Premierul, despre coronavirus: ”Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban a avertizat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că economia românească va fi afectată de efectele pandemiei cu covid-19.

”Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare. Trebuie să le luăm foarte serios în considerare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul rutier de persoane, în special transportul internațional de persoane, toată industria HORECA - hoteluri, restaurante, cafenele - sunt într-o situație critică.

De asemenea, am văzut că inclusiv în domenii economice la care ne așteptam mai puțin, există decizii care au fost luate, care generează un impact economic negativ. Astăzi, sigur, vom adopta un prim set de măsuri, pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenție tot ce se întâmplă în ecoomie, nu numai în economia românească.” - a spus premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul a mai declarat  că transportatorii români îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale, menţionând că a avut o discuţie în acest sens cu omologul său de la Budapesta, Viktor Orban.

"În urma unei discuţii personale cu premierul Ungariei, Viktor Orban, am fost informat oficial de faptul că se va reglementa situaţia cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce priveşte transportul de marfă, nu vor mai exista restricţii, iar în ceea ce priveşte transportul de persoane se va permite în fiecare zi derularea acestui transport de persoane în convoi între orele 21,00 şi 5,00 dimineaţa, ora Ungariei, pentru cetăţenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest. Ştim foarte bine că au existat probleme în Slovenia, au existat probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. Pot să vă informez că la ora actuală, din toate informaţiile oficiale pe care le avem, practic putem spune că fluenţa transportului de marfă este asigurată şi că transportatorii români, care sunt esenţiali în asigurarea legăturilor economice cu celelalte ţări europene, îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale", a precizat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Citește și
Bani
Măsuri economice pe timp de criză. Sindicaliștii cer cel puţin 50% din leafă pentru cei concediați
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De asemenea, prim-ministrul a arătat că a discutat cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, despre posibilitatea ca transportatorii, la revenirea în ţară, să îşi poată relua activitatea fără obligaţia de a sta în carantină, în condiţiile în care vor respecta o serie de norme de protecţie.

"Tot pentru acest obiectiv, împreună cu domnul ministru Bode, am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiţiile speciale de protecţie pentru şoferii de TIR-uri, care odată reveniţi în ţară din transporturi - dacă respectă condiţiile de protejare - să poată să reia activitatea fără să aibă obligaţia de a sta 14 zile în carantină. Sigur, cu condiţia respectării normelor de protecţie, cu condiţia inexistenţei vreunui simptom de contaminare cu coronavirus", a menţionat Orban.

Orban a declarat că măsurile adoptate prin ordonanţa militară adoptată marţi de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe care a contrasemnat-o, sunt restrictive, dar s-a dorit limitarea la maxim a răspândirii coronavirusului.

"Trebuie să vă informez, pentru început, privitor la emiterea primei ordonanţe militare, semnate de domnul ministru Vela şi de subsemnatul. Sigur că am luat măsuri care pot părea măsuri severe. După cum bine ştiţi, am suspendat pentru 14 zile zborurile spre Spania şi dinspre Spania (...). Este clar că extinderea epidemiei a generat această măsură, care, din punctul nostru de vedere, a fost o măsură absolut necesară pe care am luat-o, cum am luat-o privitor la zborurile dinspre Italia şi înspre Italia. De asemenea, am luat măsuri severe privitoare la închiderea restaurantelor, închiderea cafenelelor, hotelurilor, suspendarea spectacolelor, activităţilor culturale, suspendarea inclusiv a competiţiilor sportive. Practic, am redus la maxim, prin măsurile restrictive pe care le-am adoptat, ocaziile în care oamenii sunt apropiaţi, se întrunesc şi există posibilitatea de a se răspândi coronavirusul. Toate măsurile pe care luăm au un singur obiectiv, să limiteze la maxim posibil răspândirea acestui virus, să păzim populaţia României, să păzim fiecare cetăţean de riscul de îmbolnăvire cu această boală, care este, practic, o ameninţare nu numai pentru România, este o ameninţare, la ora actuală, la nivel global", a declarat Ludovic Orban, potrivit Sgerpres, la şedinţa de Guvern desfăşurată în sistem de videoconferinţă.

Guvernul aprobă măsuri de protecţie socială şi fiscal bugetare, în contextul pandemiei

 

Guvernul aprobă în şedinţa de astăzi o serie de ordonanţe de urgenţă care vizează, printre altele, stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARSCoV-2.

În şedinţa de guvern vor fi aprobate, prin hotărâre, Normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, citată de Agerpres, în baza analizei realizată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-a stabilit un cost de "300 lei/persoană pentru 14 zile de carantinare" constituit pe categorii de cheltuieli.

Astfel, "230 ron/zi/persoană" reprezintă "cheltuielile cu cazarea care includ curăţenie, serviciile de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora".

Totodată, "70 ron/zi/persoană cost" include următoarele cheltuieli: "cheltuieli cu hrana - 3 mese/zi/persoană; cheltuieli cu apa - între 2-4 l/zi/persoană; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare - pijamale 2 buc/persoană şi papuci de unică folosinţă 2 perechi/persoană, pentru toată perioada de carantinare".

Suma de 70 de ron/zi/persoană a rezultat în urma "consultării pieţei în mediu online", se spune în nota de fundamentare.

"Dacă cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/persoană, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea", se mai spune în document.

Tot acolo se mai arată că "scenariul pentru care s-a realizat evaluarea a fost stabilit la un număr de 10.000 persoane aflate în carantină, perioada de carantinare a unei persoane fiind de 14 zile".

Executivul va adopta în aceeaşi reuniune un proiect de hotărâre privind aplicarea prevederilor Legii 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul va decide cu privire la acordarea de certificate de situaţie de urgenţă (CSU) de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cum vor fi susținute populația și economia din România în criza generată de coronavirus. Guvernul se reunește astăzi
Cum vor fi susținute populația și economia din România în criza generată de coronavirus. Guvernul se reunește astăzi

Dincolo de criza din sănătate, politicienii se tem şi de o criză economică. Şeful statului, miniştri, dar şi oficialii europeni, discută măsurile prin care să susţină economia şi populaţia.

Măsuri economice pe timp de criză. Sindicaliștii cer cel puţin 50% din leafă pentru cei concediați
Măsuri economice pe timp de criză. Sindicaliștii cer cel puţin 50% din leafă pentru cei concediați

Dincolo de criza din sănătate, politicienii se tem şi de o criză economică. Şeful statului, miniştri, dar şi oficialii europeni, discuta măsurile prin care să susţină economia, şi populaţia.

Ministrul Muncii a purtat o mască de plastic peste o mască chirurgicală, la o întâlnire cu sindicatele
Ministrul Muncii a purtat o mască de plastic peste o mască chirurgicală, la o întâlnire cu sindicatele

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a participat, marți, la întâlnirea dintre Guvern și sindicate pe tema coronavirusului, purtând o mască mai puțin obișnuită.

Premierul Orban: Vom adopta un prim set de măsuri pentru reducerea efectelor COVID-19
Premierul Orban: Vom adopta un prim set de măsuri pentru reducerea efectelor COVID-19

Guvernul va adopta miercuri, în şedinţă, un prim set de măsuri pentru reducerea efectelor COVID-19.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.