Guvernul a acordat un ajutor de 15.000 de lei fostului presedinte Constantinescu pentru promovarea invatamantului romanesc

Ultimul update: Sambata 11 Martie 2017 07:15
Data publicarii: Miercuri 08 Martie 2017 10:58
Categorie: Politic
Emil Constantinescu

Membrii Guvernului vor lua in discutie, in sedinta cabinetului, un memorandum privind sustinerea financiara a fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la finalul sedintei de guvern, ca Executivul a aprobat un memorandum privind sustinerea financiara a fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu pentru activitatea desfasurata in sprijinul invatamantului universitar romanesc, Grindeanu precizand ca un astfel de ajutor nu este o premiera.

”Nu e o premiera. si anul trecut s-a aprobat un astfel de memorandum. Sunt lucruri care s-au facut, nu sunt premiere si sunt legate de promovarea invatamantului romanesc la care fostul presedinte Emil Constantinescu contribuie si a contribuit si in anii trecuti. Suma, in jur de 15.000 lei este suportata din bugetul propriu al Ministerului Educatiei”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la finalul sedintei de guvern, potrivit News.ro.

In octombrie 2016, Parlamentul a legiferat un alt proiect al fostului presedinte Emil Constantinescu, anume infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului.

Camera Deputatilor a adoptat, in octombrie, in calitate de for decizional, legea privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, ca institutie publica, finantata de la bugetul de stat, in pofida criticilor Guvernului si ale Academiei Romane. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 211 voturi "pentru" si opt abtineri. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, iar Academia Romana s-a opus la randul ei legii.

Propunerea legislativa a fost initiata de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu alti 14 parlamentari precum Daniel Barbu, Varujan Vosganian sau Mihai Fifor.

Proiectul de lege urmareste infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, Institut ce va avea drept scop extinderea cercetarilor asupra spatiului istoric si a culturii Levantului prin colaborarea cu institutiile de invatamant superior, uniuni de creatie dar si cu asociatii, organizatii ale societatii civile care au preocupari in domeniul culturii si civilizatiilor Levantului.

Institutul va avea ca atributii efectuarea de studii in tara sau strainatate pentru aprofundarea domeniului de interes, dezvoltarea de relatii de colaborare si comunicare cu persoane sau institutii din tara sau strainatate, finantarea publicarilor de materiale ce au ca subiect cultura si civilizatia Levantului, organizarea de colocvii si reuniuni nationale si internationale sau activarea ca membru in organizatiile internationale.

Conducerea institutului va fi realizata prin intermediul unui Consiliu stiintific format din 25 de membri printre care se vor afla membri romani si inca 5 straini din Academia Mondiala de Arta si stiinta, presedintele Academiei Romane, rectorul Universitatii din Bucuresti, cel al Universitatii ”Babes-Bolyai , rectorul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si personalitati academice desemnate de catre presedintele Consiliului stiintific.

Pe 11 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii.

"Avand in vedere modul de finantare a cheltuielilor curente si de capital ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, partial asigurat prin bugetul Senatului Romaniei, consideram ca trebuie clarificata natura juridica a Institutului, precum si raporturile functionale dintre acesta si Senatul Romaniei", se arata in cererea de reexaminare a lui Iohannis.

Proiectul de lege privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru cultura si Civilizatia Levantului a fost aprobat, luni, in Plenul Senatului, proiectul fiind transmis mai departe catre Camera Deputatilor, care este forul decizional, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu mai poate cere reexaminarea legii.

Emil Constantinescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Barbatul care i-a aruncat cerneala pe fata lui Emil Constantinescu l-a asaltat si pe Iohannis. Reactia sefului statului
Barbatul care i-a aruncat cerneala pe fata lui Emil Constantinescu l-a asaltat si pe Iohannis. Reactia sefului statului
Mircea Geoana, la Dupa 20 de ani:
Mircea Geoana, la Dupa 20 de ani: "Emil Constantinescu a avut cea mai reusita vizita in SUA"
Ponta: La alegeri i-am votat pe Ratiu si Constantinescu; i-am spus asta lui Iliescu si m-a iertat
Ponta: La alegeri i-am votat pe Ratiu si Constantinescu; i-am spus asta lui Iliescu si m-a iertat
Mama fostului presedinte Emil Constantinescu a decedat la Spitalul
Mama fostului presedinte Emil Constantinescu a decedat la Spitalul "Elias"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ilan Laufer
Mesajul lui Ilan Laufer după valul de reacții negative la adresa lui: "Sunt profund mâhnit”
Dragnea: Un refuz al lui Iohannis privind numirea Olguţei Vasilescu la Dezvoltare ar fi o încălcare a Constituţiei
Paul Stănescu, după ce Liviu Dragnea i-a cerut demisia de onoare: ”Am fost umilit inutil”
Ministrul Justiției: Olguța Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua portofoliul Ministerului Dezvoltării
Liviu Dragnea: ”Mă delimitez total de ce a spus Ilan Laufer”
Dăncilă va conduce o şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova
Victor Ponta
Ponta: ”Ministerul Dezvoltării este peştera lui Ali Baba, acolo sunt toate bogăţiile domnului Dragnea”
Klaus Iohannis pleacă în Franța, în vizită oficială. Întâlnire cu Emmanuel Macron
Ponta îl susține pe Iohannis, după ce a refuzat-o pe Adina Florea la conducerea DNA
Prima reacție a Olguței Vasilescu: ”Știam că președintele este un om ranchiunos”
Președintele Parlamentului European către Iohannis: Aveţi un rol foarte important pentru noi
Premierul Dăncilă a făcut un dezacord la întâlnirea cu liderii Parlamentului European