Adrian Severin, despre condamnarea fostului eurodeputat austriac: "Nu se pot face paralele"

Adrian Severin

Eurodeputatul Adrian Severin sustine ca nu se pot face paralele intre cazul sau si al fostului europarlamentar Ernst Strasser, care a fost condamnat luni in Austria la patru ani de inchisoare cu executare.

"Nu se pot face paralele sau, daca se fac, trebuie sa le facem complet diferit. Sa facem comparatii in toate directiile, nu in una singura. Cel mai repede s-a miscat justitia spaniola, care l-a scos din cauza pe colegul spaniol si el implicat de «Sunday Times», iar acum se afla aici, cu mine, la Strasbourg. Iar justitia austriaca sunt convins ca nu s-a pronuntat pe baza alegatiilor din «Sunday Times», ci pe baza propriei cercetari. Oricum, condamnarea domnului Strasser nu este definitiva, iar eu nu am cum sa ma pronunt, chiar si dupa aceea, pentru ca nu cunosc detaliile", a afirmat Severin.

El a subliniat din nou ca nu a comis vreo ilegalitate, adaugand ca intarzierea concluziilor de catre procurorii DNA nu este in interesul sau.

"Este exclus ca m-ar proteja DNA pe mine, procurorii au cercetat cazul meu, nu al domnului Strasser. Din moment ce nu au anuntat vreo concluzie, inseamna ca isi continua cercetarile. (...) Nu ma avantajeaza prelungirea sub nicio forma. Atat timp cat se prelungeste aceasta situatie, normal ca exista tot felul de suspiciuni legate de mine, exista o stare de incertitudine, de instabilitate. Pana in acest moment nu am a face plangeri in ceea ce priveste activitatea DNA, nici laude, dar astept si ii las sa isi faca treaba in liniste. Nu am incalcat nicio lege si, prin urmare, cred ca lucrurile ar trebui sa se inchida in felul acesta", a spus Severin, citat de Mediafax.

Severin a mentionat ca al patrulea coleg eurodeputat implicat in 2011 in scandal, slovenul Zoran Thaler, care a demisionat din PE acuzand presiunile psihologice, se afla in aceeasi faza cu el a cercetarilor, nefiind incheiata ancheta.

Citește și
Adrian Severin
Procurorii au extins cercetarile in cazul lui Severin, acuzandu-l de declaratii false
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Fiecare caz a avut specificul lui, inclusiv in «Sunday Times». Fiecare raspunde pentru faptele lui, eu nu pot sa raspund pentru ce a facut altul si nici pentru ce nu am facut eu. Este posibil si regretabil ca printre colegii mei europarlamentari unii sa fi comis ilegalitati. E perfect posibil, dar nu sunt eu dintre aceia. in principiu, cine se simte vinovat, pleaca", a argumentat europarlamentarul, adaugand ca tocmai din acest motiv el si colegul spaniol, Pablo Zalba Bidegain, nu si-au prezentat demisia din PE.

Intrebat despre cel de-al doilea caz deschis de procurorii DNA pe numele sau, in 2012, privind facilitarea obtinerii pe nedrept de catre apropiati ai sai a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European, Severin a spus ca nu mai stie nimic despre evolutia dosarului dupa audierea din luna iulie a anului trecut.

"Am colaborat in totalitate, am prezentat tot ce am avut de prezentat. Eu nu stiu ce fac procurorii DNA pentru ca nu am cum sa stiu, nu m-am mai reintalnit cu ei din acel moment. Presupun ca lucreaza si, cand vor ajunge la o concluzie, o vor prezenta", a spus Severin, care a mai tinut sa mentioneze ca este singurul europarlamentar obligat sa prezinte explicatii despre modul in care si-a cheltuit suma forfetara.

Fostul eurodeputat austriac Ernst Strasser, condamnat la inchisoare

Fostul ministru si eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat luni la patru ani de inchisoare cu executare, informeaza AFP

Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie. El a fost nevoit sa demizioneze din postul de deputat european in martie 2011, dupa ce a fost inregistrat cu camera ascunsa, alaturi de alti doi eurodeputati, intre care Adrian Severin, de jurnalisti de la cotidianul britanic Sunday Times, care s-au prezentat drept membri ai unor grupuri de lobby.

"Clientul meu a avut suspiciuni de la inceput asupra interlocutorilor, apreciind ca ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis sa isi joace rolul pana la capat pentru a-i demasca", a declarat avocatul sau, Thomas Kralik.

"Aceasta afirmatie este una dintre cele mai aventuroase pe care le-am auzit in cei 20 de ani de experienta. Niciun tribunal din Austria nu ar crede asa ceva", a raspuns judecatorul Georg Olschak.

Scandalul Sunday Times din Parlamentul European

In primavara 2011, reporterii de la «Sunday Times» au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, relata atunci AFP.

Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Adrian Severin, dupa ce a fost audiat la DNA:
Adrian Severin, dupa ce a fost audiat la DNA: "Nu ma apar, ci colaborez"

"Eu nu ma apar, ci colaborez cu cei de la DNA!". Asta a declarat lui europarlamentarul Adrian Severin, dupa ce a iesit din birourile anchetatorilor DNA.

Procurorii au extins cercetarile in cazul lui Severin, acuzandu-l de declaratii false
Procurorii au extins cercetarile in cazul lui Severin, acuzandu-l de declaratii false

Procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false.

Adrian Severin, urmarit penal de catre DNA pentru luare de mita si trafic de influenta
Adrian Severin, urmarit penal de catre DNA pentru luare de mita si trafic de influenta

Procurorii anticoruptie i-au adus, vineri, la cunostinta invinuirile europarlamentarului Adrian Severin, in cazul acestuia fiind inceputa urmarirea penala, au declarat surse judiciare.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.