Klaus Iohannis, la ședința de Guvern: Este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la ședința de Guvern, că reforma sistemului de educaţie este obligatorie.

”Este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată. (...) Sunt convins că veţi depune toate eforturile pentru a schimba în bine învăţământul românesc”, a declarat preşedintele, în debutul şedinţei de Guvern.

Acesta a apreciat că ”reforma este necesară”.

„Singurul tren către un viitor mai bun este educația, doar astfel putem oferi copiilor și tinerilor șansele pe care le ofera o economie moderna și o societate demicratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu ne permitem să lăsăm niciun copil în urmă. Trebuie să acționăm acum”, a mai declarat Klaus Iohannis. 

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis participă la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, în Bulgaria
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că este nevoie de reformă.

”Mă bucur că în mandatul Guvernului pe care îl conduc aprobăm acest Memorandum. Este nevoie de reformă şi investim în viitor. Datoria noastră este faţă de societate, de studenţi, inclusiv de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze solide. Trebuie să aducem îmbunătăţiri pentru fiecare elev şi profesor, indiferent din mediul din care provine. Trebuie să investim cu învăţământul dual. Vreau să salut ţintele din acest proiect”, a afirmat premierul.

Este prima şedinţă de Guvern din mandatul premierului Florin Cîţu la care participă şeful statului.

Guvernul a aprobat miercuri memorandumul privind implementarea proiectului ''România Educată'' şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de Educaţie.

„În ședința de Guvern de astăzi am aprobat memorandumul pentru proiectul "România Educată", un proiect al președintelui Klaus Iohannis. Cred că nu este niciun fel de surpriză că este nevoie de reformă în sistemul de educație din România, iar acest program a fost dezbătut în spațiul public și a fost prezentat în ultima perioadă. Este momentul să îl implementăm”, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Astăzi, în ședința de Guvern ne-am asumat acestă reformă în ceea ce privește educația. Susținerea va fi realizată de la bugetul de stat pentru acest program de reformă, dar și prin PNRR. Acolo sunt alocate 3,6 miliarde de euro”, a mai precizat el.

Potrivit memorandumului, reformele preconizate prin proiectul 'România Educată', concordante cu măsurile prevăzute în programul de guvernare 2021-2024, sunt elaborate în acord cu Recomandările Specifice de ţară ale Comisiei Europene şi cu Programul Naţional de Reformă şi au nevoie de finanţări adecvate din surse multiple: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, programe operaţionale europene 2014-2020 şi 2021-2027, bugetul central, bugetele locale, parteneriate public-private, fonduri nerambursabile, finanţări SEE, contribuţii ale firmelor private.

Domeniile prioritare de acţiune din cadrul proiectului 'România Educată' sunt: cariera didactică; managementul şi guvernanţa; finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar; infrastructura sistemului de educaţie; curriculum şi evaluare centrate pe rezultate; educaţie incluzivă de calitate pentru toţi copiii; alfabetizarea funcţională; promovarea educaţiei STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics); digitalizare; rezilienţă.

Memorandumul cuprinde şi termene asumate de Guvern pentru implementarea proiectului. Astfel, se urmăreşte constituirea, până la 1 august, a unui grup de lucru interministerial coordonat de prim-ministru, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului "România Educată".

Totodată, se propune adoptarea, până la 10 septembrie, a unei hotărâri de Guvern privind aprobarea planului de acţiune, cu termene şi responsabilităţi, pentru implementarea proiectului.

Până la 1 octombrie, se are în vedere elaborarea pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului "România Educată".

În lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an, Executivul doreşte să organizeze consultări cu partenerii sociali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai mediului economic şi organizaţiilor neguvernamentale, ai comunităţilor locale, ai altor autorităţi/ entităţi publice, elevi, studenţi, profesori, experţi, pentru definitivarea pachetului legislativ.

Pe agenda de miercuri a şedinţei Cabinetului Cîţu mai figurează, între altele, un proiect de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 3 la HG nr. 1103/2020, privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Iohannis: Premierul are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine
Iohannis: Premierul are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că premierul este responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului şi are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine.

Klaus Iohannis participă la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, în Bulgaria
Klaus Iohannis participă la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, în Bulgaria

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la cel de-al şaselea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), organizat în Bulgaria.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.