Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor a fost adoptată în Parlament

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii au votat luni o moţiune simplă, prin care se cere demisia ministrului Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta a declarat în Parlament că fostul Guvern ar fi ştiut încă de la începutul anului că deficitul bugetar va fi de 4% din PIB.

Moţiunea simplă "Guvernare PNL, numele tău este austeritate", iniţiată de 41 de senatori de la PSD, a trecut cu 59 de voturi „pro” și 56 ”contra”. Au fost și 2 abțineri.

La ieșirea din sala de vot, șeful Finanțelor a anunțat că așteaptă decizia politică a partidului (PNL) și că dacă i se va cere, va demisiona.

Opoziţia i-a reproşat lui Cîțu că prin declaraţii iresponsabile ar fi influenţat creşterea cursului de schimb şi devalorizarea leului şi i-a oferit un dop cu care să acopere găurile pe care le găseşte în buget.

Radu Oprea, senator PSD, fost ministru pentru IMM: „Acest deficit şi declaraţiile iresponsabile pe care le-aţi făcut au făcut ca să explodeze cursul euro-leu. Lucur care are impact asupra tuturor românilor.”

Citește și
Liviu Dragnea, 12 noiembrie
Fina lui Dragnea, dată afară de Orban de la Ministerul Dezvoltării: ''A depopulat Teleormanul''
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

În replică, ministrul Finanţelor a declarat că are documente interne din minister care arată repetatele avertismente ale specialiştilor de la Finanţe despre situaţia bugetului ţării.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: "În 28 ianuarie 2019 Eugen Teodorovici a fost avertizat. În aprilie 2019, după numai 4 luni de zile a urmat un alt avertisment, se cereau măsuri suplimentare ca deficitul bugetar să nu ajungă la 4%."

Fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici nu a dorit să răspundă, și-a verificat telefonul şi nu a luat cuvântul. Colegii săi au răspuns însă cu glume acuzaţiilor că ştiau de găurile din Buget.

Radu Oprea, senator PSD, fost ministru pentru IMM: "Vă ofer o carte, se numeşte selfie şi un dop, pe care să-l puneţi la toate găurile pe care le găsiţi."

Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost atenţionat din sală că şi el a fost la guvernare, a anunţat că îl sprijină pe actualul ministru deocamdată.

Călin Popescu Tăriceanu, senator ALDE: "Sigur că moţiunea nu este despre ce a făcut PSD-ul, este despre ce a făcut ministrul Cîțu. Domnul Cîțu este chemat să dea socotelă cred că pentru o perioadă uşor cam scurtă, dar vreau să îi atrag atenţia că în calitate de ministru de Finanţe trebuie să cântărească fiecare cuvinţel pe care-l spune."

Moţiunea simplă la adresa ministrului Finanţelor a adunat 59 de voturi pentru şi 56 împotriva, fiind aprobată de Camera Superioară a Parlamentului. Moţiunea este obligatorie pentru Guvern, dar şi în trecut au fost situaţii în care Executivul nu a ţinut seama de astfel de moţiuni.

Orban:  „Este o mișcare politicianistă ieftină”

 

După adoptarea moțiunii, premierul Ludovic Orban a atacat dur PSD-ul și a anunțat că nu o să ia nicio măsură împotriva ministrului Florin Cîțu.

„Nu pot să accept ca ministrul Finanțelor din Guvernul PNL să fie judecat de cei care au facut praf bugetul în ultimii 3 ani de zile. Ultimul partid care poate să exprime o opinie pe tema finanțelor publice din România este PSD, care și-a batut joc de Finanțe și a făcut praf bugetul. Este o mișcare politicianistă ieftină.

Dezastru bugetar înseamnă să nu prevezi bani pentru plata integrală a pensiilor, s-au bătut cu caramida în piept că au grija de pensionari și au mințit cu nerusinare că PNL taie pensiile, să nu prevezi bani pentru ajutorul de încălzire, pentru decontarea concediilor medicale ale angajaților, sau pentru concedii maternale, și acum îndrăznesc să depună moțiune împotriva ministrului Cîțu.

În ceea ce ma privește sunt foarte mulțumit de colaborarea cu domnul Cîțu și nu am de gând să iau vreo decizie legată de domnul ministru”, a declarat Orban.

Radu Oprea (PSD): Cîţu trebuie să plece din funcţie pentru că judecă şi gândeşte greşit

 

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat luni că ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, trebuie să plece din funcţie pentru că "judecă şi gândeşte greşit", încercând să impună "idei care au definit un program de guvernare anacronic".

"V-am studiat în decursul timpului şi atunci când am fost colegi la Comisia economică şi, mai apoi, când aţi devenit ministru al Finanţelor Publice şi la început am crezut că este vorba despre o fobie, tripofobie, sau fobia găurilor. Între timp am constatat că este mult mai grav de atât şi văzând acel selfie minunat pe care vi l-aţi făcut în ziua moţiunii de cenzură am înţeles că este vorba despre narcisism şi acest lucru ne afectează pe toţi. Narcisismul dumneavoastră se manifestă prin faptul că neapărat profeţia pe care aţi făcut-o de foarte multe ori isteric, atunci când vorbeaţi despre ce face PSD la guvernare, trebuie să se îndeplinească astăzi şi trebuie să găsiţi toate mijloacele ca cei 4,4% deficit să fie reali. Nu contează dacă nu mai colectăm în ultimele 2 luni, nu contează că am dat drumul la un desfrâu al cheltuielilor publice, contează doar dumneavoastră şi profeţia dumneavoastră că vom avea 4,4% deficit. Nicio instituţie europeană, nicio instituţie mondială, fie că vorbim de FMI, fie că vorbim de Comisie, fie că vorbim de alte instituţii, niciuna astăzi nu prognozează un deficit de 4% măcar", a spus Radu Oprea, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii "Guvernare PNL, numele tău este austeritate".

El a adăugat că declaraţiile lui Cîţu despre deficit au făcut "să explodeze cursul euro/leu, lucru care are impact asupra tuturor românilor".

Oprea a adăugat că motivul principal pentru care ministrul Finanţelor ar trebui să plece ţine de "ideile pe care le-a introdus în programul de guvernare".

"Sunt idei care au definit un program de guvernare anacronic (...). Retorica FMI, a BM, a CE s-a schimbat mai ales după criza din 2008 în care şi-au recunoscut incapacitatea modelului economic, mai ales cu criza din Grecia", a declarat senatorul PSD.

Oprea a adăugat că pot fi găsite şi alte soluţii economice în locul unui program de austeritate pe care-l propune PNL prin Cîţu.

"Statul minimal a eşuat, şi nu o spun eu, o spune FMI şi celelalte instituţii pentru că în Chile sau în Georgia astăzi sunt demonstraţii de stradă pentru că oamenii nu mai suportă ilegalităţile aşa cum sunt ele astăzi", a afirmat senatorul PSD.

Oprea a susţinut că este momentul ca ministrul Finanţelor Publice să plece pentru că "judecă şi gândeşte greşit".

Textul moțiunii

 

În textul moţunii, semnatarii afirmă că Florin Cîţu “şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică - campania electorală pentru prezidenţiale".

Ministrul Finanţelor e acuzat de scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, dar şi de faptul că indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,03% pe 2 decembrie. “Principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe", susţine parlamentarii PSD.

Ce urmări poate avea moţiunea simplă

 

Moţiunile simple adoptate împotriva membrilor Guvernului nu îi obligă pe aceştia să demisioneze. Mai precis, spre deosebire de moțiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului dacă este adoptată, cea simplă este doar un advertisment politic din partea unei camere iar Guvernul nu are obligația de a o respecta.

Potrivit unei decizii Curții Constituționale datând încă din 2007, “prin moţiunea simplă s-a pus la dispoziţia parlamentarilor un instrument mai eficient de realizare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Moţiunea simplă are, însă, efecte în plan politic, marcând o victorie a forţelor politice care au iniţiat-o şi susţinut-o, cu un ecou corespunzător în opinia publică”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ciolacu ameninţă cu moţiunea de cenzură. Ce condiţii pune guvernului Orban
Ciolacu ameninţă cu moţiunea de cenzură. Ce condiţii pune guvernului Orban

Liderul interimar al PSD nu exclude depunerea unei moţiuni de cenzură până la sfârşitul lui 2019.

Fina lui Dragnea, dată afară de Orban de la Ministerul Dezvoltării: ''A depopulat Teleormanul''
Fina lui Dragnea, dată afară de Orban de la Ministerul Dezvoltării: ''A depopulat Teleormanul''

Pentru că este nevoie de mulţi bani la buget, în toate instituţiile de stat se fac ample analize. Recent, Ludovic Orban a semnat și demiterea fostului premier Sevil Shhaideh, fina lui Liviu Dragnea, care lucra la Ministerul Dezvoltării.

Măsurile prin care guvernul Orban încearcă să facă rost de bani. Primii vizaţi de concedieri
Măsurile prin care guvernul Orban încearcă să facă rost de bani. Primii vizaţi de concedieri

Înainte să scrie bugetul pe anul viitor, guvernul caută soluţii să strângă bani. Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi că se pregăteşte un act normativ care le va interzice celor pensionaţi să încaseze şi salariu de la stat.

Guvernul își asumă răspunderea privind pensionarea magistraţilor:
Guvernul își asumă răspunderea privind pensionarea magistraţilor: "S-ar arunca în aer justiţia"

Guvernul va afla săptămâna viitoare dacă are sau nu susţinere în Parlament. Orban a anunţat că se prezintă în fata aleşilor pentru a-şi angaja răspunderea pe două pachete de legi cu prevederi despre care liberalii spun că trebuie urgent abrogate.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.