Guvernul Ponta se confrunta AZI cu a treia motiune de cenzura. PSD anunta ca nu va vota. Premierul: Stiti ca NU va trece

×
Codul embed a fost copiat

Motiunea de cenzura initiata de PNL, intitulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!", se dezbate si se voteaza vineri in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor.

CITITI IN ACEST ARTICOL:

-►Cifrele motiunii si pozitionarea partidelor
-►Ponta catre ministri: Sa fiti vineri in Parlament la motiunea de cenzura; stiti foarte bine, nu va trece
-►Rovana Plumb: PSD nu voteaza motiunea

Cifrele motiunii si pozitionarea partidelor

Motiunea de cenzura privind votul prin corespondenta si alegerile partiale este semnata de 183 de senatori si deputati si are sustinerea parlamentarilor PSRO, potrivit liderului acestei formatiuni Mircea Geoana. PNL are in total 174 de parlamentari, iar PSRO - 12. Astfel, pentru a fi adoptata motiunea, mai sunt necesare 92 de voturi pentru.

Citește și
Marton Arpad, Kelemen Hunor - AGERPRES
UDMR, despre soarta Guvernului Ponta: "Fiecare va vota dupa constiinta, dar NU impotriva motiunii de cenzura"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca parlamentarii Uniunii vor fi prezenti vineri, in sala, la dezbaterea motiunii de cenzura, iar fiecare va vota dupa constiinta, dar nu impotriva acestui demers antiguvernamental. De asemenea, copresedintele PNL Vasile Blaga a afirmat ca a avut discutii cu liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, despre motiunea de cenzura, precizand insa ca, cel mai probabil, parlamentarii acestui partid vor sustine Guvernul, relateaza Agerpres.

Pentru a fi adoptata, motiunea trebuie sa intruneasca 278 de voturi favorabile. In Camera Deputatilor, alcatuita din 387 de membri, majoritatea este alcatuita din alesii PSD, UNPR, PC-PLR si cei ai minoritatilor nationale. In Opozitie sunt deputati PNL, ai grupului Democrat si Popular si ai UDMR. Singurul deputat neafiliat unui grup este Elena Udrea, care nu poate vota in acest moment deoarece este in arest la domiciliu.

Grupul PSD, in care sunt inclusi si deputatii UNPR, are 182 de membri. 29 de parlamentari de la alte partide s-au alaturat de la inceputul mandatului pana acum UNPR, iar opt s-au inscris in PSD. Grupul PC-PLR are 26 de membri, iar grupul minoritatilor - 17 membri. Grupul deputatilor PNL numara 112 membri, grupul UDMR - 17 membri, iar grupul Democrat si Popular - 14 membri. Configuratia actuala a Senatului este alcatuita din 167 de senatori, 161 fiind repartizati in patru grupuri parlamentare, iar sase senatori activand ca independenti.

In grupul PSD sunt 79 de senatori, luandu-l in calcul si pe fostul senator independent Mihai Neagu, care s-a reinscris pe 8 iunie in UNPR, insa transferul acestuia la grupul PSD-UNPR nu a fost inca oficializat pe site-ul Senatului. Grupul liberal - conservator este constituit din 12 senatori. In grupul senatorilor liberali activeaza 62 de membri, iar grupul UDMR este in continuare format din opt senatori.

Liberalii solicita in motiune retragerea increderii Guvernului. "Motivul fundamental pentru care consideram ca trebuie, acum, sa retrageti increderea acestui Guvern este faptul ca si-a batut joc de ceea ce este mai sfant intr-o democratie", sustin semnatarii motiunii de cenzura, indicand dreptul la vot. Potrivit PNL, "Guvernul Ponta a incalcat Constitutia si a savarsit abuzuri inimaginabile". PNL afirma ca motiunea de cenzura ar fi putut fi axata pe "incompetenta" lui Victor Ponta si a ministrilor sai, pe "proasta" guvernare, dand ca exemplu gestionarea cardului de sanatate, "operatiunea bacsisul".

Liberalii considera ca singura solutie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenta este schimbarea echipei guvernamentale. Motiunea a fost depusa vineri, 5 iunie, si citita in plenul Parlamentului luni, 8 iunie. Victor Ponta s-a confruntat pana acum cu doua motiuni de cenzura - pe 13 mai 2014 si pe 12 septembrie 2014.

Vineri, sedinta plenului reunit incepe la ora 10.00. Pentru dezbaterea motiunii s-au alocat 91 de minute pentru parlamentari si o ora pentru Guvern, repartizate astfel: 43 minute sunt pentru PSD, 29 minute pentru PNL, 6 pentru PC-PLR, 4 minute pentru UDMR, 3 pentru minoritatile nationale si 4 minute pentru parlamentarii neafiliati.

Rovana Plumb: PSD nu voteaza motiunea

Presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a declarat ca formatiunea sa nu va vota vineri motiunea de cenzura initiata de PNL. "Este treaba Opozitiei sa-si adune voturile pentru a trece motiunea. Noi, cei din PSD, nu vom vota, vom fi prezenti la dezbatere, pentru ca este firesc si normal din respect pentru Parlament. Însa rolul Opozitiei si responsabilitatea ei este de a strange voturile pentru motiune. Din punctul nostru de vedere, optiunea este foarte clara, pentru ca acest demers al Opozitiei nu poate fi luat în calcul. Este doar generator de haos si nu de stabilitate politica", a afirmat Rovana Plumb, joi, intr-o interventie la B1 TV.

Deputatul sibian Gheorghe Roman, proaspat demisionar din Partidul Social Democrat (PSD), a declarat joi, ca va vota motiunea de cenzura a liberalilor si ca, deocamdata, va ramane independent. "Am demisionat din PSD. Deocamdata, sunt deputat independent. (...) Voi sustine motiunea de cenzura. Am decis sa sustin motiunea initiata de PNL. Am luat aceasta decizie avand în vedere vointa oamenilor din Medias, din judetul Sibiu, exprimata cu ocazia votului din noiembrie 2014, cand au votat cu o majoritate covarsitoare pentru presedintele Klaus Iohannis. În consecinta, mi-am dat demisia din PSD", a afirmat deputatul Gheorghe Roman.
 

Ponta catre ministri: Sa fiti vineri in Parlament la motiunea de cenzura; stiti foarte bine, nu va trece

Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa fie prezenti vineri la dezbaterea si votul in Parlament la motiunea de cenzura, precizand ca demersul Opozitiei "nu va trece"."Noi trebuie sa ne facem treaba ca Guvern. Nu are cine sa faca aceasta treaba. În rest, sper ca bataliile politice sa nu se duca in alta zone. De exemplu, sunt absolut convins ca, vineri, la motiunea de cenzura, batalia politica va fi doar in Parlament", a afirmat Ponta miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.

Totodata, Ponta s-a declarat convins ca "nu va fi niciun fel de problema" si a spus ca motiunea de cenzura "nu va trece".

"Sa ne ducem batalia politica in Parlament. Sportul la stadion si asa mai departe. Deci, e foarte important si fac un apel la toata lumea sa respectam legea, sa fim rationali si sa ne facem treaba pentru care fiecare ne voteaza. Deci, sunt absolut convins ca nu va fi niciun fel de problema. Oricum vineri o sa va rog sa fiti la motiunea de cenzura, pentru ca e normal, e dreptul Parlamentului si al Opozitiei de a depune aceasta motiune. Stiti foarte bine, nu va trece. Asta inseamna ca ne vedem de treaba de saptamana viitoare, in continuare, in acelasi fel", a subliniat premierul

Deputatii neafiliati Virgil Guran si Mihaela Stoica anunta ca vor vota motiunea de cenzura initiata de liberali

Deputatii neafiliati Virgil Guran si Mihaela Stoica au anuntat, joi, ca vor vota motiunea de cenzura initiata de Partidul National Liberal. Intr-un comunicat, deputatul Virgil Guran sustine ca premierul Victor Ponta "da dovada de un dispret total fata de un drept fundamental al oricarui cetatean care traieste intr-o democratie: dreptul la vot".

"Dupa ce, in toamna anului trecut, a blocat accesul la urne al romanilor din strainatate, acum prim-ministrul face abuz de putere prin refuzul de a organiza alegeri in localitatile ramase fara primari si consilieri. Asta desi trei instante din Romania au decis in mod definitiv si irevocabil ca Guvernul este obligat sa organizeze aceste alegeri", afirma Guran.

In opinia sa, si declaratiile facute de ministrul Ioan Rus sunt o "jignire inimaginabila la adresa a milioane de romani". La randul sau, deputata Mihaela Stoica a precizat, intr-un comunicat difuzat joi, ca va vota motiunea de cenzura initiata de PNL pentru a sanctiona Guvernul PSD si pe premierul Victor Ponta pentru "blocarea dreptului fundamental la vot al romanilor, atat in strainatate, cat si in tara, refuzand sa organizeze alegeri partiale".

"Totodata, maine voi sanctiona, prin votul meu, atitudinea represiva pe care PSD si premierul Victor Ponta o manifesta fata de Justitie. Blocarea Justitiei de catre Victor Ponta si PSD, in Parlament, trebuie sa inceteze. In al treilea rand, maine voi sanctiona, votand motiunea de cenzura, si jignirile pe care un ministru al Guvernului PSD, respectiv Ioan Rus, le-a adus celor trei milioane de romani plecati in strainatate, dar si sotiilor si copiilor lor ramasi in tara", a punctat, joi, Stoica.

Deputatii neafiliati Movila si Radulescu voteaza motiunea de cenzura; Blajut: initiatorii motiunii au dreptate

Deputatii neafiliati Petru Movila si Romeo Radulescu au anuntat, joi, ca vor vota motiunea de cenzura initiata de Partidul National Liberal, iar independentul Viorel Ionel Blajut a precizat ca a luat decizia de a participa la votul de vineri si a apreciat ca "initiatorii motiunii au dreptate". Intr-un comunicat, deputatul Petru Movila considera ca dreptul la vot "este coloana vertebrala a unei democratii si el trebuie respectat cu sfintenie de autoritati".

"Voi vota maine motiunea de cenzura initiata de Partidul National Liberal. Consider ca dreptul la vot este coloana vertebrala a unei democratii si el trebuie respectat cu sfintenie de autoritati. Prim-ministrul Victor Ponta considera insa ca acest drept fundamental este doar o lozinca, iar guvernul pe care il conduce a facut si face tot posibilul pentru a-i impiedica pe romani sa voteze. Mai mult, Romania este pusa, pentru prima oara in istorie, in situatia rusinoasa de a avea un prim-ministru in functie urmarit penal pentru fapte de coruptie. Acest lucru este inacceptabil, iar Victor Ponta trebuie sa plece urgent de la sefia Guvernului Romaniei", a aratat Movila.

Deputatul neafiliat Romeo Radulescu a precizat ca vineri va vota impotriva Guvernului Ponta.

"Asa cum bine stim, in perioada Ponta, a fost ingropat unul dintre pilonii economici pentru mii de oameni: Oltchimul. Grija pentru Valcea a fost una extrem de redusa. Am facut nenumarate interpelari catre ministere pentru a grabi rezolvarea cazului Oltchim. Mereu s-a agonizat in privinta acestui subiect extrem de important. Ca simplu cetatean, imi doresc o schimbare! Votez pentru motiunea de cenzura!", a scris Radulescu, joi seara, pe pagina sa de facebook.

La randul sau, deputatul independent Viorel Ionel Blajut a anuntat, intr-un comunicat difuzat joi, ca a luat decizia de a participa la votul pe motiunea de cenzura.

"Eu am primit un vot din partea cetatenilor pentru a le respecta si promova drepturile fundamentale, iar prin decizia luata astazi raman fidel mandatului incredintat de alegatorii mei. Consider ca impiedicarea parlamentarilor puterii de a-si exercita dreptul de vot arata ca initiatorii motiunii au dreptate", a sustinut Blajut.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
PNL a decis sa renunte la mitingul de vineri, din cauza PSD-ului:
PNL a decis sa renunte la mitingul de vineri, din cauza PSD-ului: "Nu am dori sa aiba vreun roman de suferit"

Conducerea PNL a decis sa anuleze mitingul programat pentru vineri in Capitala, a anuntat, miercuri, copresedintele PNL Vasile Blaga.

UDMR, despre soarta Guvernului Ponta:
UDMR, despre soarta Guvernului Ponta: "Fiecare va vota dupa constiinta, dar NU impotriva motiunii de cenzura"

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti ca parlamentarii Uniunii vor fi prezenti vineri, in sala, la dezbaterea motiunii de cenzura, iar fiecare va vota dupa constiinta, dar nu impotriva acestui demers antiguvernamental.

Motiunea de cenzura a PNL a fost citita in plenul Parlamentului:
Motiunea de cenzura a PNL a fost citita in plenul Parlamentului: "Ponta, oricat ai minti si insela, nu poti prosti poporul!"

In plin scandal la varful politicii romanesti, liberalii vor sa-l demita pe Victor Ponta si sa preia guvernarea. Reprezentantii opozitiei au citit luni in plenul Parlamentului, motiunea de cenzura, numita "Dreptul la vot, nu e o lozinca".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.