Iohannis nu o revocă pe Kovesi. ”Motivele prezentate de ministrul Justiției nu m-au convins”
Codruța Kovesi rămâne în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Decizia a fost anunţată luni de preşedintele României Klaus Iohannis.
Şeful statului a criticat totodată şi raportul în baza căruia Tudorel Toader a propus revocarea şefei DNA. La câteva secunde după discursul de la Palatul Cotroceni, ministrul Justiţiei a contra-atacat şi a precizat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională.
Klaus Iohannis: "Nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a doamnei Laura Codruța Kovesi."
Anunţul preşedintelui României, aşteptat aproape două luni, a fost categoric. În câteva minute, Klaus Iohannis a contestat în totalitate raportul întocmit de Tudorel Toader, în momentul în care a solictat revocarea din funcţie a şefei DNA.
Nici nu se terminase bine anunţul de la Cotroceni că ministrul Justiţiei posta deja pe Facebook pasul următor. Tudorel Toader pune la îndoială abilitatea constituţională a preşedintelui, în acest caz.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA."
Înainte de anunţul de la Cotroceni, Liviu Dragnea ştia deja care este strategia, în cazul unui refuz al preşedintelui. L-a criticat însă pe partenerul său de coaliţiei, Calin Popescu Tăriceanu, pentru că s-a antepronunțat.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Nu ne spune nouă Tăriceanu ce să facem."
De asemenea, liderul PSD a anunţat că nu ia în calcul scenariul suspendării din funcţie a preşedintelui României.
Propunerea de revocare din funcţie a Laurei Codruța Kovesi fusese făcută de ministrul Justiţiei, pe 22 februarie 2018. Imediat, secţia de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a analizat raportul a votat împotriva demiterii.
Declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis:
-La jumătatea lunii februarie ministrul Justiției mi-a trimis o propunere de revocare a procurorului șef DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. Această propunere e doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are peședintele
- După cum vă amințiți, la mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa zisul raport al domnului ministru
- Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu aviz facultativ. Chiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat
- Constat deci că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și aplicarea acelorași texte două autorități ale statului, respectiv Ministrul Justiției și CSM, ajung la concluzii diametral opuse.
- Odată sesizat am solicitat departamentelor avizate o analiză și câteva propuneri. Acum analizând motivele pentru care solicită revocarea am constatat că autorul raportului consideră că acesta e o ”luare de poziție” față de debaterile politice din ultimul an, ceea ce clar induce percepția că evaluarea ministrului Justiției poate fi subiectivă
- Această percepție este întărită și de unele aspecte referitoare la cariera ministrului Justiției.
- Drept urmare, motivele de revocare prezentate de ministrul Justiției nu au fost de natură să mă convingă. De altfel în mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile
- În concluzie nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi
Preşedintele Klaus Iohannis declara în 28 martie că nu a avut nicio discuţie cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi şi că nici nu este nevoie să discute personal, subliniind că va lua o decizie în baza documentelor care sunt ataşate solicitării ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA.
În 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA.