Intalnirea lui Ponta cu Merkel: Criza politica a generat pierderi, razboiul politic s-a oprit acum
Cea mai importanta vizita oficiala a premierului Victor Ponta a inceput luni in Germania. Iar misiunea sefului guvernului nu este deloc usoara.
Va incerca sa ii convinga pe nemti, sa investeasca mai mult in Romania. Deocamdata, oamenii de afaceri germani au avut numai reprosuri. Cat despre cancelarul Angela Merkel, aceasta s-a aratat interesata de stabilitatea politica.
Doar un sfert de ora i-a trebuit cancelarului Angela Merkel sa-i transmita gandurile premierului Victor Ponta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Pentru economia germana e foarte important sa fie respectate standardele statului de drept, sa existe siguranta juridica, sa fie combatuta coruptia si sa existe transparenta. Premierul mi-a vorbit exact despre aceste probleme."
La randul sau, Victor Ponta a vrut sa sublinieze faptul ca dupa ani de criza, Romania si-a recastigat stabilitatea si vrea sa redevina un partener strategic al Germaniei.
Victor Ponta, premierul Romaniei: "O Romanie stabila, democratica si puternica poate sa reprezinte intr-adevar un partener pentru Germania si pentru Europa la frontiera de est a UE."
Criza politica de anul trecut a generat pierderi de ambele parti, deoarece USL nu a reusit sa il schimbe din functie pe presedintele Traian Basescu, iar acesta nu a recastigat suportul politic si public, in prezent Romania fiind insa o tara stabila, a mai afirmat, la Berlin, premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, dupa alegerile de la finalul anului trecut, s-a decis oprirea razboiului politic, ceea ce a generat aprecieri din partea unora si critici din partea altora, si a asigurat ca Romania este acum o tara stabila.
De altfel, cancelarul german, Angela Merkel, s-a interesat despre acordul incheiat in Romania intre presedinte si prim-ministru, intreband daca documentul confera in mod clar stabilitate si creeaza conditiile pentru evitarea unei noi crize politice, a spus premierul Ponta, dupa intalnirea cu oficialul german.
"Nu m-a intrebat in mod direct (de Basescu -n.r.), ci doar cand am discutat despre acordul intre presedinte si prim-ministru, daca avem clar stabilitate si intelegerea ca vom evita orice fel de noua criza politica", a spus Ponta.
El a aratat ca Merkel cunostea foarte bine faptul ca a fost incheiat un astfel de acord.De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a oferit Guvernului de la Bucuresti expertiza in pregatirea procesului de regionalizare a Romaniei, avand un mesaj clar pozitiv legat de acest proces, legat de o cat mai mare descentralizare, a declarat premierul Victor Ponta, dupa discutia cu oficialul german.
"A fost un mesaj clar pozitiv legat de regionalizare, in sensul unei cat mai multe descentralizari, autoritate si responsabilitate pentru nivele inferioare nivelului central", a spus Ponta, adaugand ca Merkel i-a oferit expertiza persoanelor care lucreaza de mult timp in Germania la implementarea unui astfel de sistem regional.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca actualul proiect de regionalizare nu pare a duce la simplificarea functionarii statului, ci la aparitia unei noi birocratii.
Si cum politica nu se face pe stomacul gol, cei doi sefi de guvern au mers la cina impreuna.
Ponta, dupa discutia cu Merkel: Dincolo de tensiunile din 2012, am revenit la un parteneriat
Romania a revenit la un tip de parteneriat strategic cu Germania, important pentru ambele tari, dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, a declarat premierul Victor Ponta dupa intalnirea avuta, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.
"Nu au fost discutii in detaliu despre evenimente trecute, crize politice, am stabilit ca avem un rezultat exprimat democratic pe 9 decembrie, un guvern stabil si o alianta care va functiona pana in 2016. Dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, am revenit la un tip de parteneriat strategic important pentru Roamnia, dar si pentru Germania", a spus Ponta.
El a adaugat ca, anul trecut, a fost "un moment mai rau" in relatiile bilaterale cu Germania, dar ca la Berlin a fost tratat ca un prim-ministru al unei tari importante pentru Germania.
Oamenii de afaceri germani, nemultumiti de Romania
Vizita de luni a premierului roman a inceput cu o intalnire cu reprezentantii comunitatii de afaceri din Germania. Cu aceasta ocazie, Ponta a anuntat ca va renunta la impozitarea progresiva prevazuta in programul de guvernare.Victor Ponta, premierul Romaniei: "Din cauza influentei pozitive a partenerilor nostri liberali am decis sa pastram cota unica si sa o pastram in tot mandatul nostru de 4 ani."
Mesajul investitorilor germani a fost insa un adevarat dus rece.
Eckhard Cordes, presedinte Comitetului de relatii economice: "Da, coruptia inca este o problema, iar coruptia este contraproductiva pentru deciziile de a investiu ale investitorilor straini."
Sunt si alte motive care ii tin pe nemti la distanta de Romania.
Eckhard Cordes: "Daca pot sa spun asta domnule prim-ministru, unul din punctele slabe ale Romaniei este infrastructura, de exemplu autostrazile."
Ca sa nu mai vorbim de facturile pe care statul uita sa le plateasca...
Radu Meric: "Vestea proasta este ca firmele germane din Romania mai au de primit 100 de milioane de euro de la stat."
Totusi, ministrul Dan Sova spera sa convinga cea mai mare banca germana, Deutsche Bank, sa finanteze construirea in parteneriat public-privat a autostrazii Comarnic-Brasov.
Sursa: Pro TV
Etichete: germania, investitii, angela merkel, victor ponta, nemti,
Dată publicare:
11-06-2013 09:23