Initiativa care pune pe jar BOR. Remus Cernea cere impozitarea lumanarilor si obiectelor de cult vandute enoriasilor
Parlamentarul Remus Cernea a inregistrat luni, la Senat, o initiativa care pune pe jar Biserica Ortodoxa Romana. Deputatul vrea ca printr-o modificare adusa Codului Fiscal lacasurile de cult sa nu mai fie scutite de plata impozitelor.
Astfel, bisericile ar urma sa contribuie la bugetul de stat ca toate institutiile. Asta in conditiile in care biserica nu plateste in acest moment niciun fel de taxe pentru lumanarile, tamaia si obiectele religioase pe care le vinde enoriasilor.
Reprezentantii Patriarhiei spun ca in toata Europa se intampla la fel.
Remus Cernea spune ca Biserica Ortodoxa Romana se numara intre primii zece ordonatori de credite din tara, in conditiile in care veniturile sale estimate se ridica la 90 de milioane de euro anual. Deputatul s-a gandit sa modifice Codul Fiscal astfel incat o parte dintre banii bisericii sa ajunga, prin impozite, la stat.
Remus Cernea: "Aceasta initiativa vine sa reduca dintre privilegiile acordate bisericii, in sensul ca activitatile propriu zis economice nu vor mai fi exceptate de la plata impozitelor."
Adica, sustine parlamentarul, reprezentantii Bisericii ar trebui sa plateasca taxe din comertul cu lumanari, candele, icoane, vesminte si alte obiecte de cult. Si veniturile obtinute din chiria caselor sau a terenurilor bisericii ar trebui impozitate, spune Cernea. Mai mult, prin initiativa sa ar vrea sa elimine si dreptul absolut al Bisericii de a produce obiecte de cult.
Remus Cernea: "Ceea ce propun eu e ca oamenii sa poata cumpara si din alta parte. Daca ei vor de la biserica, sigur ca pot lua de acolo, dar e abuziv sa ii obligi."
Reprezentantii Patriarhiei sutin ca in nicio tara din Europa vanzarea obiectelor care tin de cultul religios nu este impozitata.
Vasile Banescu, purtator de cuvant BOR: "Banii proveniti din vanzarea lumanarilor, alaturi de alti bani proveniti din vanzarea unor obiecte religioase, se intorc in circuriul firesc al activitatii de intretinere. E vorba doar de cateva lucruri care tin de cultul religios si care doar ele sunt scutite de impozit."
Potrivit lui Remus Cernea, in 2014, Biserica Ortodoxa Romana a inregistrat venituri din activitati proprii de aproape 30 de milioane de euro. Daca ar plati impozit, mai marii bisericii ar trebui sa verse in visteria statului in jur de 4,5 milioane de euro.
Initiativa lui Remus Cernea a fost inregistrata luni, la Senat, si va intra in dezbaterea Parlamentului.