Iohannis, despre aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei la UE: Comisia Europeană trebuie să vină cu o propunere
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat referitor la subiectul aderării la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova că nu va fi luată o decizie la reuniunea de vineri a Consililui European.
Șeful statului a precizat că vor fi discuţii care vor duce la o Agendă Strategică pentru anii care urmează.
„Comisia trebuie să vină cu o propunere şi, din discuţiile pe care le-am avut până la sfârşitul anului, Comisia Europeană va veni cu concluzii care să propună dacă să înceapă sau să nu înceapă discuţiile de aderare, negocierile de aderare”, a spus şeful statului.
Întrebat despre extinderea UE prin aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei şi dacă subiectul va fi discutat la reuniunea informală a Consiliului European, de vineri de la Granada, Spania, Klaus Iohannis a afirmat: „Acum, astăzi nu s-a discutat de chestiuni legate de Uniunea Europeană, dar sigur pe holuri am discutat şi despre extinderea Uniunii, iar mâine, la şedinţa informală a Consiliului, vom aborda ceea ce se numeşte Agenda Strategică, adică ce chestiuni importante vom aborda în anii care urmează, printre care şi extinderea”.
„Dacă se va face un pas hotărât în ce priveşte Ucraina sau Moldova, nu se va decide mâine. Mâine este o şedinţă informală, fără decizii. Sunt discuţii care vor duce la o Agendă Strategică pentru anii care urmează. Comisia Europeană trebuie să vină cu o propunere şi, din discuţiile pe care le-am avut până la sfârşitul anului, Comisia Europeană va veni cu concluzii care să propună dacă să înceapă sau să nu înceapă discuţiile de aderare, negocierile de aderare, deci la această întrebare o să vă pot răspunde după ce avem mai multe date concrete”, a spus Iohannis.
Şeful statului a mai spus că pentru el personal şi pentru ţara noastră este foarte important ca Ucraina şi Republica Moldova să facă rapizi spre aderarea la UE, însă sunt şi alte state din Balcanii de Vest care vor să adere şi trebuie să aibă şanse reale în acest proces, în condiţiile un care sunt unele ţări care aşteaptă de decenii să facă acest pas.
„Pentru mine personal şi pentru noi în România, evident că este foarte important ca Ucraina şi Moldova să facă paşi rapizi spre integrarea europeană, de aceea am şi făcut un lobby foarte puternic pentru aceste două state, în special pentru Moldova, care a şi primit, împreună cu Ucraina, acest statut de candidat. Dar trebuie să fim corecţi şi faţă de cei din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană şi să vedem cum le dăm şi lor şanse reale, fiindcă anumite procese de aderare se întind cam prea mult. Sunt state în Balcani care aşteaptă de decenii să facă următorul pas şi mie personal mi se pare că aici putem să ne mişcăm mai bine”, a conchis preşedintele Iohannis.