Ilie Bolojan, în prima sa conferință de presă la Cotroceni: ”Este foarte important să avem o stabilitate politică”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele interimar al României Ilie Bolojan a susținut, vineri, prima sa conferință de presă de când a preluat mandatul de la Palatul Cotroceni.

El a anunțat că a cerut de la toate instituțiile statului informații despre motivele care au dus la anularea turului 2 al prezidențialelor.

Cât priveste războiul din Ucraina, Bolojan a spus că România se va implica doar cu ajutor logistic, dar și că își va crește bugetul pentru apărare.

"În această perioadă e foarte important să avem o stabilitate politică și guvernamentală. Nu e vorba de a susține un guvern sau altul, ci e o problemă de a fi stabili, într-o situație globală care dă semne de instabilitate", a declarat șeful statului, care a vorbit și despre transparentizarea cheltuielilor făcute de administrația prezidențială.

El a declarat că la consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare participanţii au exprimat de principiu disponibilitatea ţării noastre de a susţine în continuare Ucraina.

Citește și
consultari, cotroceni
Consultări la Cotroceni privind politica de apărare. Ciolacu: „Nu” trimiterii de trupe românești în Ucraina

"În ceea ce priveşte susţinerea pentru Ucraina, în consultările care au avut loc ne-am exprimat de principiu disponibilitatea ţării noastre de a susţine în continuare această ţară, pentru că nu este doar o susţinere a victimei în faţa agresorului, ceea ce este o chestiune de principiu, ci, în fapt, este o susţinere pentru securitatea ţării noastre, pentru că, dacă aceste abordări ale Rusiei se vor menţine şi în perioada următoare şi ştim ce a însemnat istoria în această parte de lume, Ucraina poate fi doar prima victimă", a afirmat Bolojan.

Bolojan: O prioritate în perioada următoare este organizarea corectă a alegerilor prezidenţiale

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a mai declarat că, în perioada următoare, o prioritate este organizarea corectă a alegerilor prezidenţiale.

"O prioritate în perioada următoare este organizarea corectă a alegerilor prezidenţiale, pentru că acest lucru nu ne defineşte doar ca democraţie, ci creează premisele pentru ca toate instituţiile din statul român să devină stabile şi pentru un nou început şi pentru această instituţie, dar şi pentru ţara noastră", a spus Bolojan.

El a punctat şi importanţa stabilităţii politice în ţara noastră.

"Este foarte important ca, în această perioadă, să avem o stabilitate politică şi, în primul rând, o stabilitate guvernamentală, aici nu este vorba de a susţine un guvern sau altul, un ministru sau altul, o persoană sau alta", a punctat preşedintele interimar.

”Suntem convinşi că NATO va rămâne un scut de protecţie”

Alianţa Nord-Atlantică va rămâne un scut de protecţie, a dat asigurări preşedintele interimar, Ilie Bolojan.

"Suntem convinşi că NATO va rămâne un scut important de protecţie nu doar în Europa, ci şi în alte părţi ale lumii şi că SUA sunt un garant al acestei stabilităţi", a precizat el.

De asemenea, Ilie Bolojan a pledat pentru o creştere a cheltuielilor de apărare.

"Pe bună dreptate, a apărut această discuţie legată de faptul că contribuţia unor ţări europene, în principal, este prea mică faţă de avantajele, faţă de protecţia pe care o au", a arătat preşedintele interimar.

El a amintit că, în ultimii ani, România a avut o creştere a bugetului Apărării.

"Urmărim împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, cu Guvernul României, ca o parte din aceste cheltuieli suplimentare, dacă pot să fie îndreptate pe partea de infrastructură militară conectivă, pentru că nu doar rezolvă tranzitarea unor regiuni, ci susţin şi activitatea economică. Vom susţine dezvoltarea industriei naţionale de Apărare", a punctat Bolojan.

În acest sens, el a evocat preluarea de către MApN a unor entităţi subordonate Ministerului Economiei.

Preşedintele interimar a spus că susţine faptul că partea de responsabilitate a ţărilor europene trebuie să crească în structura de cheltuieli a NATO, "pentru ca această parte de lume să rămână în continuare stabilă şi să existe o asumare mai mare de răspundere pe această componentă".

Ilie Bolojan: Nu au existat presiuni asupra Preşedinţiei în cazul fraţilor Tate

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a mai afirmat că nu au existat presiuni la nivelul Administraţiei Prezidenţiale în cazul fraţilor Andrew şi Tristan Tate, care sunt subiectul unei anchete în România şi au părăsit ţara joi, cu destinaţia Statele Unite ale Americii.

"Asupra Administraţiei Prezidenţiale nu s-au făcut niciun fel de presiuni, nu a fost niciun contact pe această chestiune", a afirmat Bolojan.

Mai mult, preşedintele interimar a apreciat că "acumulările, în multe instituţii, sunt de foarte mulţi ani".

"Oricât ai fi de dedicat, oricât ai dori să rezolvi toate problemele, să asiguri buna funcţionare a tuturor instituţiilor, este imposibil să faci această chestiune în această scurtă perioadă. Din punctul meu de vedere, fiecare instituţie, inclusiv cele de justiţie, de la parchete, de la instanţe, de la Curtea Constituţională, trebuie să lucreze în condiţii normale, trebuie să îşi facă datoria şi fiecare are o răspundere instituţională pentru ceea ce face. Cu cât fiecare din aceste instituţii, de la preşedinte până la cea mai mică instituţie din ţara asta, lucrează mai bine şi îi respectă pe oameni, cu atât vom fi mai credibili şi vom recâştiga încrederea românilor în instituţii şi în sistemul democratic", a punctat Ilie Bolojan.

Sinteza declarațiilor președintelui interimar al României, Ilie Bolojan:

- Am susținut și vom susține că prezența reprezentanților Europei la negocieri este un lucru necesar la susținerea apărării Ucrainei, dar și a continentului, pentru că acest conflict este unul la granițele conflictului nostru.

- Pe această poziție vom merge și în perioada următoare.

- În ceea ce privește poziția față de Ucraina. Este o susținere pentru securitatea țării noastre. Ucraina poate fi doar prima victimă. În consultările care au avut loc pe această temă cu partidele politice, să existe o susținere parlamentară. Avem o susținere totală, toți ne dorim o pace la graniță. 

- Noi credem că în continuare lucrurile se vor stabiliza, suntem convinși că NATO va rămâne un scut important de protecție nu doar în Europ, ci și în alte zone ale lumii.

- Contribuția unor țări europene este într-adevăr mică la apărare. În 2024 am ajuns la peste 2,2 %, există un acord între forțele politice pentru a susține o majorare a acestor cheltuieli de apărare. 

- Vom susține dezvoltarea industriei naționale de apărare. Cred că este un spațiu bun să ne mișcăm. Există un acord prealabil pentru achiziții integrate cu celelalte țări europene.

- Este foarte important ca în această perioadă să avem o stabilitate politică. Pur și simplu este o problemă de a fi stabil, o chestiune de responsabilitate pentru a susține această chestiune.

- Cred că este nevoie de consultări periodice cu partidele politice.

- O prioritate în perioada următoare este organizarea corectă a alegerilor prezidențiale. Voi face tot ce este posibil ca aceste alegeri să fie organizate transparent.

- Cred că România are deja un buget de apărare crescut. 

Conferința de presă are loc după ce Ilie Bolojan a avut miercuri consultări cu partidele și grupurile parlamentare privind poziția României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, care va avea loc la Bruxelles unde se va discuta despre sprijinul acordat Ucrainei.

El a preluat pe 12 februarie mandatul de președinte interimar după demisia lui Klaus Iohannis și va sta în funcție până la alegerea unui președinte.

Articol recomandat de sport.ro
Anna Keothavong i-a mai dat o replică lui Ilie Năstase
Anna Keothavong i-a mai dat o replică lui Ilie Năstase
Citește și...
Maia Sandu îl primeşte sâmbătă pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-o vizită oficială la Chişinău
Maia Sandu îl primeşte sâmbătă pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-o vizită oficială la Chişinău

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui sâmbăta, 1 martie, pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, care va efectua o vizită oficială în Republica Moldova, anunţă Administraţia Prezidenţială a Republicii Moldova.

Consultări la Cotroceni privind politica de apărare. Ciolacu: „Nu” trimiterii de trupe românești în Ucraina
Consultări la Cotroceni privind politica de apărare. Ciolacu: „Nu” trimiterii de trupe românești în Ucraina

Toate partidele politice parlamentare au fost întrebate la Cotroceni, de către presedintele interimar Ilie Bolojan, dacă sunt de acord cu trimiterea de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina.

Președintele interimar Ilie Bolojan cheamă partidele la consultări pentru un mesaj clar. ”Nu trupe românești în Ucraina”
Președintele interimar Ilie Bolojan cheamă partidele la consultări pentru un mesaj clar. ”Nu trupe românești în Ucraina”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seara, că, la consultările care vor avea loc la Palatul Cotroceni va spune "nu trupelor româneşti în Ucraina, în acest moment", înainte de încheierea unui acord de pace.

Ilie Bolojan avertizează: ”Ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă, pentru a răspunde la provocări”
Ilie Bolojan avertizează: ”Ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă, pentru a răspunde la provocări”

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis, marți, un mesaj în care a explicat de ce a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, la Palatul Cotroceni.  

Preşedintele interimar Ilie Bolojan cheamă partidele din Parlament la consultări pe tema războiului din Ucraina
Preşedintele interimar Ilie Bolojan cheamă partidele din Parlament la consultări pe tema războiului din Ucraina

Preşedintele interimar Ilie Bolojan cheamă miercuri partidele din Parlament la consultări, în vederea pregătirii poziţiei ţării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care are loc pe tema războiului din Ucraina.

Recomandări
Acuzat de trădare națională, Ponta s-a răzgândit: n-a inundat el România ca să salveze Serbia. Dragnea: ”Suferă de mitomanie”
Acuzat de trădare națională, Ponta s-a răzgândit: n-a inundat el România ca să salveze Serbia. Dragnea: ”Suferă de mitomanie”

La Parchetul General au fost depuse mai multe denunțuri împotriva lui Victor Ponta, pentru înaltă trădare. Acestea vin după declarațiile făcute de fostul premier despre decizia de a inunda mai multe sate din România pentru a salva Belgradul.  

Economia României, prinsă în mijlocul furtunii. Dobânzi mari, deficit uriaș și incertitudine globală. Ce spun specialiștii
Economia României, prinsă în mijlocul furtunii. Dobânzi mari, deficit uriaș și incertitudine globală. Ce spun specialiștii

România trebuie să-și repare acoperișul pe timp de furtună, spun metaforic specialiștii Băncii Naționale despre economia noastră în plin război tarifar.

Elena Lasconi a rămas fără sprijinul partidului pe care îl conduce, dar refuză să iasă din cursa prezidențială. Ce urmează
Elena Lasconi a rămas fără sprijinul partidului pe care îl conduce, dar refuză să iasă din cursa prezidențială. Ce urmează

După ce au spus că îi retrag sprijinul politic Elenei Lasconi, cei din USR vor să încheie contractele de promovare pentru campania ei. Ședința în care s-au decis aceste lucruri nu a fost lipsită de incidente.