Hrebenciuc, despre activitatea de lobby: "Tot ce facem ca parlamentari e trafic de influenta"

Viorel Hrebenciuc

Vicepresedintele Camerei Viorel Hrebenciuc le-a spus deputatilor, in sedinta Biroului Permanent, ca "orice telefon" pe care il dau ca sa "ajute" o primarie din colegiul lor este trafic de influenta.

De asemenea, Hrebenciuc a spus ca Legea 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie le creeaza "dificultati".

Vicepresedintele Camerei a facut aceste afirmatii saptamana trecuta, in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, conform stenogramei reuniunii.

Discutia a pornit de la democrat-liberalului Ioan Oltean, care a cerut acordul conducerii Camerei pentru a solicita Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa dezbata proiectul de lege privind reglementarea activitatii de lobby in Romania, care apoi sa fie analizat de plenul acestui for legislativ.

"Da, sunt de acord. Domnule Ciuca (presedintele Comisiei juridice - n.r.), va rog sa luati nota de treaba aceasta pentru ca acum tot ce facem ca parlamentari este trafic de influenta. Cu ocazia aceasta sa ne uitam atent si la Legea 78/2000 (Legea privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie - n.r.), pentru ca aceasta este chestiunea care ne creeaza dificultati in activitatea noastra de parlamentari - orice telefon pe care il dati ca sa ajutati o primarie din colegiul dumneavoastra este trafic de influenta. Tin sa va invederez acest lucru", a avertizat Viorel Hrebenciuc, care a condus sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor din 18 septembrie.

Citește și
Adrian Severin
Adrian Severin, despre condamnarea fostului eurodeputat austriac: "Nu se pot face paralele"

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a aratat ca traficul de influenta este legat de "voturi".

"Motivul este: castigi traficul de influenta ca aduci voturi. Acesta este si mai periculos", a spus Toader.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a sustinut ca, la sfarsitul vacantei parlamenatre, Comisia juridica a avut o dezbatere pe subiectul reglementarii activitatii de lobby, in parteneriat cu Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, iar activitatea de lobby "nu are nimic de-a face cu traficul de influenta".

"Concluzia a fost ca se cere reglementarea acestei activitati de lobby tocmai din perspectivele pe care si dumneavoastra aici in mare parte le-ati prezentat. Activitatea de lobby nu are nimic de-a face cu traficul de influenta, nu este o exceptare de la Legea privind traficul de influenta", a precizat Ciuca.

El le-a explicat colegilor sai ca activitatea de lobby este "o activitate de reprezentare profesionista a unei persoane, a unui individ sau a unei societati in procesul de reprezentare a intereselor".

Ciuca i-a invitat pe deputatii prezenti, la un exercitiu de imaginatie, dand ca exemplu "o fabrica de suruburi".

"Imaginati-va ca exista o asociatie a celor care fabrica suruburi - sunt foarte buni in a fabrica suruburi, dar nu stiu cum, nu au cuvintele, nu au vocabularul, nu au exercitiul gesturilor legale pe care trebuie sa le faca in fata autoritatilor pentru a-si reprezenta interesele si, atunci, apeleaza la cineva care poate sa faca asta intr-o maniera profesionista. Cam acestea au fost concluziile unei conferinte la care au participat si reprezentanti din partea Bruxelles-ului si se cere o reglementare moderata, este adevarat, inteleapta si cu o delimitare clara a acestei activitati de lobby fata de traficul de influenta", a spus Bogdan Ciuca.

Dupa aceste interventii, Viorel Hrebenciuc a cerut sa se faca "o nota" pe acest subiect, aratand ca el urma sa fie invitat la un seminar la Ambasada Statelor Unite ale Americii, la care participau reprezentanti ai Asociatiei oamenilor de afaceri romano-americani.

"Tema seminarului este «Transparenta in consultari». Dansii discuta de consultarile pe care le fac parlamentarii cu grupurile industriale, cu societatile comerciale si asa mai departe. Eu nici nu vreau sa ma duc cu gandul ce ar insemna la noi sa facem asa ceva in conditiile prezentei legislatii. in alte parti este o chestiune normala", a adaugat Hrebenciuc.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Prima grija a parlamentarilor la intoarcerea din vacanta: reglementarea actiunilor de
Prima grija a parlamentarilor la intoarcerea din vacanta: reglementarea actiunilor de "lobby"

Intorsi din concediu, senatorii si deputatii vor sa scrie o lege a lobby-ului.

Adrian Severin, despre condamnarea fostului eurodeputat austriac:
Adrian Severin, despre condamnarea fostului eurodeputat austriac: "Nu se pot face paralele"

Eurodeputatul Adrian Severin sustine ca nu se pot face paralele intre cazul sau si al fostului europarlamentar Ernst Strasser, care a fost condamnat luni in Austria la patru ani de inchisoare cu executare.

Ponta: Traian Basescu face lobby pentru exploatarea Rosia Montana. Ce spune premierul despre avize
Ponta: Traian Basescu face lobby pentru exploatarea Rosia Montana. Ce spune premierul despre avize

Intrebat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, daca il suspecteaza pe presedintele Traian Basescu de anumite interese in problema Rosia Montana, premierul Victor Ponta a raspuns afirmativ.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.