Comisia lui Iordache a decis: președintele va avea rol decorativ în numirea magistraților

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 23 Noiembrie 2017 18:11
Categorie: Politic

Preşedintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor şi procurorilor simpli. Este noua modificare controversată, adusă de comisia parlamentară în a doua zi de dezbateri pe legile justiţiei.

Liberalii au renunţat la boicot şi au revenit în Parlament pentru a încerca, alături de USR, să blocheze schimbările pe care le doresc cei de la PSD şi ALDE. În tot acest scandal a intervenit şi şeful statului.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, şi-a chemat colegii încă de dimineaţă pentru a termina cât mai repede dezbaterile, aşa cum i-au cerut liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

La şedinţă au venit şi liberalii, care miercuri au părăsit sala pe motiv că nu se ţine cont şi de punctul lor de vedere. Principala modificare votată joi vizează numirea procurorilor şi judecătorilor.

Dacă în prezent preşedintele României poate refuza motivat o singură dată numirea acestora în funcţie, în noua formă va semna fără să se mai poată opune.

Iuliana Scântei, senator PNL: "Cât timp refuzul este motivat, este limitat, nu cred că se creează un abuz. Solicităm menţinere textului în vigoare."

Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE: "Dumneavostra spuneţi că preşedintele îşi motivează refuzul. Pe baza la ce, doamna senator?"

Alina Gorghiu, senator PNL: "Dacă a funcţionat până acum, şi a mers bine, şi n-a existat efectiv nici un caz, simţim nevoia să schimbăm de dragul schimbării ? Sau mai există şi vreun alt argument la bază ? Mă întreb..."

Klaus Iohannis a criticat din nou coalitia PSD - ALDE că modifică legile fără să ţină cont de părerile specialiştilor care au atras atenţia asupra pericolului ca justiţia ar putea ajunge sub control politic.

Klaus Iohannis: ''Sunt foarte îngrijorat fiindcă se poate constata cu uşurinţă un dialog al surzilor. Avem opinii negative de la CSM, din societatea civilă şi cred că ar fi momentul ca parlamentarii să înţeleagă nevoia unei consultări reale.”

Dezbaterile vor continua şi în zilele următoare, cea mai aşteptată modificare fiind cea a articolului din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu.

Puterea ar vrea să introducă un prag valoric, dar mai ales să condiţioneze abuzul în serviciu de obţinerea de foloase necuvenite.

Parlamentarii puterii se grăbesc să adopte legile justiţiei fără să ţină cont de raportul de monitorizare şi verificare pe justiţie, în care Comisia Europeană le cere aleşilor să solicite şi să ţină cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe acest subiect.

Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea:
Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea: "Cum să-și dea demisia? O să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Florin Iordache, gest obscen
Dragnea, despre gestul lui Iordache: Nu mi-a plăcut. Cred că s-a inspirat din ce a spus Iohannis
Dragnea, întrebat despre partidele de vânătoare cu acționarii Tel Drum: ”Câteodată îţi pare rău după Kovesi”
Dragnea, reacție la raportul MCV: Vreau ca România să acţioneze ca fiecare stat din UE. Mai multe, mâine
Florin Iordache ar fi arătat din nou un gest obscen în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor
PNL va cere sancționarea lui Iordache cu tăierea indemnizaţiei de deputat pentru gesturile obscene
Surse: Ilan Laufer, propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării
traian basescu
Băsescu: Dragnea nu face, din laşitate, cea mai importantă schimbare - Dăncilă
Gabriela Firea a demisionat din funcția de preşedinte interimar la PSD Bucureşti
Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării
Băsescu spune că PSD e ”o menajerie cu porci și hipopotami”, iar Dragnea e ”dresorul”
Ce ar fi pățit profesorii români în Ungaria. Tomac: ”Sunt de-a dreptul șocat”
Tăriceanu, despre aderarea la spațiul Schengen: „Putea fi un obiectiv al președinției Consiliului UE”