Ludovic Orban: ”Vă cer să respectați toate recomandările specialiștilor”. Precizări importante ale premierului
Premierul Ludovic Orban aduce lămuriri cu privire la măsurile luate de Guvern în contextul epidemiei de coronavirus.
Prețurile la medicamente ar putea fi plafonate. Este doar una din măsurile pe care guvernul le va putea lua odată cu începerea stării de urgență în România.
În urmă cu puțin timp, premierul Ludovic Orban o prezentat și alte măsuri care se vor lua în această situație excepțională - vorbim și de o rectificare bugetară pentru a putea aloca mai mulți bani catre instituțiile care sunt în prima linie în lupta cu epidemia de coronavirus.
Deciziile finale, le va lua presedintele, prin decret, mâine când începe starea de urgență în România.
”Există un guvern cu puteri depline care are capacitatea de a lua în continuare toate deciziile care se impun”, a declarat Victor Orban.
”Este suficient să vedem datele care arată evoluția numărului de cazuri în țările euroepene. Faptul că răspândirea virusului este redusă arată că măsurile pe care le-am luat au fost eficiente”, a spus premierul.
”Odată cu votul de învestituă avem posibilitatea de a emite acte normativ cu valoare de lege. Suntem în deplină capacitate de exercițiu”, a completat Orban.
”În Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri foarte importante.
După cum știți, se instituie izolarea tuturor celor care vin țări cu peste 500 de cazuri, cei care vin din state în carantină, intră obligatoriu în carantină.
Deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată că am luat măsuri corecte, limitarea cazurilor ține de fiecare cetățean român.
Vă cer să respectați cele anunțate de autorități”, a declarat Orban.
Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau.
Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal, căutați să respectați regulile pentru a evita să luați virusul sau să îl răspândiți.
Va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță, va trebui să respectăm toate indicațiile care ne-au fost transmise.
Vă cer să respectați toate recomandările specialiștilor, ale doctorilor.
Din păcate, această epidemia are un impact negativ asupra economiei.
Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt cu adevărat esențiale.
Am constituit un grup de lucru pentru analiza impactului economic al epidemiei
E clar că în transporturi, industriei ospitalității, publicitate, organizare de evenimente, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul e pregătit săptămâna viitoare să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor și pentru susținerea angajaților
Vom face în continuare analize, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pentru a adopta oricând e necesar măsuri care să poată veni în sprijinul acestei zone afectate de economie.
Solicit tuturor angajaților de la stat să fie pe deplin mobilizați, să susțină măsurile adoptate de guvern, iar mediul privat să fie dispus spre dialog.
Economia trebuie să funcționeze, e fundamentală, trebuie să meargă cât mai aproape de normal.
Reducerea impactului negativ trebuie să fie un efort conjugat al autorităților, mediului economic și angajaților
Despre starea de urgență
Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri de adoptat pentru starea de urgență. Vom lua doar acele măsuri absolut necesare.
E nevoie acută de materiale, echipamente, medicamente pentru care există o dificultate foarte mare în obținere datorită cererii crescute.
Avem nevoie de proceduri de achiziție rapide, prin negociere directă.
Avem nevoie de măsuri care să întărească instituțiile din prima linie a bătăliei: DSP, ministerul de Interne, spitalele
O altă măsură posibil a fi luată este limitarea creșterii prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula.
Există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare: măști, dezinfectanți, biocide.
Orice măsură care va fi impusă va fi absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate.
Am fost contact al unei persoane diagnosticate pozitiv.
Chiar dacă am făcut analizele și rezultatul testului e negativ, conform regulilor am obligația de a sta în izolare 14 zile.
Am decis să stau în izolare într-o clădire oficială a RA-APPS, deși aveam posibilitatea să mă izolez acasă.
Am decis astfel doar din cauza faptului că îmi permite exercitarea integrală a prerogativelor.
Chiar dacă voi sta în izolare, am toate cele necesare pentru a îmi exercita toate atribuțiile.
Fac un apel la calm, la responsabilitate, la comportament civic, respectarea măsurilor stabilite.
Aveți în vedere și alte măsuri de genul restricțiilor de circulație, rechiziționări? Aveți în vedere creșterea numărului de teste?
Ludovic Orban: Va exista o formă finală a decretului prezidențial. Eu am prezentat câteva măsuri pe care în mod cert le vom lua.
Vom lua măsuri de susținere a angajaților, există și posibilitatea unor rechiziții, dacă vom avea nevoie de spații de carantină, există posibilitatea de a exista anumite restricții, dar ele nu sunt prevăzute în momentul de față.
În ce privește capacitatea de diagnosticare, obiectivul e de a o crește. Pentru asta e necesar să creștem numărul de aparate real-time, numărul de kituri de teste, numărul de persoane care au competența să facă aceste analize.
Suntem în curs de achiziție de kituri necesare, pentru instrumentele de recoltare a probelor și am luat măsuri de utilizare a unor astfel de aparate și din alte domenii, un exemplu: la ANSVA există 23 de aparate, așteptăm la începutul săptămânii viitoare achiziționarea a 20 de aparate noi cu câte o mie de kituri de analize.
Există o limitare, cea mai importantă e legată de persoanele care au competența de a face analizele.
Când vei face prima ședință de guvern? Se impune o rectificare bugetară? Ce transmiteți oamenilor care stau la cozi la magazine?
Ludovic Orban: Mâine e pus în funcțiune un sistem de videoconferință care să permită ședințe de guvern fără prezența fizică a miniștrilor. Cel mai probabil miercuri va fi ședință de guvern.
Printre măsurile incluse în situația de urgență am introdus și posibilitatea rectificării bugetare.
Vom avea nevoie de o rectificare și o vom face imediat ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor reale.
Am gândit ca măsuri economice măsura de plată a concediilor medicale care nu au fost decontate încă de CNAS, vom avea nevoie de o creștere a bugetului. Va trebui să asigurăm rambursarea cât mai rapidă a TVA.
Va fi și rectificare bugetară.
În ce privește cozile, adresez un mesaj cât se poate de clar: nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale.
Nu există riscul unei penurii de produse alimentare sau alte categorii. Dacă cumpărați mai mult, poate lipsi pe alții de produsele cumpărate în exces. Mențineți un ritm normal, firesc.
Ce se întâmplă cu românii care vor să vină în țară de Paști?
Ludovic Orban: A existat o mare presiune să închidem granițele. Nu putem închide granițele, am încălca dreptul românilor de a se întoarce acasă.
Măsurile luate au ținut cont de țara din care vin românii. În funcție de zonă, odată cu venirea vor fi supuși acestei restricții, există riscul să fie purtători ai virusului, am făcut asta pentru a-i proteja pe ceilalți cetățeni români de riscul infectării.
Cine vine din Italia trebuie să intre în carantină, să stea în carantină sau în izolare. Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi contaminat, e un act de responsabilitate să te izolezi, să eviți orice contact cu semenii, riști să transmiți virusul.
A avea cea mai mică suspiciune și mergi în comunitate, dai mâna, transmiți virusul, e ca și cum aproape ai trage cu pistolul în ceilalți.
Eu m-am izolat să nu existe nici cel mai mic risc să transmit virusul altcuiva dacă aș fi purtător. E un act de responsabilitate față de semenii tăi.
Nu vom restrânge dreptul de a veni în țară, dar există obligația fie să intre în carantină, fie în izolare, funcție de zona în care vin. Nu putem să transportăm din Italia, sunt peste un milion de români.
Ce se va întâmpla de mâine în București? Metroul și transportul se vor închide?
Ludovic Orban: Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului, a fost un fake news grosolan, lansat cu premeditare.
În ce privește aprovizionarea, discuțiile avute sunt în sensul în care aceste magazine au capacitatea de a se aproviziona cu produsele necesare.
Există o penurie de anumite produse de protecție - măști, mânuși - care este una generală, nu doar în România. Prioritatea noastră e asigurarea livrării către zona sanitară, către DSP, spitale, medici, angajați MAI implicați, furnizorii de utilități.
Niciodată nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului.
Am luat măsura de decalare a programului de începere pe diferite zone astfel încât să se evite aglomerația pe anumite ore, pentru a diminua fluxurile de oameni.
Ministerul Transporturilor a dispus luarea măsurilor sanitare, dezinfectarea spațiilor comune.
Măsura de închidere a metroului e una extremă care nu are nicio fundamentare azi și care poate provoca perturbații majore.
STB e în subordinea primăriei. Nu trebuie să ne închidem toți în case, să ne ferim și de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze, cu respectarea recomandărilor de protejare a sănătății.
Pot fi folosite metode de transport alternativ - bicicleta, pe jos, e de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte aglomerat. Dar acest serviciu de transport public trebuie asigurat, nu doar în București.
V-ați gândit la un șomaj tehnic pentru cei care stau acasă? Va acoperi statul o parte din costuri?
Ludovic Orban: Măsura e în analiză, când decidem vom anunța public. Vom lua o decizie cât de curând.
Luați în calcul un împrumut de la FMI? Veți majora salariile cadrelor medicale implicate în prima linie?
Ludovic Orban: Nu am avut nicio discuție legată de un posibil împrumut de la FMI. Nu există în prezent nicio problemă cu finanțarea cheltuielilor publice ale României.
Nu am discutat de majorarea salariilor, ci de o formă de a ține cont de riscul la care se expun, o formă pe care o vom prezenta public când vom lua o decizie
Aveți informații de apariția unui vaccin pe plan mondial?
Ludovic Orban: Aș prefera să nu mă hazardez în a face scenarii. Obiectivul e de a limita cât mai mult răspândirea virusului. Avem nevoie de participarea fiecărui cetățean.
Ludovic Orban a anunţat vineri că se va autoizola în urma confirmării infecţiei cu coronavirus în cazul senatorului liberal Vergil Chiţac, cu care s-a aflat în contact întrucât acesta a participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.
Ulterior, testul efectuat în cazul lui Orban a fost negativ, la fel ca și pentru miniștii din Cabinetul său.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus romania, coronavirus, ludovic orban, stare de urgenta,
Dată publicare:
15-03-2020 19:32