Presedintele Klaus Iohannis le raspunde lui Tariceanu si Basescu: "Eticheta de ”stat mafiot” poate afecta imaginea Romaniei"

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, ca eticheta de ”stat mafiot”, sintagma folosita de catre fostul presedinte Traian Basescu, poate prejudicia imaginea Romaniei in lume.

Seful statului sustine ca tara noastra este un stat de drept functionat si ca are incredere in actiunile intreprinse de catre institutiile statului.

In Romania, statul de drept este functional, iar declaratiile unor persoane puse sub invinuire sau trimise in judecata care pun sub semnul intrebarii ori contesta acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt increzator in ceea ce fac institutiile statului si, alaturi de intreaga opinie publica, asteptam efectele pozitive ale activitatii acestora”, a declarat Klaus Iohannis, conform news.ro.

El avertizeaza ca folosirea sintagmei ”stat mafiot” de catre demnitari sau fosti demnitari ai statului, referire indirecta la Traian Basescu, prezinta riscul de a duce la decredibilizarea institutiilor.

In acelasi timp, etichete de tip „stat mafiot” pot afecta imaginea Romaniei in lume, pot conduce la decredibilizarea unor institutii si, nu in ultimul rand, dovedesc incapacitatea unor persoane care detin sau au detinut functii publice importante in statul roman sa-si asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, considera seful statului.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu-Tariceanu, trimis in judecata de DNA. Reactia sefului Senatului: "Nu imi schimba cu nimic pozitia"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa-si foloseasca autoritatea si toate parghiile de care dispune pentru a verifica la nivel institutional veridicitatea afirmatiilor facute de catre Traian Basescu.

”Cu cateva zile in urma, fostul presedinte Traian Basescu a facut o serie de afirmatii care pun sub semnul intrebarii tot ceea ce credeam ca am reusit sa construim in Romania pe baza valorilor democratiei si a statului de drept. Ieri, fostul presedinte a reiterat si intarit aceleasi idei. De mai bine de un an de zile, sunt unul dintre cei mai critici politicieni in privinta abuzurilor, care au transformat DNA si lupta anticoruptie intr-un instrument politic impotriva adversarilor incomozi, si in privinta amestecului ilegal al SRI in Justitie si, mai nou, in activitatea ANAF. In perspectiva celor spuse pe 24 iulie de fostul presedinte al Romaniei, criticile mele apar ca o palida reflectare a realitatii”, sustine Tariceanu intr-un comunicat de presa.

El arata ca afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora Romania s-a transformat intr-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situatie inacceptabila, in care DNA si SRI sunt scapate de sub orice control civil, au acaparat si exercita puterea intr-un mod nelegitim in locul institutiilor democratice alese de cetateni.

”Acest comunicat de presa s-ar fi putut intitula «Apel catre presedintele Iohannis». In conditiile in care Comisia de supraveghere a activitatii SRI din Parlament este total ineficienta si nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la presedintele Romaniei sa-si foloseasca intreaga autoritate si toate parghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel institutional veridicitatea gravelor afirmatii facute de fostul presedinte al Romaniei”, arata Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu mentioneaza ca a asteptat cateva zile inainte sa dea publicitatii acest comunicat, ”In speranta ca presedintele Iohannis va lua o pozitie ferma, va initia un demers fara vreun impuls din exteriorul Administratiei Prezidentiale”.

”Asa era normal sa faca pentru ca oamenii sa cunoasca adevarul si pentru apararea reputatiei Statului roman si a institutiilor sale in cazul in care fostul presedinte al Romaniei a mistificat realitatea prin cele declarate. Din pacate, presedintele Iohannis a ramas pasiv, asa cum s-a intamplat si in alte situatii, cand ar fi trebuit sa actioneze. Continuarea acestei pasivitati ar confirma tacit realitatea infatisata de Traian Basescu si ar reprezenta o complicitate la perpetuarea conditiei Romaniei de stat mafiot”, adauga Tariceanu.

El mai spune ca, in cazul in care demersul pe care il solicita va demonstra ca Traian Basescu a spus adevarul, ”presedintele Romaniei va trebui sa-si asume responsabilitatea demiterii sefilor celor doua institutii, pentru a readuce Romania la normalitate, o Romanie in care drepturile cetatenilor si libertatile lor nu sunt la discretia procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, si a adjunctului SRI, Florian Coldea”.

Tariceanu lanseasa aceste acuzatii in conditiile in care numele sau este vehiculat din nou intr-un scandal. Sorin Ovidiu Vintu este vizat de o noua ancheta, fiind acuzat oficial de cumparare de influenta. El este suspectat ca ar fi pus la bataie 1 milion de euro acum 8 ani de zile pentru ca unul dintre apropiatii sai, fostul jurnalist Liviu Mihaiu, sa fie numit de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

De asemenea, Bogdan Olteanu, actualul viceguvernator al BNR, este banuit ca a intermediat plata milionului de euro.

Conform news.ro, fostul presedinte Traian Basescu a declarat, joi seara, la B1 TV, ca spera ca instanta sa dea curs solicitarii avocatului Alinei Bica de a fi chemat ca martor in instanta, precizand ca fosta sefa DIICOT isi prezentase demisia "din cauza ostilitatii SRI si DNA”, fostul sef al statului precizand ca, la momentul respectiv, i-a invitat pe Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea si Bica la Cotroceni.

Imi doresc sa se dea curs solicitarii avocatului doamnei Bica de a fi chemat in instanta. Eu nu ma refer la faptele reclamate in dosar ca nu am cum, dar am niste motive sa cred - si le pot spune instantei - ca nu e tocmai in regula ce s-a intamplat. Ori instanta ca sa ia deciziile, cred eu, ca este important sa tina cont si de aceste elemente care pot fi probate cu martori”, a spus Basescu, conform sursei citate.

Fostul presedinte a mai precizat ca exista la momentul respectiv un conflict intre Bica si sefa DNA, Codruta Kovesi.

Eu nu spun ca nu e vinovata pentru ca nu stiu dosarele, dar am vazut pozitii publice, nu numai ale DNA si ale televiziunilor, ci si ale acestei femei care la un moment dat a venit si mi-a spus: «domnule presedinte vreau sa demisionez» (...) Mie mi s-a parut o lasitate sa nu spun ca femeia asta a venit de doua ori la mine si mi-a spus: «vrea sa ma faca SRI si Kovesi». Mi-a dat o motivatie pe care o voi spune in fata instantei. I-am zis: «Bai, fata, statul asta ce fel de stat crezi ca e? Daca ai putere intr-o institutie sau alta a devenit stat mafiot». Zic, «du-te la birou». I-am chemat la mine (n.r. - pe Bica, Kovesi si Coldea) pentru ca era vorba de un conflict intre institutii. I-am chemat doi cate doi. intre Coldea si ea (n.r. - Bica) nu, e intre a treia persoana si ea.”, a mai spus Basescu.

Fostul presedinte sustine ca prim-adjunctii serviciilor de informatii ar trebuie schimbati mai des pentru ca aduna ”o putere formidabila”.

Noi am ajuns in momentul de fata sa avem niste generali care detin functia asta de vreo 11 ani, de prim-adjuncti. Se strange o putere formidabila prin puterea informatiei care se aduna. La un moment dat trebuie sa plece. Ai nevoie de altceva. Proaspat. Ei pot santaja, ei pot cu o aluzie, daca fac”, a mai spus Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sorin Ovidiu Vintu, protagonistul unui dosar urias de coruptie. In 2008 i-ar fi dat un milion de euro lui Tariceanu
Sorin Ovidiu Vintu, protagonistul unui dosar urias de coruptie. In 2008 i-ar fi dat un milion de euro lui Tariceanu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost dus sub escorta la Directia Nationala Anticoruptie, intr-un dosar cu ramificatii la cel mai inalt nivel al politicii.

Calin Popescu-Tariceanu, trimis in judecata de DNA. Reactia sefului Senatului:
Calin Popescu-Tariceanu, trimis in judecata de DNA. Reactia sefului Senatului: "Nu imi schimba cu nimic pozitia"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost trimis in judecata, joi, de procurorii DNA pentru infractiunile de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Tariceanu, acuzat de DNA ca a mintit in dosarul retrocedarilor si pus sub urmarire. Reactia presedintelui Senatului
Tariceanu, acuzat de DNA ca a mintit in dosarul retrocedarilor si pus sub urmarire. Reactia presedintelui Senatului

Al doilea om in stat, presedintele Senatului, este de marti urmarit penal. DNA il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca ar fi mintit in dosarul retrocedarilor.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.