Magistrații vor plăti pentru greșelile lor doar dacă statul îi dă în judecată

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 29 Noiembrie 2017 18:08
Categorie: Politic

Judecătorii și procurorii vor plăti pentru greșelile lor doar dacă statul, prin Ministerul Finanțelor, îi va da în judecată.

Decizia a fost luată de parlamentarii din comisia condusă de Florin Iordache, care s-au certat mai bine de 5 ore dacă să oblige sau nu statul să ceară banii de la magistrații care au săvârșit erori judiciare.

Florin Iordache și-a chemat colegii din comisia care modifică legile justiției pentru a stabili că orice magistrat judecător sau procuror care a săvârșit o eroare cu rea credință sau gravă neglijență trebuie să plătească. Au fost 5 ore de dezbateri pe alocuri tensionate între putere și opoziție, dar și reprezentanții magistratilor

Florin Iordache, PSD: ”Considerăm că trebuie să avem niște texte foarte clare, plecând de la ideea "ai greșit plătești", dar nu poți să-mi spui că numai eu, stat, plătesc, iar eu magistrat nu.”

Cătălin Predoiu, PNL: ”Domnule președinte, aș fi de acord cu dvs. dacă ar fi în fața dvs. ministrul de Finanțe și i-ați spune lui acest lucru și nu actualul ministru de Fnanțe, la instituție mă refer. Pentru că adevărul este altul. Aceste texte nu s-au aplicat și nu s-a ajuns la o răspundere efectivă pentru grava neglijență, pentru că ministerul de Finanțe în mod tradițional nu a exercitat acțiunea în regres. Acesta este adevărul.”

Surprinzator, Asociația Magistraților a reușit în cele din urmă să-i convinga pe aleșii puterii să renunțe la ideea de a obliga statul să se îndrepte împotriva magistratului care a greșit.

Asa se face că în formă votată de cei de la PSD scrie că statul nu este obligat să se îndrepte impotriva magistratului care a greșit, ci doar are acest drept.

Statutul judecătorilor și Procurorilor - FORMA ACTUALĂ, art. 96, alin. 7: ”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul unei hotărâri irevocabile, statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Forma propusă: ”După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat , acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară”.

Cu alte cuvinte, legea rămâne într-o formă asemenatoare cu cea în vigoare. După vot, unii parlamentari ai coaliției PSD-ALDE păreau uluiți de ceea ce au votat.

Parlamentarii din comisie vor continuă să modifice legile justiției luni, după vacanța de 1 decembrie.

Legile Justiției, ziua IV. Prerogativele președintelui, tăiate din nou. Standarde de integritate mai mici pentru magistrați
Legile Justiției, ziua IV. Prerogativele președintelui, tăiate din nou. Standarde de integritate mai mici pentru magistrați
VIDEO PROTVPLUS.RO
Anton Anton
Răspunsul ministrului Energiei, Anton Anton, la o întrebare incomodă: ”Alo? Nu vă mai aud”
Război verbal între Băsescu și Ponta. Acuzații grave despre construirea unei autostrăzi
Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupţie din '95 încoace. Se fură cu ordonanţa de urgenţă
Eugen Nicolicea, scuipat și înjurat de un protestatar. Codrin Ștefănescu a fost insultat
Ministrul Mediului, noi precizări despre „taxa auto”. Ce spune despre formula de calcul
Ministrul Mediului: Cred că în februarie vom putea să adoptăm bugetul în Parlament
Rovana Plumb
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare