Discursul lui Ponta in Parlament: TVA redus la alimente cel tarziu in 2016 si sistem de vot pentru romanii din diaspora

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a solicitat parlamentarilor sa caute solutii de imbunatatire a relatiilor de colaborare dintre Parlament si Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor.

Ponta cere parlamentarilor solutii de imbunatatire a colaborarii cu Guvernul 

Motivul acestei cereri ar fi ca membrii Executivului sa poata avea o prezenta mai mare la lucrarile Legislativului.

Solicitarea a fost adresata la inceputul discursului sustinut de Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

"Incep prin a solicita si a ruga Parlamentul sa gasim in continuare cai de imbunatatire a colaborarii intre Guvern si Parlament. Vreau sa va rog sa ganditi acele modificari ale regulamentului celor doua Camere care sa permita o colaborare mai eficienta, o prezenta mai frecventa si nu doar in cazul acelor invitatii sau motiuni", a spus Ponta.

Citește și
Kelemen Hunor si Victor Ponta
Kelemen: UDMR a decis sa dea un "cec in alb" lui Ponta si sa voteze Guvernul
Fostul milițian care dirija minerii prin București în anii ‘90, în prezent avocat, condamnat pentru trafic de influență. Judecători: „A lăsat impresia periculoasă că justiția ar fi de vânzare”

Ponta a amintit in acest context ca majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu exceptia conducerii de la Ministerul de Externe si Ministerul Educatiei.

El a reluat totodata ideea ca este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal si viitoarea lege a redeventelor, astfel incat investitorii sa fie asigurati ca prevederile celor doua documente vor fi mentinute indiferent de schimbarile politice, dar si pentru masterplan-ul de transport.

Ponta asteapta de la parlamentari sa decida sistemul de vot pentru romanii din strainatate

Premierul Victor Ponta a transmis parlamentarilor ca asteapta din partea lor sa decida atat sistemul de vot pentru romanii din strainatate, cat si procedurile dintre momentele electorale, aratand ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare.

"Guvernul va implementa toate deciziile, atat la nivel administrativ, dar in primul rand legislativ pe care dumneavoastra le veti lua legate de interesele romanilor din afara tarii. Trebuie ca Parlamentul sa decida sistemul legal, atat sistemul de vot, dar si ceea ce se intampla intre momentele electorale, pentru ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare", a spus Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este investit cu votul majoritatii parlamentarilor.

Votul este secret, cu bile. Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului.

Ponta: TVA redus la produse alimentare cel tarziu din 2016, dar este nevoie de cresterea subventiilor

Taxa pe valoarea adaugata va putea fi redusa la alte produse alimentare decat cele de panificatie cel tarziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei cresteri a subventiilor pentru suprafetele agricole, a transmis parlamentarilor premierul Victor Ponta.

"1994 a fost ultimul an in care Romania a avut balanta pozitiva in ceea ce priveste produsele agro-alimentare, iar dupa 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o crestere a productiei si promovare a acesteia, avem insa nevoie in continuare de cresterea subventiilor, de cadastru in zona rurala si avem nevoie sa aratam ca putem sa avem nu doar 3, ci 5 ani de crestere in fiecare an a subventiilor pentru suprafetele agricole. Din acest punct de vedere, atat in discutiile cu institutiile internationale, dar sunt convins ca si cu sprijinul dumneavoastra, vom putea sa implementam cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016 scaderea TVA nu doar la produsele de panificatie, cum este deja, ci si la alte produse alimentare", a spus Ponta la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele anului 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii, prezentat de Mediafax in urma cu doua saptamani.

Contactat de Mediafax, ministrul Daniel Constantin a explicat ca pana la finalul anului 2015, TVA poate fi redusa doar la 5% sau la 9%.

"TVA poate fi redusa la alimente, dar nu la alte cote decat 5% sau 9%. Nu poate fi redusa, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a facut un pas important cu painea si sper sa se mai faca un pas important acum, cu produsele bio. Daca bugetul ne va permite, exista posibilitatea ca TVA sa se reduca si la alte produse alimentare. Daca vom introduce o cota redusa de TVA la produsele bio, Romania poate ajunge campioana in Europa la acest capitol", a mai spus ministrul.

Ponta: Parlamentul este cel care trebuie sa decida redeventele si exploatarile pe termen lung

Parlamentul este cel care va trebui sa decida pe termen lung, pentru cel putin 10-15 ani, care este sistemul de redevente in sectorul energetic si ce fel de exploatari pot sau nu pot fi efectuate in Romania, indiferent de ce va propune Guvernul, a transmis parlamentarilor premierul Victor Ponta.

"Vom veni in fata dumneavoastra cu masuri legislative si strategice referitoare la mediu, ape, paduri si aici vreau sa spun foarte direct: Parlamentul trebuie sa decida pe termen lung, indiferent de cum va propune Guvernul, care este sistemul de redevente pentru urmatorii 10-15 ani. De asemenea, Parlamentul va trebui sa decida, pentru cel putin 10-15 ani, ce fel de exploatari se pot face si nu se pot face in Romania. Cred ca discutiile legate de exploatari de zacaminte aurifere, de gaze de sist trebuie sa primeasca un raspuns definitiv in Parlament", a spus Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

El a adaugat insa ca Parlamentul trebuie sa asigure independenta energetica si competitivitatea tarii in raport cu alte state.

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Citește și...
Guvernul Ponta IV, VOTAT in Parlament: 377 voturi
Guvernul Ponta IV, VOTAT in Parlament: 377 voturi "pentru", 134 "impotriva". Noul Cabinet va depune juramantul marti seara

Guvernul Ponta IV primit votul de incredere al Parlamentului. Au fost 377 de voturi pentru noul Executiv, in timp ce impotriva au votat doar 134 de senatori si deputati.

Kelemen: UDMR a decis sa dea un
Kelemen: UDMR a decis sa dea un "cec in alb" lui Ponta si sa voteze Guvernul

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, ca parlamentarii Uniunii au decis, cu majoritate de voturi, sa-i dea un ”cec in alb” premierului Victor Ponta si sa voteze Guvernul Ponta 4 in Parlament.

Cum a trait medicul rezident Greta Stanescu ziua in care tanarul George a devenit in cateva ore „terorist neidentificat”
Cum a trait medicul rezident Greta Stanescu ziua in care tanarul George a devenit in cateva ore „terorist neidentificat”

O studenta romanca in SUA a fost lovita de un autobuz si a cerut despagubiri de un milion de dolari. Cat a primit in final

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a înecat turistul din Alba care a „fentat” salvamarii toată ziua. Pericolul invizibil din apă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a înecat turistul din Alba care a „fentat” salvamarii toată ziua. Pericolul invizibil din apă

Marea a mai luat o viață, de această dată în Eforie Nord. Un turist de 44 de ani, din Alba, a fost înghiţit de valuri, într-o zonă cu gropi marine, pe o plajă lărgită recent.

Stephanie Constantinescu a făcut contestație la BAC după ce a luat 9,95 la Istorie. Ce s-a întâmplat la reevaluare
Stephanie Constantinescu a făcut contestație la BAC după ce a luat 9,95 la Istorie. Ce s-a întâmplat la reevaluare

S-au afișat rezultatele finale de la Bacalaureat după contestații, iar mulți absolvenți de liceu răsuflă usurați.  

Momentul în care hoții au aruncat în aer bancomatul din Arad, cu un gaz special. Indivizii au fost prinși la graniță
Momentul în care hoții au aruncat în aer bancomatul din Arad, cu un gaz special. Indivizii au fost prinși la graniță

Hoții care au aruncat în aer un bancomat în Arad au fost prinși când încercau să iasă din țară. Aceştia sunt doi cetăţeni români cu domiciliul în judeţul Arad şi un cetăţean albanez cu domiciliul în judeţul Maramureș.