Intalnirea lui Ponta cu Merkel: Criza politica a generat pierderi, razboiul politic s-a oprit acum

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai importanta vizita oficiala a premierului Victor Ponta a inceput luni in Germania. Iar misiunea sefului guvernului nu este deloc usoara.

Va incerca sa ii convinga pe nemti, sa investeasca mai mult in Romania. Deocamdata, oamenii de afaceri germani au avut numai reprosuri. Cat despre cancelarul Angela Merkel, aceasta s-a aratat interesata de stabilitatea politica.

Doar un sfert de ora i-a trebuit cancelarului Angela Merkel sa-i transmita gandurile premierului Victor Ponta.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Pentru economia germana e foarte important sa fie respectate standardele statului de drept, sa existe siguranta juridica, sa fie combatuta coruptia si sa existe transparenta. Premierul mi-a vorbit exact despre aceste probleme."

La randul sau, Victor Ponta a vrut sa sublinieze faptul ca dupa ani de criza, Romania si-a recastigat stabilitatea si vrea sa redevina un partener strategic al Germaniei.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta se duce in Germania sa se impace cu Angela Merkel
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Victor Ponta, premierul Romaniei: "O Romanie stabila, democratica si puternica poate sa reprezinte intr-adevar un partener pentru Germania si pentru Europa la frontiera de est a UE."

Criza politica de anul trecut a generat pierderi de ambele parti, deoarece USL nu a reusit sa il schimbe din functie pe presedintele Traian Basescu, iar acesta nu a recastigat suportul politic si public, in prezent Romania fiind insa o tara stabila, a mai afirmat, la Berlin, premierul Victor Ponta.

"In anii 2009 si 2010, tara s-a confruntat cu o criza economica dramatica, urmata de o criza sociala in care au fost luate poate cele mai dure masuri din Europa de catre guvernul de centru-dreapta, iar criza sociala a fost urmata aproape logic de o criza politica anul trecut, in care toate partile au luptat cu toate armele, Partidul Social-Democrat impreuna cu aliatii liberali impotriva partidului prezidential. Ambele parti au pierdut razboiul, pentru ca noi nu am reusit sa schimbam presedintele, iar el nu a reusit sa recastige suportul politic si public", a spus Ponta la Conferinta Fundatiei Friedrich Ebert.

El a aratat ca, dupa alegerile de la finalul anului trecut, s-a decis oprirea razboiului politic, ceea ce a generat aprecieri din partea unora si critici din partea altora, si a asigurat ca Romania este acum o tara stabila.

De altfel, cancelarul german, Angela Merkel, s-a interesat despre acordul incheiat in Romania intre presedinte si prim-ministru, intreband daca documentul confera in mod clar stabilitate si creeaza conditiile pentru evitarea unei noi crize politice, a spus premierul Ponta, dupa intalnirea cu oficialul german.

"Nu m-a intrebat in mod direct (de Basescu -n.r.), ci doar cand am discutat despre acordul intre presedinte si prim-ministru, daca avem clar stabilitate si intelegerea ca vom evita orice fel de noua criza politica", a spus Ponta.

El a aratat ca Merkel cunostea foarte bine faptul ca a fost incheiat un astfel de acord.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a oferit Guvernului de la Bucuresti expertiza in pregatirea procesului de regionalizare a Romaniei, avand un mesaj clar pozitiv legat de acest proces, legat de o cat mai mare descentralizare, a declarat premierul Victor Ponta, dupa discutia cu oficialul german.

"A fost un mesaj clar pozitiv legat de regionalizare, in sensul unei cat mai multe descentralizari, autoritate si responsabilitate pentru nivele inferioare nivelului central", a spus Ponta, adaugand ca Merkel i-a oferit expertiza persoanelor care lucreaza de mult timp in Germania la implementarea unui astfel de sistem regional.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca actualul proiect de regionalizare nu pare a duce la simplificarea functionarii statului, ci la aparitia unei noi birocratii.

Si cum politica nu se face pe stomacul gol, cei doi sefi de guvern au mers la cina impreuna.

Ponta, dupa discutia cu Merkel: Dincolo de tensiunile din 2012, am revenit la un parteneriat

Romania a revenit la un tip de parteneriat strategic cu Germania, important pentru ambele tari, dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, a declarat premierul Victor Ponta dupa intalnirea avuta, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.

"Nu au fost discutii in detaliu despre evenimente trecute, crize politice, am stabilit ca avem un rezultat exprimat democratic pe 9 decembrie, un guvern stabil si o alianta care va functiona pana in 2016. Dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, am revenit la un tip de parteneriat strategic important pentru Roamnia, dar si pentru Germania", a spus Ponta.

El a adaugat ca, anul trecut, a fost "un moment mai rau" in relatiile bilaterale cu Germania, dar ca la Berlin a fost tratat ca un prim-ministru al unei tari importante pentru Germania.

Oamenii de afaceri germani, nemultumiti de Romania

Vizita de luni a premierului roman a inceput cu o intalnire cu reprezentantii comunitatii de afaceri din Germania. Cu aceasta ocazie, Ponta a anuntat ca va renunta la impozitarea progresiva prevazuta in programul de guvernare.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Din cauza influentei pozitive a partenerilor nostri liberali am decis sa pastram cota unica si sa o pastram in tot mandatul nostru de 4 ani."

Mesajul investitorilor germani a fost insa un adevarat dus rece.

Eckhard Cordes, presedinte Comitetului de relatii economice: "Da, coruptia inca este o problema, iar coruptia este contraproductiva pentru deciziile de a investiu ale investitorilor straini."

Sunt si alte motive care ii tin pe nemti la distanta de Romania.

Eckhard Cordes: "Daca pot sa spun asta domnule prim-ministru, unul din punctele slabe ale Romaniei este infrastructura, de exemplu autostrazile."

Ca sa nu mai vorbim de facturile pe care statul uita sa le plateasca...

Radu Meric: "Vestea proasta este ca firmele germane din Romania mai au de primit 100 de milioane de euro de la stat."

Totusi, ministrul Dan Sova spera sa convinga cea mai mare banca germana, Deutsche Bank, sa finanteze construirea in parteneriat public-privat a autostrazii Comarnic-Brasov.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
Merkel:
Merkel:"Germania vrea sa fie partener al Romaniei, important sa fie respectat statul de drept"

"Germania doreste sa fie un partener al Romaniei inclusiv in domeniul economic, pentru economia germana fiind insa foarte important sa fie respectate standardele statului de drept si sa fie combatuta coruptia", a spus Merkel, inaintea discutiei cu Ponta.

Victor Ponta se duce in Germania sa se impace cu Angela Merkel
Victor Ponta se duce in Germania sa se impace cu Angela Merkel

Premierul face, luni si marti, o vizita in Germania, unde se va intalni cu cancelarul Angela Merkel.

Victor Ponta: Relatiile intre Germania si Romania nu pot fi stricate nici de oameni politici ca mine
Victor Ponta: Relatiile intre Germania si Romania nu pot fi stricate nici de oameni politici ca mine

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la un eveniment de marcare a 10 de la infiintarea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, ca regreta declaratiile sale din timpul suspendarii presedintelui referitoare la cancelarul Angela Merkel.

Recomandări
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ţara mai are de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca apoi să poată respira uşurată, relatează MTI.

 

Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii
Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii

Confruntări violente în Pantelimon, la marginea Capitalei. Zeci de membri ai unor clanuri rivale s-au bătut cu furci și bâte pe stradă, printre oameni, fără teamă de lege. Scandalul s-a încheiat cu răniți și distrugeri.

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.