Guvernul își asumă răspunderea privind pensionarea magistraţilor: "S-ar arunca în aer justiţia"
Guvernul va afla săptămâna viitoare dacă are sau nu susţinere în Parlament. Orban a anunţat că se prezintă în fata aleşilor pentru a-şi angaja răspunderea pe două pachete de legi cu prevederi despre care liberalii spun că trebuie urgent abrogate.
Este vorba în primul rând despre modificările aduse de PSD legilor justiţiei prin care de la 1 ianurie s-ar putea pensiona câteva mii de magistraţi. "S-ar arunca în aer justiţia", a spus Orban. A doua angajare a răspunderii vizează ordonanţa 114 care introducea taxe noi în energie şi gaze şi le majora pe cele din sistemul bancar.
Liberalii vor să amâne cu un an termenul la care magistrații se pot pensiona mai devreme de 60 de ani dacă au o vechime in munca intre 20 si 25 de ani. Măsura a fost adoptată anul trecut de PSD și ar trebui să intre in vigoare de la 1 ianuarie.
”Prima angajare a răspunderii va fi angajarea pe un proiect de lege care cuprinde modificări în 2 domenii și care va cuprinde legea plafoanelor bugetare. După cum știți ne-am stabilit ca obiectiv să reușim să finalizăm procedura de dezbatere și adoptare a legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale de stat până la sfârșitul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale avem nevoie de aprobarea Legii plafoanelor.” - a anunțat premieru.
Orban a explicat că, în pachetul de legi care este vizat de angajarea răspunderii, se află prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, abrogarea ordonanţei care împiedica decontarea navetei elevilor, precum şi abrogarea unor prevederi din OUG 114.
”Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale pentru economia românească care au fost cuprins în ordonanța 114. Am tras nădejde că putem în dezbaterea parlamentară - știți că ordonanța se află în dezbatere în Camera Deputaților - vom putea să abrogăm toate acele prevederi care au provocat după părerea mea prejudicii inestimabile ecoomiei românești. Nu știu dacă vom putea face acest lucru. Dimpotrivă, din veștile care le primesc din Parlament de la diferite comisii, se pare că unii chiar vor să înrăutățească prevederile din ordonanța de urgență 114. Ultima ispravă de care am auzit este aceea a măririi plafonului pentru fantomaticul FDI la 15 miliarde. Este ceva din noaptea minții, nu vă puteți imagina” - a spus Orban.
Pe masa Executivului se află și un memorandum privind functionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, se discută un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, dar şi eliberarea din funcţie a unor prefecţi.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Sinteza declarațiilor premierului Ludovic Orban:
- Vă comunic oficial la masa Guvernului o decizie pe care am mai comunicat-o fiecărui ministru, aceea de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe 2 pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în 2 domenii și care va cuprinde legea plafoanelor bugetare.
- Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și pentru a putea înainta Parlamentului avem nevoie de aprobarea legii plafoanelor.
- Ca atare, prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile justiției privitoare la pensiorarea anticipată a magistraților.
- Ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi, să nu mai existe. Este absolut necesară angajarea răspunderii.
- Vom abroga ordonanța 51 astfel încât să permiem decontarea navetei școlare.
Ce se discută în ședința de Guvern
Se vor discuta, de asemenea, trei memorandumuri: Aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor Uniunii Europene; Acordarea de asistenţă Albaniei în operaţiunile de expertizare a structurii clădirilor post cutremur şi Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri.
În Memorandumul care vizează Secţia specială, Ministerul Justiţiei propune desfiinţarea acesteia sau regândirea modului în care funcţionează, potrivit News.ro.
Totodată, Guvernul este aşteptat să ia o decizie cu privire la asumrea răspunderii pentru abrogarea OUG 51/ 2019.
”Siguranţa copiilor noştri este mai presus de orice! Mâine, la şedinţa de guvern, vom decide asumarea răspunderii pe abrogarea ordonanţei care bloca transportul şcolar gratuit al copiilor la nivel de judeţ”, a anunţat Raluca Turcan, joi seară, pe Facebook.
Potrivit acesteia, ”transportul pentru elevi şi profesori trebuie urgent să intre în sfera serviciilor publice”.
”Elevii care fac naveta la şcoală trebuie să aibă la dispoziţie transport public, ca să circule în siguranţă, nu să-şi rişte viaţa făcând autostopul. Nu putem să cerem performanţă copiilor, dacă nu le oferim siguranţă şi condiţii decente în care să înveţe. PSD a dat OUG 51 în iunie 2019, în dispreţ total faţă de viaţa copiilor care fac naveta la şcoală, ignorând cu seninătate Regulamentul european nr. 1370/2007. Să nu includem transportul intrajudeţean de persoane în sfera serviciilor publice înseamnă să jucăm viaţa copiilor la ruletă, obligându-i să-şi rişte viaţa la ocazie, pe marginea drumului. Am văzut ce tragedii a produs lipsa unui transport public, regulat, între localităţi”, a mai scris vicepremierul.
În 7 august, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională (CCR) în privinţa OUG 51/2019, susţinând că eliminarea transportului rutier de persoane interjudeţean din sfera serviciilor publice încalcă voinţa Parlamentului şi denaturează trăsătura de stat social consacrată la nivel constituţional.
OUG 51/2019 a fost adoptată în iunie.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: sedinta de Guvern, ludovic orban, Secția Specială,
Dată publicare:
06-12-2019 19:10