Senatul a dat unda verde maririi cu 50% a salariilor profesorilor
Profesorii au mai castigat luni o batalie in razboiul salariilor. Senatorii au respins ordonanta Guvernului, care prevede ca lefurile din invatamant se vor mari cu 50 de procente de la 1 aprilie.
Reprezentantii Executivului au sustinut din nou ca bugetul nu poate suporta aceste mariri, dar nu i-au convins pe parlamentari.
79 de senatori au votat impotriva amanarii majorarilor salariale pentru profesori si doar 13 au votat pentru, toti senatori liberali si de la UDMR.
Inainte de vot, alesii au criticat din nou decizia Guvernului de a bloca majorarea. De la tribuna Parlamentului, s-au auzit expresii ca "primitivism institutional", "comportament abuziv" sau "sfidarea statului de drept".
Ministrul finantelor le-a explicat senatorilor ca bugetul de stat nu poate sustine astfel de cresteri salariale. Inainte de a ajunge in plen, Ordonanta a primit raport negativ din partea comisiilor de munca si invatamant, unde senatorii s-au certat cat au putut.
Alexandru Atanasiu, senator PSD, a declarat ca Ordonanta trebuie respinsa pentru a demonstra ca iresponsabilitatea si abuzul nu sunt in Parlamentul Romaniei ci la Palatul Victoria.
Dan Sabau, senator PD-L, a spus la randul sau ca oscilam intre anestezii locale si anestezii generale si intre bidisectii, ruperi de ritm.
Degeaba insa. Legea a fost respinsa cu o majoritate covarsitoare, chiar daca la inceputul sedintei senatorii PNL au incercat scoaterea ei de pe ordinea de zi.
Odata respinsa de Senat, Ordonanta Guvernului va merge la Camera Deputatilor, care este for decizional. Nu se stie insa cand va fi luata in dezbatere. Pana atunci, majorarea lefurilor profesorilor ramane blocata. Sindicalistii din Educatie, afiliati la Alma Mater, "Spiru Haret", FSLI si FEN au pichetat luni Palatul Parlamentului, cerand respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului prin care majorarea cu 50% a salariilor din invatamant a fost amanata pana in aprilie 2009. Totodata, sindicalistii celor patru federatii din Educatie au intrat, luni, intre orele 12.00 si 14.00, in greva de avertisment.
Legea care le promite profesorilor salarii cu 50% mai mari, ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 octombrie. In cazul in care profesorii nu obtin majorarea imediata a salariilor, acestia ameninta ca vor intra in greva generala pe perioada nedeterminata, incepand cu 18 noiembrie.
Comisiile reunite de munca si invatamant din Senat s-au reunit, luni, incepand cu ora 10.00, pentru a adopta raportul la OUG privind amanarea maririi salariilor din invatamant. Mai tarziu, plenul Senatului a dat un vot final referitor la acest act normativ.
Comisia pentru invatamant din Senat a adoptat, in 4 noiembrie, cu unanimitate de voturi, un raport de respingere a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care amana majorarile salariale din invatamant.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, proteste, salarii, greva, Parlament, oug,
Dată publicare:
10-11-2008 00:00