Klaus Iohannis a facut baie de multime in Galati si selfie-uri cu studentii. Ce le-a promis presedintele. FOTO
Presedintele Klaus Iohannis a fost, marti, la Galati, la Formul Organizatiilor Studentesti din Romania, unde a facut baie de multime si s-a fotografiat cu tinerii.
La deschiderea Forumului, seful statului a afirmat ca stie care sunt temele ridicate de studenti si preocuparile acestora. In acest sens, presedintele a declarat ca sustine alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educatie si cercetare.
”Faptul ca educatia si cercetarea din Romania au fost subfinantate in mod constant si supuse unei asa-numite «reformite cronice» stim cu totii. Totusi, cresterea finantarii, in sine, nu va rezolva problemele. Sustin deci alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educatie si cercetare, concomitent cu asumarea unui plan clar de investitii si prioritati pe termen lung, respectat de toti cei responsabili”, a afirmat Iohannis, conform News.ro.
Referindu-se la calitatea procesului educational din universitati, Iohannis a spus ca invatamantul trebuie centrat pe student, atractivitatea profesiei didactice si calitatea procesului de predare.
”Exista, din pacate, programe de licenta si masterat in cadrul carora profesorii inca dicteaza dupa capitole din carti, in loc sa stimuleze creativitatea studentilor si spiritul critic”, a spus presedintele.
Klaus Iohannis a adaugat ca ”numarul studentilor din Romania continua sa scada, din motive care tin de demografie, dar si de capacitatea universitatilor de a atrage potentiali studenti valorosi din medii socio-economice defavorizate sau din afara tarii, prin strategii de internationalizare a invatamantului superior”.
Astfel, presedintele a vorbit despre nevoia universitatilor de a-si defini ”mai bine misiunea si contextul economico-social caruia ii raspund”. ”De aceea, cred ca realizarea unei clasificari a universitatilor care sa oglindeasca diversitatea fireasca a misiunilor asumate ar trebui sa stea la baza oricarei reforme viitoare”, a mai spus Iohannis.
Presedintele a mai afirmat ca un ”invatamant de calitate reprezinta cheia pentru o Romanie competitiva, o Romanie care ofera cetatenilor sai oportunitati reale in propria tara, exportand inovatie”.
”Avem datoria de a gasi solutii pentru a le oferi tuturor, prin educatie, sansa la un viitor mai bun. Lipsa banilor nu ar trebui sa mai reprezinte automat si lipsa sanselor de acces si de finalizare a studiilor in invatamantul superior. Costul lipsei de investitie in educatia de calitate este mult mai mare decat poate Romania sa isi permita”, a mai spus seful statului.
Potrivit lui Iohannis, una din valorile invatamantului modern este ”autonomia universitara”.
”Ea inseamna, de fapt, incredere in institutiile de invatamant superior, dar si o responsabilitate crescuta a acestora - fata de formarea academica, fata de contributia la cercetarea stiintifica si fata de societate in ansamblu. Cred in necesitatea unei noi abordari a guvernantei academice, in deschiderea universitatilor catre societate si asumarea asa-numitei «a treia misiuni». Universitatile au o importanta responsabilitate sociala. Ele trebuie sa reprezinte cu adevarat modele de transparenta si integritate, devenind repere pentru alte institutii si, in acelasi timp, fauritori de destine pentru tinerii care le trec pragul”, a mai spus Klaus Iohannis.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) deruleaza in perioada 8-16 august 2016, la Galati, cea de-a XI-a editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania (FOSR), cel mai important eveniment anual studentesc din Romania, care reuneste peste 350 de studenti din 17 centre universitare din tara.
Pe perioada evenimentului, liderii studentilor din intreaga tara vor dezbate cele mai importante probleme si interese ale studentilor, stabilind prioritatile federatiei pentru urmatorul an.
La evenimentul de la Galati participa si Mircea Dumitru, ministrul Educatiei si Cercetarii si Sorin Campeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, educație, invatamant, studenti,
Dată publicare:
09-08-2016 14:34