Averile la control! Deputatii au votat in unanimitate proiectul legii ANI
Legea ANI a facut cale-ntoarsa in Parlament. Chemati din vacanta de presedintele Basescu, deputatii juristi au decis sa-i oblige pe alesi si pe functionari sa-si faca publica averea, fara a preciza insa adresa, caselor si terenurilor pe care le detin.
Premierul Emil Boc si ministrul Justitiei Catalin Predoiu au participat si ei la sedinta.
Prezenta premierului la dezbaterea legii Agentiei Nationale de Integritate i-a luat prin surprindere pe deputatii din Comisia Juridica. Chiar daca nu a pus pe masa un proiect nou - asa cum a cerut Traian Basescu - Emil Boc a facut unele observatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deputatii au votat in unanimitate propunerea prim ministrului. Asadar demnitarii vor avea obligatia sa posteze declaratia de avere - ca pana acum -pe site-ul institutiei la care lucreaza dar si pe cel al Agentiei de Integritate.
Pe viitor insa nu vom sti unde stau, si in ce orase au case si pamanturi. Chiar daca a fost consens, contrele nu au lipsit.
Tot deputatii din comisie au decis sa instituie obligativitatea de a-si depune si publica declaratiile de avere pentru liderii de sindicat si membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor si celorlalte categorii supuse acestei prevederi.
Timp de trei ani inspectorii de integritate ii pot verifica si pe demnitarii care isi incheie mandatul dar care vor avea obligatia in toata aceasta perioada sa isi publice declaratiile de avere.
Saptamana viitoare, proiectul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor dupa care se va muta la Senat.
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat dupa sedinta ca, practic, textul rezultat reprezinta vechea forma a Legii ANI, care a fost trimisa de la Camera la Senat.
Curtea Constitutionala a decis, in 19 iulie, ca este neconstitutionala legea adoptata de Parlament privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.
Sursa: Pro TV
Etichete: deputati, ani, agentia naționala de integritate,
Dată publicare:
10-08-2010 00:00