Legea ANI a fost adoptata de Camera Deputatilor
Parlamentarii PSD au refuzat sa participe la votarea legii Agentiei Nationale de Integritate, pe motiv ca acest act normativ este neconstitutional. Prin urmare, deputatii social-democrati au parasit sala de sedinte.
Tentativa de boicot a membrilor PSD nu a contat prea mult, dovada ca legea ANI a fost pana la urma adoptata de Camera Deputatilor: 204 voturi "pentru", 2 voturi "impotriva" si doua abtineri.
Votul asupra legii ANI s-a facut prin apel nominal.
Alesii au venit la serviciu, dar tot cu o stare de vacanta. Au inceput sedinta cu o pauza pentru consultari si au votat cu mainile pe sus pentru ca n-au avut ... cartele.
Emil Boc le-a spus ca daca voteaza legea ANI le dovedesc romanilor ca nu se tem sa le fie verificate averile.
Social-democratii nu au participat la sedinta, pe motiv ca legea este incompleta si ca va fi folosita drept arma politica. Inainte insa de a parasi sala, a existat un moment amuzant, cand deputatul PSD Aura Vasile a vorbit despre incompetenta guvernului....Nastase.S-a corectat, insa a fost de ajuns sa declanseze zambetul premierului...Boc.
Fara PSD si cu sustinerea PNL, articolele legii au fost adoptate pe banda rulanta. Nu vor mai fi declaratii la secret, dar vor fi confidentiale adresele caselor si ale terenurilor.
Deputatul PSD Marian Saniuta a declarat in plenul Camerei ca proiectul Legii ANI este vechi, incomplet si neconstitutional, sustinand ca Agentia poate fi folosita ca element de lupta politica.
"Asteptam o lege noua si nu un proiect vechi-nou neconstitutional. Nu dorim ca aceasta Agentie de Integritate sa fie folosita, in viitor, ca un instrument de lupta politica. Atragem atentia ca intr-o tara membra a UE , aceasta Agentie, in forma proiectului, poate fi folosita ca element de lupta politica", a spus deputatul PSD, in timpul dezbaterilor generale.
Marian Saniuta a mai spus ca PSD sustine nevoia de transparenta si oprice masura de control al averilor demnitarilor, dar nu doreste ca in Romania sa se repete in perioada urmatoare situatia "dosarelor instrumentate politic dupa anul 2005".
In schimb, presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a respins aceste critici. El spune ca deputatii PSD nu au depus, in Comisie, niciun amendament la lege, iar votul dat a fost in unanimitate.