PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au anunțat formarea unui front „pro-UE” care se opune „polului extremist”
Coaliția o va susține, oficial, pe Elena Lasconi în lupta pentru Palatul Cotroceni, în care lidera USR îl va înfrunta pe candidatul independent Călin Georgescu. Printre variantele de premier se numără și Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru.
Cele patru mari partide se vor angaja că vor lucra împreună împotriva polului extremist. Vor menține linia democratică a României, absorbția banilor europeni, reformele din PNRR și aderarea completă la spațiul Schengen.
Întâlnirea dintre cele patru formațiuni politice PSD, PNL, USR și UDMR a avut loc la Palatul Parlamentului. Din partea social democraților, la întâlnire, au fost prezenți Sorin Grindeanu și Marian Neacșu. Liberalii au fost reprezentați chiar de liderul partidului Ilie Bolojan, alături de Ciprian Ciucu, iar de la USR Dominic Fritz și Ionuț Mosteanu. UDMR i-a trimis la discuții pe Cseke Attila și deputatul Csoma Botond.
Potrivit unor surse, în ședință s-au pus pe masă toate variantele posibile prin care cele patru formațiuni politice ar putea forma un guvern pro-european și democratic. De altfel, Marcel Ciolacu, liderul PSD a declarat înainte că „Protocolul o ajută pe doamna Lasconi, e un semnal de susținere la prezidențiale”.
Elena Lasconi a declarat din nou că partidele analizează mai multe variante, inclusiv pe cea a unui premier tehnocrat. La fel de bine actualul prim-ministru, Marcel Ciolacu, ar putea rămâne la Palatul Victoria.
Elena Lasconi, președinta USR: „Vreau să subliniez faptul că dacă toți vom agrea ca domnul Ciolacu să fie următorul premier trebuie să punem pe masă câteva reforme foarte clare care urmează să fie făcute. Adică trebuie să reducem din cheltuielile statului. Avem un deficit bugetar mare și trebuie să convenim pe câteva reforme care să fie făcute foarte repede la anu.”
Liniile impuse de președinta USR au fost trasate și în ședința celor 4 formațiuni politice.
Mobilizarea fără precedent a partidelor democratice pentru a forma o majoritate care să dea un guvern pro-european vine în contextul în care, după alegerile parlamentare trei partide, despre care analiștii politici spun că sunt suveraniste și extremiste, au adunat peste 30% din voturi.