De-a v-ati ascunselea cu salariile profesorilor
Guvernul a decis luni majorarea salariilor din educatie cu 28%, incepand din luna martie, iar marti a anuntat ca a abrogat ordonanta de urgenta care suspenda aplicarea majorarii cu 50% a salariilor din educatie.
Practic, prin gestul de luni al Guvernului, s-a inlocuit legea votata de catre Parlament privind salariile profesorilor. Totodata, Curtea Constitutionala nu mai are de ce sa se pronunte asupra neconstitutionalitatii ordonantei care amana cresterea salariilor cu 50%, devreme ce Guvernul a abrogat-o.
Guvernul a anuntat ca cel mai mult vor primi cadrele didactice cu venituri mici. Solutia gasita de Executiv nu i-a multumit insa pe liderii sindicali din invatamant, care ameninta ca actiunile de protest vor continua.
Premierul Tariceanu a raspuns, marti, pe blogul personal, unor intrebari legate de situatia din invatamant:
"De ce 28% pentru tinerii profesori?
"28% pentru tinerii profesori cu salarii mici, pentru ca ei reprezinta viitorul Romaniei".
De ce acum?
"Este o decizie care se desprinde firesc din legea salarizarii unice, iar discutiile pe aceasta lege nu au inceput de ieri de astazi".
De ce nu voi ceda niciodata la solicitarile Stangii de a mari salariile tuturor profesorilor cu 50%?
"Pentru ca ar echivala cu falimentul economiei romanesti", a afirmat Tariceanu.
Cele mai mici salarii din invatamantul preuniversitar, de 630 de lei lunar, vor creste cu 28% din 2009. Cu cat veniturile profesorilor sunt mai mari insa, procentul majorarilor va scadea pana la 3%. Cresterile vor fi substantiale, spune ministrul educatiei, in cazul asistentilor si preparatorilor universitari, pana la 1.500 de lei pe luna.
La randul sau, premierul crede ca, astfel, vor fi eliminate diferentele uriase care sunt in acest moment intre salariile angajatilor din invatamant. Acelasi sistem va fi aplicat si in alte domenii, cum ar fi sanatatea si justitia.