Consultări la Cotroceni privind politica de apărare. Ciolacu: „Nu” trimiterii de trupe românești în Ucraina
Toate partidele politice parlamentare au fost întrebate la Cotroceni, de către presedintele interimar Ilie Bolojan, dacă sunt de acord cu trimiterea de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina.
Răspunsul dat în unanimitate a fost NU, cu precizarea ca trebuie să majorăm cheltuielile, pentru apărare. Poziția României va fi transmisă la Consiliul European, programat pe 6 martie la Bruxelles.
Desfășurarea consultărilor:
UPDATE 17:00 Consultările preşedintelui interimar Ilie Bolojan cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea pregătirii poziţiei ţării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc pe 6 martie se încheie cu reprezentanţii Partidului Naţional Liberal.
La discuţii participă preşedintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, secretarul general interimar al partidului, Adrian Veştea, prim-vicepreşedinţii Dan Motreanu şi Ciprian Ciucu şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Alături de preşedintele interimar se află consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Luminiţa Odobescu şi Bogdan Mazuru, precum şi consilierul de stat Bianca Firezar.
"Vă mulţumesc în primul rând că aţi acceptat schimbarea orei de întâlnire, dar aşa cum v-am informat a fost o teleconferinţă cu preşedinţii Costa şi Macron şi nu aveam altă posibilitate decât să reprogramăm întâlnirea", a afirmat Bolojan, în debutul întâlnirii.
UPDATE 14:00 Delegația Uniunii Democratice a Maghiarilor din România au ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultările convocate de președintele interimar.
UPDATE 13:40 Reprezentanții Partidului Oamenilor Tineri (POT) au transmis că nu mai merg la consultările de la Palatul Cotroceni. Anunțul vine după ce Călin Georgescu a fost ridicat de poliție și dus la audieri.
Anamaria Gavrilă, preşedinta Partidului oamenilor Tineri, a transmis într-un mesaj pe Facebook că astăzi, Călin Georgescu trebuia să îşi depună candidatura la prezidenţiale şi semnăturile strânse şi că era pregătit dosarul de canidatură.
UPDATE 13:00 Reprezentanții partidului SOS România, conduți de Diana Șoșoacă au ajuns la consultările cu președintele interimar Ilie Bolojan.
UPDATE 12:15 La consultări a intrat delegația USR, formată din Elena Lasconi, Ionuţ Moşteanu, Ştefan Pălărie, Dominic Fritz, Liviu Popescu şi Iulian Bulai.
„În primul rând, vă mulţumesc pentru că aţi răspuns acestei invitaţii şi sper să avem o discuţie bună”, a spus preşedintele interimar.
„Şi noi vă mulţumim că ne-aţi chemat”, a replicat preşedinta USR, Elena Lasconi.
UPDATE 10:10 Marcel Ciolacu: Nu trimiterii de trupe românești în Ucraina
Propunerile PSD pentru consultările de la Palatul Cotroceni:
„1. NU trimiterii de trupe românești în Ucraina;
2. DA alocării suplimentare pe apărare, însă doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual);
3. Excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar”, a scris șeful PSD.
UPDATE 09:50 Delegația AUR a ajuns la palatul Cotroceni. Înainte de a intra la consultările cu Ilie Bolojan, George Simion a explicat că formațiunea sa are trei teme pe care vrea sa le propună: efortul de război făcut de România în favoarea Ucrainei, sumele cheltuite și modul în care vor fi recuperate; garanțiile de securitate și opoziția față de orice încercare a trimite soldați români în Ucraina, cu excepția unei „unanimități” din partea instituțiilor și alianțelor din care țara noastră face parte.
La discuţii participă George Simion - preşedintele AUR, Marius Lulea - prim-vicepreşedinte AUR, Petrişor Peiu - liderul senatorilor AUR, Gianina Şerban - vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu.
UPDATE 9:05: Au început consultările la Cotroceni. Cinci lideri PSD discută în acest moment cu președintele interimar Ilie Bolojan. Din delegație fac parte Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Daniel Băluță, Paul Stănescu și Mihai Tudose.
„În primul rând, vă mulțumesc că ați răspuns acestei invitații pentru a avea o rundă de consultări și sunt convins că vom avea o discuție bună”, a spus Ilie Bolojan, la începutul întâlnirii.
„Noi mulțumim”, a răspuns președintele PSD, Marcel Ciolacu
---
„Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România”, a explicat Bolojan.
Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările de la Palatul Cotroceni au în vedere pregătirii poziţiei României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Programul consultarilor:
* ora 9:00 - Partidul Social Democrat (PSD);
* ora 10:00 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
* ora 12:00 - Uniunea Salvaţi România (USR);
* ora 13:00 - Partidul S.O.S. România;
* ora 14:00 - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
* ora 15:00 - Partidul Oamenilor Tineri (POT);
* ora 16:00 - Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale;
* ora 16:30 - Partidul Naţional Liberal (PNL).
La ora 11:00, preşedintele interimar va participa la videoconferinţa organizată de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Politica de apărare și Ucraina, pe masa discuției
„De ce am invitat partidele la consultări: săptămâna viitoare va fi o reuniune a Consiliului European, care are pe agendă chestiuni importante de securitate. Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România”, a explicat Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis marţi.
El a precizează că temele de pe agenda Consiliului European sunt politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina şi creşterea bugetelor alocate cheltuielilor militare.
„În privinţa politicii de apărare, ţările europene vor fi nevoite să îşi asume un rol mai important şi să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situaţia actuală de conflict, cât şi asigurarea susţinerii în perspectiva încetării focului şi a derulării negocierilor pentru pace. În cele din urmă, creşterea bugetelor pentru apărare este o tendinţă care nu va putea fi evitată”, a arătat Bolojan.
În acest context complicat şi dinamic, ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă pentru a răspunde la aceste provocări, a adăugat şeful statului.
„Există însă lucruri care nu se vor schimba, şi anume interesele naţionale ale României: o ţară în siguranţă, o ţară prosperă, o ţară de încredere, în pace cu vecinii. Suntem o ţară sigură, pentru că beneficiem de garanţii solide de apărare. Securitatea noastră şi a Europei o datorăm scutului NATO şi garanţiilor date de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Prezenţa trupelor americane şi ale aliaţilor pe teritoriul României nu a făcut altceva decât să întărească securitatea Europei, iar noi vom pleda pentru menţinerea lor”, a subliniat el.
Potrivit lui Bolojan, „greutatea cuvântului României pe plan extern va depinde atât de stabilitatea politică internă, de buna guvernare şi de accesarea fondurilor europene, cât şi de desfăşurarea liberă şi corectă ale alegerilor programate în luna mai”.
„Indiferent de disputele politice interne, sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune în susţinerea intereselor naţionale ale ţării noastre”, a arătat lie Bolojan.
Pozițiile partidelor înainte de negocieri
„Cu siguranţă vă pot spune de acum că AUR nu susţine ca România să trimită vreun soldat în Ucraina, fără ca o organizaţie din care facem parte să-şi asume clar un rol de menţinere a păcii, fie că vorbim de ONU, fie că vorbim de NATO”, a declarat marţi, liderul AUR, George Simion.
Candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu a transmis, marţi, că România nu trebuie să trimită în Ucraina nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. „Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct!”, a subliniat Antonescu.
Şi președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunţat categoric împotriva trimiterii de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina, spunând că acolo este război și nu există nici măcar o perspectivă apropiată de pace.
„Astăzi răspunsul este categoric nu. Este război acolo, nu există nici măcar perspectiva foarte apropiată a unei înțelegeri care ar însemna pace, deci categoric nu. (...) Putem dezvolta ce înseamnă forțe de menținere a păcii, care sunt prioritățile, încetarea focului nu este pace, acordul de pace urmează mai târziu. Eu sunt pentru a se ajunge cât mai repede la încetarea focului ca să deschizi calea pentru dialogul diplomatic. Asta nu înseamnă că Ucraina a pierdut, că Rusia a câștigat, nu înseamnă că, după încetarea focului, nu ai posibilitatea de a ajunge la o înțelegere acceptabilă pentru Ucraina. Dar, în acest moment, trimitere de trupe, nu, fiindcă e război, nu trimiți trupe în război, dacă nu vrei să intri în război, și eu sunt categoric împotrivă”, a declarat Kelemen.
Sursa: News.ro
Etichete: Cotroceni, ilie bolojan, consultari cotroceni, partide politice,
Dată publicare:
26-02-2025 06:53