Dosarul Revoluției. Ce urmează pentru Ion Iliescu şi Petre Roman
România a mai făcut, vineri, un pas către procesul Revoluției. Președintele Klaus Iohannis a aprobat cererea procurorului general pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.
În calitate de președinte, respectivi membri ai Consiliului Naţional al Frontului Salvării Naționale, cei trei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, în timpul Revoluției din decembrie '89. Ei au susținut mereu că sunt nevinovați.
Odată obţinută de la Cotroceni încuviinţarea pentru începerea urmăririi penale, procurorii Parchetului General au toate şansele să ajungă în instanţă şi să înceapă procesul Revoluției române, până la sfârşitul acestui an - asta la mai bine de 28 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Parchetul General speră să-i convingă pe judecători ca totul s-a întâmplat din vina celor care voiau să preia şi să păstreze cu orice preţ puterea, în acele zile tulburi. Fostul preşedinte s-a apărat mereu, spunând că haosul a fost provocat de căderea bruscă a regimului Ceauşescu.
Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu: „Eu nici nu l-am lăsat să vorbească la audieri, pentru că era foarte clar că povestea, în calitate de martor, fapte de-ale dumnealui, care l-ar fi incriminat şi ar fi putut să fie folosite împotriva sa."
Petre Roman se declară stupefiat şi respinge cu tărie acuzaţiile, imediat după ce procurorii au trimis cererea la Cotroceni. „Eram prea mic să pot ordona eu mişcări de stradă", spune fostul premier.
Petre Roman, fost membru al CFSN: „Cum să spui acest lucru despre mine, cine eram eu în acele zile, să hotărăsc eu cine sau ce să facă. Nu este cazul şi de asta resping orice asemenea acuzaţii. Mai bine să fie cercetaţi cei care aveau acces la iţele puterii."
Aflaţi la mijloc, între procurorii care vorbesc de infracţiuni contra umanităţii şi cei care resping acuzaţiile de diversiune şi manipulare, judecătorii sunt singurii care pot spune cine sunt cei cu adevărat vinovaţi pentru cei 700 de morţi şi 1.800 de români împuşcaţi în decembrie '89, în timpul Revoluţiei care a început în fața fostului CC al PCR.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: revolutie, ion iliescu, dosarul revolutiei, petre roman,
Dată publicare:
13-04-2018 18:07