Guvernul vrea să extindă termenul-limită pentru plata taxelor până la 30 iunie
Guvernul pune la bătaie un prim plan pentru a combate efectele negative ale pandemiei de coronavirus. Executivul vrea ca termenul-limită de plată a taxelor pentru case, mașini, și terenuri, să fie extins pentru populație până în 30 iunie.
Iar firmele cu probleme vor primi păsuiri de la plata impozitelor, și vor avea acces la credite, cu dobândă subvenționată. Alte măsuri îi vizează pe părinți - mama sau tatăl pot să ceară liber de la angajator, pentru a sta acasă cu copiii câtă vreme școlile sunt închise și să primească 75% din leafă.
Premierul României, Ludovic Orban: ”Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare pe care trebuie să le luăm foarte serios în considerare. Vom lua măsuri pentru asigurarea capitalului de lucru, care vizează toate companiile, nu doar pe cele afectate. Va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile”.
O veste bună vine pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii cât timp școlile rămân închise. Executivul a stabilit normele și de mâine, angajații își pot anunța șefii că intră în libere. Atenție, regula se aplică doar unuia dintre părinți, iar acesta nu va primi mai mult de 4000 lei brut pe lună.
După ce fac liste cu numărul angajaților care rămân acasă, firmele le trimit agențiilor de ocupare a forței de muncă și în cel mult 30 de zile ar trebui să li se deconteze sumele plătite.
Guvernul a decis, totodată, amânarea termenului până la care pot fi plătite, cu reducere, impozitele pentru case, terenuri și mașini. Noul termen este 30 iunie, în loc de 31 martie, pentru că oamenii să nu se grăbească să le achite. În plus, dă asigurări ministrul finanțelor, nu vor fi probleme la plata pensiilor, salariilor bugetarilor și ajutoarelor sociale.
Totodată, populația, dar și firmele care au de depus declarații fiscale vor avea răgaz până pe 25 aprilie să o facă. Iar inspectorii fiscali nu vor mai face controale decât în cazurile de evaziune fiscală. Asta în vreme ce firmele care vor avea probleme ar putea primi păsuiri de câteva luni de la plata taxelor și impozitele. Toate acestea pentru ca firmele să poată să își păstreze angajații.
Adrian Benta, specialist fiscal a declarat: ”Din actualele contribuții ale salariaților se susține economia, se plătesc pensiile și ajutoare sociale. Dacă se va întâmplă să avem, un număr semnificativ de șomeri încasările vor fi mici și nu-i vom putea susține pe ceilalți semeni. Pentru a ajuta companiile aflate deja în dificultate, statul a pregătit garanții de stat de 10 miliarde de lei, pentru credite cu dobândă zero. Limita unui credit este de 10 milioane de lei. În schimb, statul va face plățile către firme mai repede.
Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor a menționat: ”Ne asigurăm că în aceste momente companiile care au cerere și care pot să producă să aibă acces la linii de finanțare și bineînțeles și pentru celelalte companii să rămână în viață, să-și păstreze producția”.
Iancu Guda, specialist financiar: ”Fără ajutorul statului, pentru acele companii care au scăderi masive de cifre de afaceri, aceste companii nu vor supraviețui, vorbim de aproape 40% din businessul românesc la risc".
În mod surprinzător, usturoiul a ajuns pe masa guvernului, în prima ședință ținută de membrii Cabinetului Orban în condiții extraordinare. Este vorba despre un proiect de hotărâre prin care Executivul stabilește ajutoare pentru producătorii de usturoi.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, Florin Cîțu, ludovic orban, declaratii,
Dată publicare:
18-03-2020 18:53