilibrați. Fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă, pe de o parte, interesului de sănătate publică, iar pe de altă parte trebuie să răspundă și contextului național”, a declarat Rafila.

Vasile Bănescu (BOR): Certificatul verde, un document ce are o raţiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere

 

Certificatul verde este un document care are o raţiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

"Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor. Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta", a spus Vasile Bănescu, într-o declaraţie transmisă presei, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar vor respecta măsurile de prevenţie recomandate de autorităţile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism şi implicare în protejarea sănătăţii aproapelui.

"Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii din care fac parte, ci se şi autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate şi sancţionate de Biserică, ale acestor persoane au fost şi vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea", a adăugat Vasile Bănescu. 

Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă va fi necesară vaccinarea obligatorie pentru a ajuta la combaterea creșterii cazurilor de Covid-19, precum și a noii variante Omicron, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Ministrul Sănătății, despre obligativitatea certificatului verde: Am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat
Ministrul Sănătății, despre obligativitatea certificatului verde: Am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că speră ca legea care prevede implementarea certificatului verde COVID la locul de muncă să fie adoptată cât mai rapid în Parlament.

Legea care permite concedierea angajaților ce refuză vaccinarea anti-Covid, adoptată de Letonia
Legea care permite concedierea angajaților ce refuză vaccinarea anti-Covid, adoptată de Letonia

Parlamentul leton a aprobat joi, în procedură de urgenţă, un act normativ care permite concedierea angajaţilor, atât din sectorul public cât şi din cel privat, care nu se vaccinează anti-COVID-19.

Certificatul verde a fost extins în Franța în locurile publice. Este necesar și în Italia
Certificatul verde a fost extins în Franța în locurile publice. Este necesar și în Italia

Ţările europene dau tot mai mult curs permisului sanitar. În Franţa, Consiliul Constituţional a validat joi seară legea care prevede extinderea acestui certificat digital COVID, precum şi vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Este lege: românii care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză
Este lege: românii care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.