Klaus Iohannis a început vizita de stat în Singapore. A fost primit de președintele Halimah Yacob | GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita de stat în Republica Singapore, vineri dimineaţa fiind primit la Palatul Prezidenţial Istana de omologul său, Halimah Yacob.  

„Discuţii excelente cu preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, privind modalităţile de aprofundare şi extindere a relaţiilor noastre bilaterale, bazate pe aceleaşi valori şi principii”, a transmis şeful statului pe Twitter.

Ulterior, preşedintele Iohannis a avut şi o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Singapore, Lee Hsien Loong, potrivit Agerpres.

 

Citește și
aeronava demnitar
De ce a făcut escală la Sibiu avionul privat de lux cu care a zburat Klaus Iohannis în Japonia

Preşedintele Iohannis se află în aceste zile în Republica Singapore, după vizita oficială în Japonia. 

În cadrul întâlnirii, președintele și prima doamnă au primit o orhidee hibrid creată special pentru această vizită. Grădina Botanică din Singapore, pe care delegația română în frunte cu președintele și cu Prima Doamnă au și vizitat-o, are o tradiție de 70 de ani în a crea specii de orhidee, care sunt oferite înalților oaspeți. Între aceștia au fost vicepreședintele american Kamala Harris, prinții de Wales sau fostul președinte sud-african Nelson Mandela.

Care este obiectivul principal al vizitei în Singapore

Clădirea palatului Istana este și reședința premierului. Cei doi oficiali au discutat despre atragerea de noi investiții în domenii precum energie, IT, educație sau cercetare.

"Președintele României a prezentat demersurile de extindere a capacității portului Constanța și a menționat potențialul pe care portul Constanța și Dunărea le au pentru conectarea între Europea și Asia", se arată în comunicatul administrației prezidențiale.

Conform comunicatului Ministerului de Externe din Singapore, vizita delegației române se desfășoară între 9 și 12 martie.

Vizita în Singapore marchează intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare, aceasta fiind prima la nivel de preşedinte al României în această ţară, în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde.

În materie de cooperare economică şi sectorială între România şi Singapore, pornind de la dinamica pozitivă a schimburilor comerciale în ultimii ani, inclusiv de la faptul că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale, a mai menţionat sursa citată.

Preşedintele Iohannis: România vizează atragerea investiţiilor singaporeze

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a evidenţiat obiectivul României de a creşte nivelul relaţiei bilaterale cu Republica Singapore şi de a marca o nouă etapă de dezvoltare. De asemenea, preşedintele Iohannis a evocat un set de obiective comune urmărite de ambii preşedinţi, precum politicile de incluziune, dezvoltarea economică şi socială, precum şi tranziţia verde.

Cei doi şefi de stat au discutat cu privire la rezultatele iniţiativelor şi acţiunilor derulate în scopul promovării societăţii informaţionale şi securităţii cibernetice, a educaţiei, a egalităţii de gen, a acţiunii pentru climă şi a tranziţiei energetice verzi.

Preşedintele Iohannis a exprimat interesul special pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional, arată Administraţia Prezidenţială. În context, şeful statului a subliniat obiectivul României de atragere a investiţiilor singaporeze, arătând că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore. El a menţionat că România vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat expertiza României în securitate cibernetică, făcând referire şi la faptul că la Bucureşti se află sediul Centrului European de Competenţe în domeniul securităţii cibernetice.

Şeful statului a prezentat obiectivele de interconectare ale Iniţiativei celor Trei Mări şi a menţionat că va găzdui, în acest an, la Bucureşti, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri. El a pledat pentru participarea reprezentanţilor mediului de afaceri din Singapore în cadrul proiectelor prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei.

Preşedintele Klaus Iohannis a evocat, pe fondul consecinţelor globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul consistent şi multidimensional al României pentru Ucraina şi solidaritatea faţă de cetăţenii ucraineni, încă din primele zile ale conflictului. El a prezentat implicarea puternică a ţării noastre în asigurarea securităţii alimentare globale prin sprijinirea tranzitului grânelor şi a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume.

"Preşedintele Klaus Iohannis a mai transmis că România sprijină ferm dialogul şi cooperarea constructivă dintre Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), conform Parteneriatului Strategic încheiat în 2020 şi a arătat că ţara noastră rămâne un puternic susţinător al pieţelor deschise şi al comerţului liber, obiective împărtăşite şi de Republica Singapore", mai arată sursa citată.

Preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, a subliniat potenţialul extrem de important al relaţiei bilaterale pe fondul creşterii rolului şi importanţei României în Uniunea Europeană şi NATO, precum şi la nivel regional, inclusiv în contextul geopolitic actual generat de efectele războiului din Ucraina.

Preşedintele singaporez a evidenţiat importanţa creşterii investiţiilor şi comerţului bilateral, având în vedere oportunităţile oferite de sectoare precum IT&C, securitate cibernetică şi turism.

Cei doi şefi de stat au agreat că România şi Singapore beneficiază de toate avantajele pentru a juca rolul de punte de legătură între cele două regiuni de apartenenţă.

Citește și...
Legile Educației, bazate pe proiectul lui Iohannis, ”România educată”, intră în avizare. Opoziția: Dezbaterea, ”un simulacru”
Legile Educației, bazate pe proiectul lui Iohannis, ”România educată”, intră în avizare. Opoziția: Dezbaterea, ”un simulacru”

Proiectele legilor educaţiei vor intra în avizare, în perioada imediat următoare, la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate în domeniu.

De ce a făcut escală la Sibiu avionul privat de lux cu care a zburat Klaus Iohannis în Japonia
De ce a făcut escală la Sibiu avionul privat de lux cu care a zburat Klaus Iohannis în Japonia

Preşedintele Klaus Iohannis a zburat în Japonia cu escală la Sibiu, într-un avion privat. Un site specializat în aviaţie a publicat imagini cu interiorul aeronavei pe care administraţia prezidenţială a închiriat-o de la o companie din Luxemburg.

Recomandări
Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de Guvern și vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament
Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de Guvern și vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă.

 

Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina
Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina

”Războiul hibrid” dintre Rusia şi puterile din Occident în conflictul din Ucraina ”va dura mult timp”, estimează miercuri Kremlinul, la mai bine de un an după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupele ruse în această ţară vecină, relatează AFP.

Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă
Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă

Guvernul a amânat, din nou, proiectul de Hotărâre privind limitarea tarifelor RCA, ”pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni”.