Judecătorii și procurorii vor plăti pentru erorile făcute din neglijență sau cu rea-credință

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

La insistențele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache și colegii săi din comisia juridică au anunțat că vor vota răspunderea obligatorie a magistraților.

Săptămâna trecută, în comisie, aceeași parlamentari ai puterii au susținut că este la latitudinea Ministerului Finanțelor dacă recuperează sau nu prejudiciul de la magistrații care au greșit.

Răspunderea magistraților a fost subiect de scandal în coaliția guvernamentală în acest weekend. Rând pe rând Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, dar și alți lideri ai coaliției i-au cerut explicații lui Florin Iordache pentru că a lăsat să iasă din comisie o formă a legii pe care ei nu o agreează.

In forma actuală a documentului, statul poate opta dacă recuperează sau nu prejudiciul de la un magistrat care a săvârșit o eroare. PSD și ALDE doresc să oblige statul la o astfel de acțiune.

Florin Iordache: "În legea în vigoare se spune că se poate îndrepta statul , în propunerea noastră statul se îndreaptă și în amendamentul UNJR statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susține este să ne susținem amendamentul nostru cu statul se indreaptă.”
Reporter: Dvs, social-democrații ați renuntat...
Florin Iordache: ”Nu doamnă! Am renunțat ca să închidem dezbaterile la acel moment. Am spus așa: preluăm în integralitate toate propunerile UNJR, dar în plen, la aliniatul 7, atât PSD cât și ALDE vom susține că statul se îndreaptă, punct!"

Calin Popescu Tăriceanu vrea o decizie fermă în coaliție pe acest subiect: "Eu sper ca plenul, și voi avea o discuție în acest sens și cu cei din PSD, să voteze amendamentul propus de d-na Cataniciu "

Raspunderea magistraților în formă dorită de PSD și ALDE este unul dintre subiectele sensibile despre care partenerii străini și societatea civilă au susținut că ar slabi puterea judecătorească. În consecință, magistrații ar deveni temători, iar procesele s-ar lungi.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Încercarea de a-i obliga pe judecători și pe procurori de a plăti daune, în cazul în care statul este pedepsit, este una cât se poate de abuzivă, pentru că, în general nu vorbim de reavoință ci de aplicarea legii. Deci dacă legile permit anumite decizii judecătorești ele ar trebui în egală măsură afectate și nimeni nu s-a gândi să-i oblige pe parlamentari să plătească daune pentru legile proaste pe care le-au făcut și nici nu se poate pune din punct de vedere constituțional o astfel de problemă. Prin urmare, vorbim despre o încercare de a diminua importanța puterii judecatorești!!”.

Miercuri, în plen, deputații vor vota noul statut al magistraților, după care legea va merge la Senat.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar dori să treacă și aici de vot până la finalul anului.

PNL și USR au anunțat deja că vor sesiza Curtea Constituțională pe această lege, iar președintele Klaus Iohannis a precizat că va folosi toate instrumentele legale pentru a împiedica intrarea în vigoare a documentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO