Proiectele legilor Educației ajung pe masa Guvernului, după ce au fost îndelung dezbătute
Proiectele legilor Educației ajung joi, 9 martie, pe masa Guvernului, în ședința care va avea loc la Palatul Victoria. Proiectele au fost îndelung dezbătute atât în mediul politic, cât și în sistemul de educație din România.
Ele au fost prezentate la finalul lunii trecute de ministrul Educației, Ligia Deca, și cuprind, printre altele, şi schimbarea modului în care sunt examinaţi elevii care termină gimnaziul și liceul.
În cazul admiterii la liceu, pe lângă media de la Evaluarea Naţională se va putea introduce şi un concurs, acolo unde există cerere, însă pentru cel mult 60% dintre locuri. Iar examenul de Bacalaureat ar urma să aibă mai multe probe, în funcție de profilul elevului.
Iulian Cristache, președinte Federația Părinților: "Nu se poate să îi ducem până la finalul claselor a 12-a cu tot felul de discipline, sunt copii care în a 9-a fug de matematică, nu-i ajutăm acum cu acest bacalaureat. Înțeleg principiul Ministerului Educației, să îi evaluăm cât mai rotund”.
Experții în educație se așteptau la măsuri mai curajoase și în cazul abandonului școlar. Soluții există, însă doar pe hârtie. Cum ar fi mărirea valorii burselor de merit la 450 de lei, a celor pentru olimpici la 700 de lei, și oferirea de ajutoare pentru copiii care provin din familii defavorizate.
Edi Petrescu, reprezentant UNICEF: "O masă caldă fară școală de calitate nu schimbă nimic din viitorul lui. Doar că va fi mai bine hrănit, e ceva pozitiv, dar trebuie unit cu faptul că trebuie să învețe ceva în timpul școlii”.
În anul 2022, alianța "O voce pentru educație", formată din reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, a propus Ministerului Educației peste 280 de amendamente la proiectul de lege al învățământului preuniversitar, aflat atunci în dezbatere publică. Deși unele au fost adăugate în actuala lege, reprezentanți asociației spun că există în continuare aspecte care trebuie luate în calcul. Cum ar fi învățământul dual.
Dragoș Anastasiu, reprezentant HORECA: "Ideea de minim 50% practică pe care noi am susținut-o nu apare, e lăsată la liberă alegere a celor care fac curricula, asta e una, doi, ne dorim foarte mult ca să nu mai existe concurență între învățământul tehnologic și dual și să fie tot sistemul dual".
Dacă vor fi avizate de Guvern, legile urmează să ajungă în Parlament, acolo unde vor fi dezbătute înainte să se ajungă la forma finală.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern, proiect, vot, legile educatiei,
Dată publicare:
08-03-2023 07:43