Guvernul Ponta IV, VOTAT in Parlament: 377 voturi "pentru", 134 "impotriva". Noul Cabinet va depune juramantul marti seara

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Ponta IV primit votul de incredere al Parlamentului. Au fost 377 de voturi pentru noul Executiv, in timp ce impotriva au votat doar 134 de senatori si deputati.

Asadar, cu opt ministri noi, fara UDMR, dar cu liberalii lui Tariceanu cooptati la guvernare, Cabinetul Victor Ponta vrea sa ramana la Palatul Victoria pana in 2016.

De la tribuna Parlamentului, Victor Ponta a cerut votul alesilor pentru a continua programul de guvernare al USL din 2012. A vorbit despre crestere economica si relaxare fiscala si a declarat ca spera intr-o colaborare buna cu presedintele Klaus Iohannis: "Este nevoie in 2015 si in 2016 de o mai buna colaborare intre Parlamentul Romaniei, Guvern, Presedintele Romaniei".

Opozitia l-a criticat dur pe Victor Ponta si a anuntat ca va vota impotriva.

"Desi a avut posibilitatea aproape trei ani sa faca multe lucruri, dumnealui a venit astazi (n.r. luni) sa ne promita din nou ca o sa faca ceva in viitor", a spus Eugen Nicolaescu, deputat PNL.

Citește și
cover Guvern
CExN al PSD a votat Guvernul Ponta 4. LISTA viitorului Cabinet in care Liviu Dragnea NU va mai fi vicepremier
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Ati mintit extrem de des si nu ma mir ca ati dobandit renumele de premierul Pinocchio. Este un guvern fantoma, cu un premier fantoma si in compozitia sa cu un partid fantoma", a spus si Andreea Paul, deputat PDL.

Cabinetul propus de Victor Ponta este pe jumatate nou. Cu un singur vicepremier - Gabriel Oprea -, Guvernul a fost parasit de cei de la UDMR, dar in componenta intra doi liberali din guparea Tariceanu. Inaintea votului din Plen, ministrii noi au fost audiati in comisiile de specialitate. Cu toate ca PSD are majoritate in Parlament, unul dintre cei propusi a fost respins la audieri si a ratat sansa de a fi ministru. Este vorba despre senatorul Adrian Anghel, propus la ministerul care se ocupa de romanii de pretutindeni si pe care Victor Ponta l-a inlocuit deputatul PSD Angel Tilvar.

Ceilalti ministri propusi au trecut fara emotii testul audierilor in comisii. Senatorul PSD Darius Valcov a fost avizat de Parlament sa preia Ministerul Finantelor, dupa ce le-a vorbit alesilor despre reducerea TVA de la 24% la 22% sau chiar 21%. Dar asta numai daca, in 2015, vor fi incasari suplimentare la bugetul de stat de doua - 3 miliarde de lei.

Si Mihai Tudose a primit verde din partea comisiei de specialitate pentru a deveni ministru al Economiei. Deputat PSD la al patrulea mandat, Tudose le-a spus colegilor, in gluma, ca il recomanda vocea, talentul si inaltimea. Cat despre proiectele de la minister, privatizarea Oltchim va fi o prioritate, a anuntat Tudose.

Aviz favorabil a primit si deputatul Ionut Vulpescu, propus pentru Ministerul Culturii, ramas vacant dupa retragerea UDMR de la guvernare. Nascut in 1976, Vulpescu a absovit Teologia si este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.

Pesedistul Sorin Grindeanu, deputat PSD la primul mandat, a fost validat ca ministru al Comunicatiilor. In trecut, acesta a fost viceprimar al municipiului Timisoara.

Rectorul de la Agronomie din Bucuresti, profesorul Sorin Campeanu este propunerea celor de la Partidul Conservator pentru Ministerul Educatiei.

Un alt nume nou este cel al Gratielei Gavrilescu, propusa in Guvern de liberalii lui Calin Popescu Tariceanu. Deputat ales pe listele PNL, ea a fost avizata de comisii pentru a conduce Ministerul Mediului. Andrei Gerea, tot din partea PLR, a fost desemnat pentru Ministerul Energiei si al IMM-urilor. Deputat de Arges, acesta a mai facut parte din Cabinetul USL .

In timp ce ministrii popusi erau audiati la comisii, Victor Ponta a mers la Parlament, unde a negociat din biroul lui Valeriu Zgonea sustinerea pentru cabinetul sau. Mai intai a convins-o pe Simona Man ca alesii PPDD sa ii dea votul, apoi si pe liderul UDMR, Kelemen Hunor.

LIVE UPDATE

UPDATE 23:11 Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa ce a primit votul de investire pentru Guvern, ca va semna in zilele urmatoare acordul de colaborare guvernamentala cu liderul PLR Calin Popescu Tariceanu, acord ca va cuprinde prioritatile de guvernare, dar si de reforma politica.

"Noi avem un acord de principiu - cel pe care l-am semnat in 14 noiembrie. Insa acum, pe baza votului Parlamentului si a programului de pe agenda de prioritati pe care am propus-o, cu siguranta acest acord, zilele urmatoare, va cuprinde nu doar prioritatile noastre cele de guvernare, ci si cele de reforma politica: schimbarea Constitutiei, a sistemului electoral, a structurii adminstrativ-teritoariale", a spus Ponta.

Surse politice au precizat, pentru Mediafax, ca acest acord de colaborare guvernamentala dintre PSD si PLR va viza si cedarea catre PLR a unui procent din deconcentrate.

UPDATE 22:05 Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votand "impotriva", iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anuntat in fata Camerelor reunite.

UPDATE 22:00 Premierul Victor Ponta a anuntat, dupa votul Parlamentului, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu si au convenit ca ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet sa fie organizata marti seara, la ora 20.30.

El a precizat ca, pana atunci, in cursul zilei de marti, noii ministri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu fostii ministri, avand in vedere si faptul ca miercuri dimineata incep dezbaterile in comisiile parlamentare pentru proiectul de buget pe anul viitor.

Premierul a afirmat ca intentioneaza sa isi incheie mandatul la conducerea Guvernului in noiembrie 2016, chiar daca in urma cu o luna, imediat dupa alegerile prezidentiale, nu era atat de hotarat.

"A fost o problema de energie a mea si de credinta ca pot sa duc la bun sfarsit ce am inceput in mai 2012. Mi-am recapatat aceasta incredere - nu in totalitate, recunosc, sunt multe lucruri pe care trebuie sa le fac altfel - si cred ca o sa invat mai mult din infrangerea din 16 noiembrie decat am invatat din victoriile anterioare", a spus Ponta.

UPDATE 21:55 Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seara, votul de incredere al Parlamentului.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are urmatoarea componenta:

Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala)
Gabriel Oprea (Interne)
Daniel Constantin (Agricultura)
Rovana Plumb (Munca)
Nicolae Banicioiu (Sanatate)
Mihai Tudose (Economie)
Darius Valcov (Finante)
Robert Cazanciuc (Justitie)
Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
Ioan Rus (Transporturi)
Ionut Vulpescu (Cultura)
Bogdan Aurescu (Externe)
Mircea Dusa (Aparare)
Gabriela Szabo (Sport si Tineret)
Sorin Grindeanu (Comunicatii)
Angel Tîlvar (Diaspora)
Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul)
Sorin Cimpeanu (Educatie)
Andrei Gerea (Energie si IMM)
Gratiela Gavrilescu (Mediu)
Liviu Pop ( Dialog Social).

UPDATE 21:00 - Parlamentarii au inceput, luni seara, votul asupra investirii noului Cabinet condus de Victor Ponta, primii care isi exprima optiunile fiind deputatii.

Votul este secret, cu bile. Deputatii sunt primii care isi exprima optiunile in privinta investirii noului Cabinet, acestia fiind invitati sa voteze, in ordine alfabetica.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici, cel care citeste lista deputatilor, a spus ca el nu mai vrea sa fie "acar Paun" si i-a invitat pe cei care sunt in sala sa strige "prezent", pentru a nu se repeta situatia de la votul vizandu-i pe deputatii Teodorescu si Marko.

Guvernul este investit cu votul majoritații parlamentarilor.

UPDATE 20:40 - Geoana se abtine de la votul de investire a Guvernului: E un ultim Guvern al ”erei Ponta”

Fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca se va abtine de la votul de investire a Guvernului Ponta 4, el aratand ca acesta este ”un ultim Guvern al erei Ponta”, de avarie, pe o perioada limitata, si care va fi ”echivalentul pentru 2014 al Guvernului Ungureanu din 2012”.

”Este un ultim Guvern al erei Ponta. Va fi un Guvern cu valoare de intrebuintare limitata. Va fi echivalentul pentru 2014 al Guvernului Ungureanu din 2012. E un Guvern de avarie, de tranzitie, de perioada limitata prin care Victor Ponta si Liviu Dragnea incearca sa de agate de putere, crezand ca astfel pot sa ramana relevanti in politica romaneasca”, a spus Geoana.

El a aratat ca Ponta si Dragnea nu indeplinesc criteriile de credibilitate si de integritate solicitate de cetateni la votul de la alegerile prezidentiale.

”Oamenii cer credibilitate, integritate, competenta. Votul meu de azi nu poate sa fie un vot impotriva unui Guvern PSD, pentru ca nu voi folosi votul meu pentru a aduce celorlalti puterea. Dar in acelasi timp, nici nu pot sa votez un Guvern in care Ponta si Dragnea nu indeplinesc primele doua conditii legate de credibilitate si de integritate”, a spus Geoana.

El a aratat ca, in consecinta, se va abtine de la vot si a aratat ca, in opinia sa, mai exista o sansa reala pentru un Guvern PSD in urmatoarea perioada fara Victor Ponta, dar si o sansa de renastere a PSD fara Ponta si Dragnea.

”De fapt, am intrat din 16 noiembrie in era post-Ponta. Cred ca e un lucru bun pentru Romabnia si cred ca PSD are capacitatea de a pastra guvernarea chiar si fara premierul actual”, a mai spus Geoana.

UPDATE 20:35 Nicolaescu: Ponta ne propune un Guvern neasumat politic, fara acord de guvernare, o smecherie  - Viceliderul deputaților PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat luni in plenul Parlamentului ca noul cabinet propus de premierul Victor Ponta este unul ”neasumat politic” intrucat nu are un acord de guvernare și miniștrii nu beneficiaza de mențiunea privind apartenența politica in noul Guvern.

Nicolaescu a citat din scrisoarea premierului Victor Ponta adresata Parlamentului pentru modificarea structurii și compoziției politice a Guvernului, menționand ca nu se ințelege in ce constau schimbarile compoziției politice.

”In scrisoare nu se face nicio referire la apartenența politica a miniștrilor propuși, la cine ii susține politic, cine ii asuma din punct de vedere politic, pentru ca pana la urma cineva trebuie sa dea socoteala cetațenilor din aceasta țara pentru modul in care viitorii miniștri iși vor desfașura activitatea”, a spus Nicolaescu. Deputatul PNL a menționat ca Ponta nu poate fi suspectat ca nu cunoaște Constituția și legile.

”Eu cred ca dumnealui nu vrea, sau nu poate, sa ne spuna daca are un acord politic de guvernare pe baza caruia sa funcționeze acest guvern propus, și ca atare il intrebam in plenul Parlamentului, are un asemenea acord de guvernare, sau nu? Avem un guvern care se instaleaza pe baza unui consens politic al celor care doresc sa participe la acest guvern, sau nu? Pentru ca e important sa știm pe cine tragem la raspundere atunci cand lucrurile vor merge prost. Asistam la o situație inedita, ni se propune un guvern neasumat de nimeni din punct de vedere al compoziției politice, și de fapt ni se propune o politica guvernamentala a nimanui”, a declarat Nicolaescu.

Viceliderul grupului PNL a menționat ca a lipsit un program de guvernare al noului Cabinet condus de Victor Ponta.

”Coaliția de guvernare, așa cum o fi ea conceputa cu sau fara acord politic, nu a invațat nimic din votul cetațenilor din 16 noiembrie. Nu a asumat un eșec politic, atat al domnului Victor Ponta, cat și a executivului domniei sale. Populația a spus 'nu' domnule Ponta. Astazi, noi, parlamentarii responsabili nu putem acorda increderea noastra unui guvern care nu mai are niciun fel de credibilitate, niciun fel de respect din partea cetațenilor și chiar din partea unor parteneri externi”, a mai spus Nicolaescu.

El a menționat ca grupul parlamentarilor PNL nu va vota Guvernul Ponta deoarece acesta este ”o șmecherie”.

UPDATE 20:30 Discursul lui Victor Ponta, in Parlament: TVA redus la alimente cel tarziu in 2016 si sistem de vot pentru romanii din diaspora

UPDATE 19:10 Sedinta de plen a celor doua Camere ale Parlamentului pentru investirea noului cabinet condus de Victor Ponta, in urma iesirii UDMR de la guvernare, a inceput cu o intarziere de o ora, urmand ca premierul sa prezinte noua structura guvernamentala.

Reuniunea in plen a Camerei Deputatilor si Senatului a inceput cu o intarziere de mai mult de o ora, dupa ce in comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relația cu romanii de pretutindeni, Angel Tilvar, dupa ce prima propunere pentru acest portofoliu, Adrian Anghel, a fost respins in comisiile de specialitate.

UPDATE 19:05 Potrivit www.evz.ro, in sala de Plen se afla si Crin Antonescu, care este insotit de Ludovic Orban. Intrebat va sustine Guverul Ponta IV, fostul presedinte PNL a spus ca de la Executivul Ponta II nu mai sustine niciun Cabinet condus de Victor Ponta.

UPDATE 19:00 Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, i-a convocat, luni, la sala de grup, pe toti parlamentarii PSD, pentru a-i numara inainte de votul din plen privind investirea Guvernului Ponta 4.

”Da, i-am convocat la grup, vreau sa stiu exact cati sunt”, le-a spus Neacsu jurnalistilor, care l-au intrebat despre motivul convocarii.

UPDATE 18:40 Deputatul PSD Angel Tilvar a primit, luni, aviz pozitiv pentru postul de ministru delegat al Romanilor de Pretutindeni din partea comisiilor parlamentare de specilitate, dupa ce primul candidat pentru aceasta functie, Adrian Anghel, a fost respins.

Deputatul PSD Angel Tilvar a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite pentru romanii de pretutindeni, dupa ce a primit 18 voturi "pentru", 7 "impotriva" si o abtinere.

Prima propunere pentru functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni a fost senatorul PSD de diaspora Adrian Anghel.

UPDATE 18:00 Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Parlamentului. Noul Guvern va fi supus votului.

Ramaneti pe www.stirileprotv.ro pentru cele mai noi informtaii de la fata locului

UPDATE 17:30 Senatorul PSD Adrian Anghel a declarat, luni ca se retrage din competitia pentru portofoliul de ministru pentru relatia cu romanii de pretutindeni ca urmare a faptului ca nu a obtinut aviz pozitiv clar la audieri, din partea colegilor sai parlamentari, adaugand ca nu vrea sa ”intineze” noul Guvern.

”Nu e aviz negativ. Au fost 12 voturi ”pentru” 4 abtineri si 8 ”mpotriva”, deci nu e aviz negativ, numai ca trebuia sa fie, pentru un aviz pozitiv, tehnic, 12 voturi plus unu. Eu stiu ca pot sa merg mai departe, pentru ca este un vot consultativ. Dar decizia mea e ca, atat timp cat colegii mei senatori si deptati considera ca nu sunt bun pentru aceasta functie, nu are rost sa intinez acest Guvern”, a spus Anghel.

El a aratat ca a decis sa se retraga din aceasta competitie si ca l-a anuntat pe premierul Ponta, care a fost ”dezamagit” de aceasta decizie.

”Premierul, normal, a spus ca e dezamagit, ca are nevoie de un om ca mine, care intelege diaspora, dar nu vreau sa intinez acest nou Guvern si pentru acest lucru prefer sa ma retrag si l-am rugat pe premier as gaseasca pe altcineva”, a spus Adrian Anghel.

UPDATE 17:00 Parlamentarul PSD de Vrancea, Angel Tîlvar, propus in locul lui Adrian Anghel in fruntea Ministerului pentru Diaspora.

In prezent, Angel Tilvar este presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor.

UPDATE 16:55 Kelemen: UDMR a decis sa dea un "cec in alb" lui Ponta si sa voteze Guvernul

UPDATE 16:42 Ministrul propus pentru romanii de pretutindeni, Adrian Anghel a declarat, luni, dupa audierea in comisiile reunite pentru diaspora din Parlament, ca a primit aviz pozitiv, in timp ce reprezentantii Opozitiei Mircea Dolha si Eugen Tomac au sustinut ca potrivit procedurilor, avizul a fost negativ.

Adrian Anghel a fost votat de parlamentari cu 12 voturi ”pentru”, 8 voturi ”impotriva” și 4 abțineri.

Dupa incheierea audierilor, Adrian Anghel le-a spus jurnalistilor ca a primit aviz favorabil.

Pe de alta parte, parlamentarii Eugen Tomac si Mircea Dolha au afirmat ca, potrivit procedurilor, Anghel ar fi avut nevoie de 13 voturi ”pentru”, ca sa fie validat favorabil in comisii.

Dupa o prima verificare a listei de prezenta, Ovidiu Cristian Iane (PSD) a precizat ca pe lista comisiilor sunt 23 de parlamentari prezenti, in loc de 24, cum reiesise la vot.

El a explicat ca vor fi sunați toți membrii comisiilor, pentru a vedea care a fost la audierea ministrului și care a lipsit.

Iane a mai spus ca, daca se va adeveri ca au fost 24 de parlamentari prezenti, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni va primi aviz negativ, iar daca au fost 23 prezenti, avizul va fi unul pozitiv.

UPDATE 16:20 Sorin Mihai Grindeanu, ministru pentru Societatea Informationala, si Mihai Tudose (n.r. foto jos), propus ca ministrul al Economiei, au primit si ei aviz favorabil, potrivit gandul.info.

UPDATE 16:15 www.gandul.info scrie ca: "Adrian Anghel, propus ministru pentru Diaspora, a primit aviz negativ din partea comisiilor, obtinand 12 voturi "pentru", 8 "impotriva" si 4 abtineri".

UPDATE 16:00 Candidatul pentru functia de ministru al educatiei Sorin Campeanu a fost avizat favorabil, luni, de comisiile parlamentare de invatamant din Camera Deputaților și Senat, cu 22 de voturi ”pentru” si 9 ”impotriva”.

In momentul votului, parlamentarii au fost puși in situația de a ridica mana la vot de mai multe ori deoarece nu s-a reusit numararea voturilor, mai multi deputati si senatori incercand sa numere, dar obtinand de fiecare data rezultate diferite.

Senatorul PC Ilie Nastase a propus chiar ca parlamentarii sa se ridice in picioare cand voteaza, pentru a fi cat mai vizibili.

Presedintele comisiei senatoriale de educație, Ecaterina Andronescu a conchis in final ca sunt 22 voturi ”pentru” si 9 ”impotriva”, ceea ce i-a facut pe reprezentantii opozitiei sa spuna ca sunt mai multe voturi decat membrii comisiilor.

Sorin Campeanu a precizat, la audierile din comisii, ca obiectivele sale pentru mandate sunt multiple, toate avand un anumit grad de urgenta.

“La nivel preuniversitar este vorba de accesul la educatie, este vorba de sanse egale pentru o educatie de calitate, de reducerea abandonului scolar, de revizuirea curriculei in sensul simplificarii acesteia, procesul de modernizare a evaluarii, iar la nivel universitar, internationalizarea universitatilor”, a afirmat Campeanu.

El a mai aratat ca este necesara o accelerare a revizuirii curriculei, nu prin reducerea numarului de ore, ci in sensul simplificarii continutului.

Campeanu a spus ca in cazul in care cele mai multe universitati considera ca trebuie organizat un examen de admitere, atunci sustine sa fie un examen de admitere generalizat si pentru univeristati publice si privare.

“Concursul de admitere, inseamna ca incurajam calitatea, in masura in care cele mai multe universitati vor dori organizarea unui examen de admitere, acesta trebuie sa fie generalizat la nivel national. Toate tipurile de universitati, mici sau mari, publice sau private sa dea un examen de admitere. In acest context, sustinem organizarea unui examen de admitere, daca aceasta solicitare va veni din partea cea mai mare a universitatilor. Un prim pas este ca sa fie un examen scris”, a explicat Campeanu.

El a mai aratat ca este multumit de bugetul alocat educatiei, deoarece presupune o crestere cu 7,9% fata de anul precedent. In privinta situatiei lipsei manualelor din clasa intai, Campeanu a spus ca regreta intarzierile si ca va face tot ceea ce depinde de el sa nu se mai repete.

UPDATE 15:30 Ministerul Finantelor va publica pana in iunie 2015 o lista a companiilor de stat cu care vor avea loc intalniri, alaturi de ministerele de resort care sunt actionari, pentru a gasi solutii la situatia acestora, fie ca va fi vorba de majorari de capital, privatizare sau lichidare.

"In ceea ce priveste arieratele, trebuie sa ne indreptam atentia catre companiile de stat, sa vedem daca este nevoie de majorare de capital, sustinerea unora pentru a deveni competitive sau daca vom opta pentru privatizare ori lichidare", a declarat luni Darius Valcov, propus ministru al Finantelor, la audierea sa in comisiile reunite de Buget Finante din Senat si Camera Deputatilor.

El a precizat, dupa audiere, ca este necesara o discutie a celor de la Finante cu fiecare minister in parte care detine anumite companii pentru a asculta propunerile si a elimina "starea de incertitudine".

"Contez foarte mult pe un management profesionist, care trebuie facut nu numai cu ajutorul ministerului de resort, dar si cu ajutorul Ministerului Finantelor, pentru ca exista locuri in care aceste companii ar putea, cu un ajutor minim din partea statului si actionarului principal, sa intre pe piata si sa se dezvolte. Sunt cateva institute care nu pot sa atraga fonduri europene, care nu pot intra pe piata licitatiilor pentru ca au niste datorii pe care nu le pot acoperi la stat. Ori luam decizia si mergem pe restructurare, pana la insolventa, ori mergem pe privatizare, ori haideti sa le ajutam sa le dezvoltam", a afirmat Valcov.

Fostul ministru delegat pentru Buget, care va prelua portofoliile reunite ale Bugetului si Finantelor, spune ca, de cand a devenit ministru, a avut intalniri cu reprezentanti ai peste 60 de companii, aratand ca in industria de armament, dar si in altele, reprezentantii acestora au propuneri de solutii foarte bune, care trebuie luate in considerare.

"Noi trebuie sa avem urechi care sa asculte aceste solutii si sa le punem in practica. Eu nu sunt de acord cu aceste stari de incertitudine si cred ca le vom rezolva (...) intr-o perioada de timp normala, acceptabila, undeva la 6-8 luni. Pana in iunie veti avea o lista a tuturor companiilor cu care Ministerul Finantelor se va intalni alaturi de ministerele de resort si veti avea o decizie sau o propunere de decizie inaintata Guvernului pentru fiecare dintre aceste companii", a punctat ministrul.

UPDATE 15:15 Premierul Victor Ponta a avut, luni, o scurta intalnire cu președintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce a parasit biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, dar a refuzat sa raspunda intrebarilor legate de semnarea unui nou protocol de guvernare.

Ponta a fost intrebat, dupa ce a parasit biroul lui Valeriu Zgonea, daca se va intalni cu președintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

El a raspuns afirmativ și a completat: ”Ne vedem azi de multe ori in cursul zilei”.

De asemenea, el a fost intrebat cand va fi semnat noul protocol de guvernare aferent noului Cabinet propus Parlamentului, inainte de votul de investire.

Ponta a refuzat sa raspunda, in ciuda insistențelor jurnaliștilor, indicand ora 18.00 ca moment cand va face declarații, dupa ce prezinta in Parlament noul Guvern.

Ponta a petrecut zece minute in cabinetul lui Tariceanu și apoi a parasit cladirea Parlamentului.

UPDATE 15:00 Deputatul Ionut Vulpescu, ministru propus pentru portofoliul Culturii, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor, dupa o audiere in care a avut parte de "elogii", exprimari defectuoase din partea colegilor si intrebari in "gluma", daca l-ar sluji pe Ioan Paul al II-lea sau pe papa Francisc.

"Festivale" in loc de "festivaluri", "care" in loc de "pe care" si "inca candidat" sunt doar cateva dintre exprimarile defectuoase ale parlamentarilor care l-au audiat pe Vulpescu si i-au acordat avizul favorabil pentru a ocupa pozitia de ministru al Culturii.

Parlamentarii din comisiile reunite de Cultura din Camera Deputatilor si Senat i-au acordat lui Vulpescu 19 voturi favorabile si 7 impotriva, in urma unui vot secret pe buletine.

La audieri, senatorul PDL Marius Pascan a sustinut ca numirea lui Vulpescu este una "facuta pe picior, sub un imperativ al provizoratului și al diletantismului", acesta remarcandu-se prin faptul ca a fost fie consilierul lui Ion Iliescu, fie ca a scris o carte "legata de fotbal, de Cartu si de Lacatus".

"Cred ca dincolo de tinerete noi trebuie sa ne gandim la ministerul Culturii si la functia de ministru ca una reprezentativa, una care sa dea o imagine adecvata asupra culturii romanesti", a mai spus Pascan.

Senatorul PDL a mai spus ca ministrul propus este "fara o experienta notabila in domeniul culturii", urmand sa prezinte un buget pe anul 2015 care nu este al sau, ci "un asternut al altcuiva".

El a anuntat ca reprezentantii PNL si PDL vor vota impotriva. In apararea lui Vulpescu a intervenit deputatul PSD, Madalin Voicu, care a catalogat drept "tendentioase" discursurile din Comisiile de cultura.

"Recomand, indiferent de obiecții sau de observații pe care le au de facut domnii colegi, sa le faca de la inalțimea calitatii si prestigiului acestei comisii si nu formal, cu un discurs politic venit pe o recomandare de la partid", a sustinut Voicu.

In acest context, deputatul PSD a facut referire la importanta culturii si a necesitatii promovarii acesteia.

"Sa aveti grija ca imaginea Romaniei si imaginea culturii romanesti, cat a mai ramas din ea, sa fie repusa pe...in atentia nu numai a romanilor, dar si a tarilor care se uita de multe ori mirați la cum evolueaza, sau de fapt cum involueaza cultura in Romania. Si ne gandim, eu cel putin, ca veti sprijini toate proiectele importante pentru cultura romaneasca, indiferent de palier...sau...ma refer la toate formele de cultura, pictura, sculptura, muzica, dans, balet si asa mai departe...pentru ca urmeaza un an in care vor fi cel putin trei festivale foarte importante pentru tara romaneasca, care are angrenaj international...care au angrenaj internațional si care au si darul de a ne repune in valoare", a afirmat Voicu.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a fost cel care l-a intrebat pe Vulpescu ce limbi straine cunoaste deoarece acest lucru nu reiese din CV. Vulpescu a replicat ca vorbeste fluent limba engleza. De asemenea, Vosganian a afirmat ca ministerul pe care urmeaza sa-l conduca este cu ”cea mai scazuta salarizare din tot Guvernul”, fiind tot mai ”subfinantat”.

”Este un minister care cel mai adesea in ultimii ani a fost condus de persoane care nu faceau parte din nucleele politice ale partidelor si din acest motiv n-a avut susținere politica”, a mentionat senatorul PNL.

Voganian a remarcat faptul ca a fost consilierul lui Ion Iliescu, care s-a declarat liber cugetator, in conditiile in care a absolvise Facultatea de Teologie Ortodoxa.

Deputatul PSD Florin Paslaru i s-a adresat ministrului propus cu sintagma: ”Domnule coleg inca candidat”. El a afirmat ca este ”un act de curaj” faptul ca Vulpescu a acceptat functia de ministru.

Deputatul PSD Sonia Draghici a luat cuvantul in comisiile de cultura precizand: ”Sunt astazi aici nu pentru a pune intrebari domnului viitor ministru Ionuț Vulpescu, ci pentru a aduce un elogiu unui tanar care face cinste cetațenilor Romaniei de varsta dansului și chiar de varsta noastra”.

Ea a susținut ca il cunoaște pe Vulpescu de șase ani de zile, menționand ca este ”incantata ca intreaga copilarie și tinerețe și-a petrecut-o citind și studiind”.

Draghici a facut in referire și la facultatea absolvita de ministrul propus.”Nu aș vrea sa discut despre modul peiorativ in care unii dintre colegi au menționat CV-ul domniei sale. Faptul ca este absolvent al unei facultați de Teologie, care de altfel a absolvit-o și domnul ministru Știrbu, nu reprezinta un punct de discuție negativ despre un viitor ministru care pe langa care cunoaștere, armonie interioara, are și credința”, a mai spus Draghici.

Senatorul PSD Gabriela Crețu a ținut sa precizeze ca in fața comisiilor de cultura se afla ”un candidat care cel puțin este curajos”.

Ea a susținut ca are o ”o mica intrebare test” pentru a vedea daca in mandatul acestuia cultura va fi asociata cultelor, avand in vedere unele temeri exprimate in acest sens.

”Vreau sa pun o mica intrebare, test, care e o gluma. Daca ar fi sa alegeți intre Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc, pe care l-ați alege sa-l slujiți?”, a afirmat Crețu.

”Sigur ca e greu sa alegi intre Ioan Paul al II-lea și... Dar aș alege Ioan Paul al II-lea pentru ca poți sa ai o prima...sa ai...e o sinteza intre zona culturala, zona teologica, și a fost și pasionat de sport și de fotbal”, a replicat Vulpescu.

De asemenea, el a ținut sa-i raspunda senatorului PDL Marius Pașcan, care a facut referire la cartea ”Din tara in care stanga e Cartu si dreapta e Lacatus”.

”E o carte de eseuri sportive, iar fotbalul și sportul reprezinta o dimensiune a culturii. Nu trebuie sa opunem bibliotecii stadionul, este un lucru pe care l-am facut candva și lucrurile care sunt in CV spun ceva, sigur, despre tine”, a mai declarat Vulpescu.

Totodata, liderul UDMR, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor i-a atras atenția lui Vulpescu in ceea ce privește situația bugetului ministerului Culturii pentru anul viitor.

”Eu va spun ca maine veți avea prima problema, cand veniți in comisie cu bugetul. Bugetul, proiectul de buget care a fost votat in Guvern nu va ajunge. Deci, eu va spun inca de acuma. Daca la rectificare nu veți obține și eventual maine, pana maine nu reușiți sa-l discutați cu ministrul Bugetului sau ministrul care va veni in aceasta funcție, nici macar pentru Festivalul Enescu nu veți avea banii necesari și ramane și in 2015 acest sistem extrem de subfinanțat”, a declarat Kelemen Hunor.

Vulpescu a menționat ca, in cazul Festivalului Enescu, pentru 2015 sumele necesare sunt asigurate in cuantum de 26,5 milioane de lei.

Și deputatul PNL Gigel Știrbu, președinte al Comisiei de cultura din Camera Deputaților s-a numarat printre cei care și-a exprimat sprijinul pentruVulpescu, urandu-i acestuia ”un mandatcat mai lung”.

Cu aceasta ocazie, Știrbu i-a prezentat lui Vulpescu și doua amendamente pentru proiectul legii bugetului de stat pe 2015 privind reabilitarea Muzeului Național de Istorie și pentru finanțarea unor festivaluri.

UPDATE 14:00 Comisiile parlamentare l-au avizat, luni, pe Andrei Gerea in functia de ministru al Energiei si IMM-urilor. El a avut 44 de voturi "pentru" si 7 "impotriva".

Darius Valcov a primit luni aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Finantelor Publice din partea comisiilor reunite de Buget Finante din Senat si Camera Deputatilor, cu 18 voturi "pentru" si 10 "impotriva", fara nicio abtinere.

Intrebat de deputatul Andreea Paul care este principala autocritica pe care si-ar face-o pentru prestatia de pana in prezent la Ministerul Bugetului si pentru ce s-ar felicita, Valcov a afirmat ca-si reproseaza nereusita de a negocia cu Fondul Monetar International reducerea TVA, dar in schimb a reusit negocierea unui deficit "bun pentru Romania". "Imi reprosez ca nu am reusit sa negociez cu FMI reducerea TVA, dar ma felicit ca am reusit sa negociez cu acelasi Fond obtinerea unui deficit bun pentru Romania", a spus Valcov. El a afirmat totodata, raspunzand altei intrebari, ca isi depune demisia daca veniturile prevazute pentru 2015 nu se vor realiza pana la finele anului.

"Imi dau demisia daca la sfarsitul anului nu se realizeaza veniturile prevazute. (...) Va provoc sa facem un pariu: eu spun ca voi mari veniturile la buget, dumneavoastra spuneti ca, dimpotriva, vor scadea, caz in care imi dau demisia. Cum cresc veniturile? Cred ca propunerea noastra cu loteria a fost o idee buna si asteptam rezultatele", a spus el.

PPDD va sustine Guvernul Ponta 4

Presedintele PPDD, Simona Man, a declarat, luni, dupa o intrevedere cu premierul Victor Ponta, la Parlament, ca PPDD sustine Guvernul Ponta 4 si ca secretarii de stat ai formatiunii raman in noul Executiv.

PPDD sustine Guvernul Ponta 4. PPDD are secretari de stat, raman toti pe care i-am avut, suntem convinsi ca lucrurile vor functiona in continuare”, a spus Simona Man, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca parlamentarii PPDD vor vota Guvernul Ponta 4. ”Membrii PPDD si deputatii PPDD sigur vor sustine proiectele Guvernului. Nu le putem impune sa voteze Guvernul, fiecare face ce-i dicteaza constiinta”, a spus Man. In luna iunie, PSD si PPDD au incheiat un protocol de colaborare parlamentara si la nivel local, liderul PSD Victor Ponta sustinand ca nu este vorba despre intrarea PPDD in Guvern si ca acest protocol va fi pana la alegerile parlamentare din 2016.

In urma incheierii acestui protocol, Liviu Robert Neagu, secretar general al Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD), a fost numit de premierul Victor Ponta in postul de secretar general adjunct al Guvernului, in locul Ioanei Lambru, care ocupa aceasta functie din noiembrie 2012.

In luna noiembrie, dupa anuntarea sustinerii de catre acest partid a candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale, presedinta PP-DD, Simona Man a fost numita la conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), cu rang de secretar de stat. De asemenea, liderul organizatiei judetene a Partidului Poporului-Dan Diaconescu (PPDD), Eduard Dumitrascu, a fost numit in postul de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Noii ministri, audiati in Parlament

Victor Ponta a publicat pe contul sau de Facebook lista celor 20 de ministri propusi pentru viitorul cabinet. Printre ministrii noi ai PSD se numara Ionut Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel si Liviu Pop.

Ministrii propusi pentru a face parte din Cabinetul Victor Ponta 4 vor fi audiati, luni, de la ora 12:00 in comisiile de specialitate din Parlament. Guvernul Victor Ponta urmeaza, tot in cursul zilei de luni, sa se prezinta in Parlament pentru votul de investitura. Va fi un singur vicepremier, Gabriel Oprea, iar organigrama a fost redusa prin renuntarea la mai multe posturi de ministru-delegat.

Din viitorul cabinet vor face parte:

Adrian Anghel (Diaspora)
Bogdan Aurescu (Externe)
Nicolae Banicioiu (Sanatate)
Robert Cazanciuc (Justitie)
Sorin Cimpeanu (Educatie)
Daniel Constantin (Agricultura)
Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala)
Mircea Dusa (Aparare)
Gratiela Gavrilescu (Mediu)
Andrei Gerea (Energie si IMM)
Sorin Grindeanu (Comunicatii)
Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul)
Gabriel Oprea (Interne)
Rovana Plumb (Munca)
Ioan Rus (Transporturi)
Gabriela Szabo (Sport si Tineret)
Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
Mihai Tudose (Economie)
Darius Valcov (Finante)
Ionut Vulpescu (Cultura)

 

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminica, dupa sedinta CExN, ca Liviu Dragnea nu va mai detine functia de vicepremier in noul Guvern Ponta 4 dintr-un calcul politic, el mentionand ca Dragnea va avea, in schimb, mai multe sarcini politice la PSD.

A fost calcul politic, in asa fel incat domnul Dragnea, care ramane ministru al Dezvoltarii Regionale, va avea mai multe sarcini politice la partid”, a spus Ponta.

CExN al PSD a votat Guvernul Ponta 4. LISTA viitorului Cabinet in care Liviu Dragnea NU va mai fi vicepremier

El a aratat ca nici Daniel Constantin nu va mai detine functia de vicepremier, acesta solicitand pentru PC un portofoliu important si puternic, respectiv cel al Educatiei.

Domnul Constantin este cel care mi-a cerut sa aiba un portofoliu pentru PC, un protofoliu foarte puternic si important, cel al Educatiei”, a spus Ponta.

Comitetul Executiv National al PSD a votat, duminica, cu unanimitate de voturi, structura si componenta Guvernului Ponta 4, fara Liviu Dragnea vicepremier. 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Alina Bica ar fi primit mita 3,5 milioane euro de la Ioan Niculae, prin Liviu Dragnea. Reactia presedintelui executiv al PSD
Alina Bica ar fi primit mita 3,5 milioane euro de la Ioan Niculae, prin Liviu Dragnea. Reactia presedintelui executiv al PSD

Cu putin timp inainte ca formula restructurata a Guvernului Ponta 4 sa fie prezentata, un nou scandal a izbucnit in sanul coalitiei aflate la putere.

CExN al PSD a votat Guvernul Ponta 4. LISTA viitorului Cabinet in care Liviu Dragnea NU va mai fi vicepremier
CExN al PSD a votat Guvernul Ponta 4. LISTA viitorului Cabinet in care Liviu Dragnea NU va mai fi vicepremier

CExN al PSD a votat, duminica, cu unanimitate de voturi, structura si componenta Guvernului Ponta 4, fara Liviu Dragnea vicepremier. Printre ministrii noi ai PSD se numara Ionut Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel si Liviu Pop.

"Acum, a venit momentul". Apelul facut duminica dimineata de deputatii PSD catre Victor Ponta

Un numar de 18 deputati PSD au facut, duminica, un apel la presedintele PSD, premierul Victor Ponta, solicitandu-i ca din viitorul Guvern sa faca parte ”oameni tineri, integri si profesionisti”.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.